Çelik yapılardan panel sistem prefabrik yapılara, çok katlı modüler konteynerlerden dış cephe kaplamalarına kadar geniş bir üretim yelpazesiyle faaliyet gösteren Vefa Group, üretim sahasını yeni mühendislik teknolojileriyle geliştirmeyi sürdürüyor. İstanbul’daki tesislerinde robotik kol destekli kaynak sistemini devreye alan Vefa Group, Bilecik fabrikasında ise mevcut üretim hattına ek olarak kendinden boyalı yeni nesil fibercement üretim hattını faaliyete geçirdi.
Modüler yapılardan fibercement ürünlerine kadar geniş bir üretim portföyüyle faaliyet gösteren Vefa Group, 35. yılını geride bırakırken; teknoloji ve mühendislik yatırımlarını sürdürüyor. Grup, robotik otomasyon ve yenilikçi üretim hatlarıyla sektörde öncü konumunu koruyarak, fark oluşturuyor.
Vefa Group’un ön üretimli yapı sektöründeki markası olan Vekon, İstanbul’daki üretim tesisinde robotik kaynak sistemleriyle modüler yapılarda üretim hassasiyetini milimetrik seviyeye taşıdı. Türkiye’de ilk dört katlı konteyner ve katlanır konteyner sistemlerini de geliştiren firma olan Vekon, yeni yatırımıyla bilgisayar kontrollü sistemler ve otomatik parametre ayarları sayesinde mühendislik standartlarına uygun şekilde kaynak işlemlerini milimetrik hassasiyetle hatasız bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Yeni otomasyon sistemi maksimum dayanıklılık ve hassasiyetin yanı sıra tekrarlanabilir kaynak işlemi ve daha hızlı üretim imkânı veriyor. Bu iyileştirme, üretim hattında yaklaşık %50 zaman tasarrufu ve %65’e varan üretim artışı sağladı.
Grubun bir diğer markası olan Ekobord’un Bilecik’teki üretim merkezinde ise, sektör için önemli bir ilk adım atarak; yapı malzeme teknolojilerinde bir ilki hayat geçirdi. Ekobord çatısı altında kurulan ikinci üretim hattında flow-on teknolojisi ve AR-GE faaliyetleri sayesinde Türkiye’de ilk kez fibercement levhalar artık üretim aşamasında renklendiriliyor. Markanın ürünleri dayanıklılık ve doku belirginlikleri ile öne çıkıyordu. Şimdi bu özelliklerine kendinden renkli, sahada boya gerektirmeyen yapısı da ekleniyor. Türkiye’de sektöründe bir ilk olan hamurundan renkli levhalar hem maliyette iyileştirme hem de saha da uygulamada zaman tasarrufu sağlıyor. Ayrıca boya ve bakım maliyetlerinin de iyileştirilmesine imkân veriyor. Bu hattın bir diğer önemli özelliği ise tamamına yakının yerli ve milli makinelerden üretilmiş olması.
Vefa Group İcra Kurulu Başkanı Turan Koçyiğit, bu yatırımların sadece bugünü değil, sektörün geleceğini de hedeflediğini vurgulayarak;“Vefa Grup olarak yalnızca yapı ya da yapı malzemesi üretmiyoruz. Yaptığımız AR-GE çalışmaları ve yatırımlarla da sektörümüzü gerek teknoloji gerekse mühendislik açısından uluslararası standarda ulaştırmak için çalışıyoruz. Robotik kaynak sistemlerinden kendinden renkli fibercement çözümlerine kadar attığımız her adım, yapı sektörünün dönüşümüne katkı sağlıyor. Bugüne kadar 120’den fazla ülkeye ihracat yapan bir grup olarak 2025 yılında 20 farklı ülkede projeler gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda eş zamanlı olarak Türkiye’de ise 20 farklı şantiyede çalışabiliyoruz. Bu büyüklükte ve çeşitlilikte bir operasyon, yüksek teknoloji ve mühendislik altyapısı olmadan sürdürülebilir olmaz.” dedi.