25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem HaberleriPark Mavera 3 Projesinde Gayrimenkul Sertifikalı Satışlar Başladı

Park Mavera 3 Projesinde Gayrimenkul Sertifikalı Satışlar Başladı

Park Mavera 3 projesinde gayrimenkul sertifikası ile daire satışları başladı. İşte Park Mavera 3 sertifika fiyatları, gayrimenkul sertifikası ve Park Mavera 3 projesinin detayları…

Gayrimenkul sektöründe bugün bir ilke imza atıldı. 2016 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Gayrimenkul Sertifikası TOKİ öncülüğünde hayata geçti. Yeni bir finansal araç olarak karşımıza çıkan Gayrimenkul Sertifikası, Park Mavera 3 projesi ile halka sunuldu.

Gayrimenkul sertifkasının detayları TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ve Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin’in katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda paylaşıldı.

İnşaat çalışmalarına başlanan Park Mavera 3 projesi 50 bin 696 metrekare alan üzerinde yaşama geçiriliyor. 9 blok halinde yükselen Park Mavera 3 projesi 723 adet daire ve 31 adet cadde mağazasından meydana geliyor. 36 ayda tamamlanması planlanan Park Mavera 3 projesinde gayrimenkul sertifikası ile birlikte satışlar başladı.

143.2 MİLYON TL’LİK HALKA ARZ
Gelir paylaşımı modeliyle TOKİ ve Makro İnşaat iş birliğiyle hayata geçirilen Park Mavera 3 projesinde 33 bin 703 metrekare sertifikalı satılabilir alan blunuyor. Projede 218 gayrimenkul sertifikalı daire 3 milyon 370 bin 336 adet paya bölündü. Toplam 143 milyon 239 bin 280 TL değerindeki bu paylar gayrimenkul sertifikaları ile halka arz ediliyor. Projedeki paylar projenin teslim süresi olan 36 ay boyunca Borsa İstanbul’da işlem görecek.

GAYRİMENKUL SERTİFİKA FİYATLARI 42.50 TL
Park Mavera 3 projesinde gayrimenkul sertifikaları için 29-31 Mart tarihleri arasında talep toplanacak. Park Mavera 3 sertifika fiyatları kapsamında 1 pay 42.50 TL olarak belirlendi.

“GAYRİMENKUL SERTİFİKASI KÜÇÜK BİRİKİMLİ VATANDAŞA CESARET VERECEK”
Toplantıda konuşan Toki Başkanı Ergün Turan, “Sermaye Piyayası Kanunu çervesinde gayrimenkul sertifikası ihraç edilmesi konusunda çok uzun zamandır konuşulan konunun ilk adımını atıyoruz. İdaremizin öncülüğünde hayata geçirilen gayrimenkul sertifikası ile yeni bir modeli uygulamaya koyuyuoruz. Piyasalarımız için yeni bir finansal yatırım oracı olan gayrimenkul sertifikası yerli ve yabancı yatırımcıların yanı sıra küçük birimlerle yatırım yapmak isteyen ya da konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızı cesaretlendireceği kanaatindeyiz” dedi.

TÜM GELİR GRUPLARI BİR PROJEDE BULUŞUYOR
Gayrimenkul sertifikasının neler vaadettiğini kısaca özetleyen Turan, “Gayrimenkul sertifikası farklı gelir gruplarının aynı projeye yatırım yapabilir noktaya getiriyor. Bana göre çok önemli olan konuların başında bu geliyor. Bizim diğer kullandığımız tüm enstrümanlarda herkes kendi gelir grubuna göre projede ev sahibi olabiliyordu. Eğer alt gelir grubunda ise ancak oradan ev sagibi olabilirdi. Sertifika ile tüm gelir gruplarını bir projede birleştirmiş oluyoruz” diye konuştu.

PROJE TOKİ GÜVENCESİNDE
TOKİ tecrübesinin gayrimenkul sertifikası alt yapısında da bulunduğunu söyleyen Turan, Gayrimenkul sertifikası sistemi bizim için gelir paylaşımı modelini bir adım daha geçerek küçük yatırımcılara da imkan tanıyan bir finansal araçtır. Toki önceliğinde hayata geçirilen gayrimenkul sertifikasının ilk uygulaması Başakşehir’deki Park Mavera 3 projesi ile başlıyor. Bu projenin tamamlanması da TOKİ garantör kuruluştur. Projenin tamamlanmasını teminat altına alıyoruz” dedi.

İSTER NAKDE DÖNÜŞTÜR, İSTER DAİRE AL
Gayrimenkul sertifikalarının proje sonunda isteğe bağlı olarak nakde ya da konutu döndürülebileceğini ifade eden Turan, “Kurumsal veya bireysel yatırımcılar projenin satışa çıktığı tarihten itibaren alacağı paylarla birlikte projeye ortak olabilecekler. Projenin tamamlanacağı süre olan 36 ay sonunda isterlerse sertifikalarını borsa üzerinden nakite çevirebileceklerdir. Konut için yeterli sertifikaya sahip olanlar ise seçtikleri daireye tamamen sahip olabilecekler” dedi.

YATIRIMCI HAKLARI SPK’YA EMANET
Projenin yatırımcı hakları açısından SPK denetimi altında olduğunun altını çizen Turan, “Projeye ilişkin her türlü gelişmeler Kamuyu Aydınlatma Platformu’na bildirilecek ve tam şeffaflık sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

“GAYRİMENKUL SERTİFİKALARI SEKTÖRE YENİ BİR SOLUK GETİRECEK”
Türkiye’de inşaat sektörünün nitelik ve nicelik bakımında büyüğünü söyleyen Başkan Turan, “Geçen yıl satılan konut sayısı 1 milyon 341 bin adet seviyesindedir. Bu yine sektörde Türkiye tarihinde bir rekordur. Ayrıca son 4 yılda satılan el değiştirenlerde dahil toplam konut sayısı da 5 milyona yaklaşmıştır. Görüleceği gibi konut sektörü çok geniş bir hacme sahiptir. Ayrıca Türkiye’nin her yıl 700 binin üzerinde konut üretmeye ihtiyacı vardır. Kentsel yenilemelerde düşünüldüğünde 5.5-6 milyon hatta 7 milyona yakın konutun yenilenmesi gerekiyor. Dolayısıyla sektörümüz başta kentsel dönüşüm projeleri olmak üzere sahip olduğu potansiyel ve gayrimenkul sertifikası ile yeni bir yatırım fırsatları sunacaktır. Gayrimenkul sertifikasının konut sektörü başta olmak üzere piyasalara yeni bir soluk getireceğine ve buradan yakalanan başarı ile GYO’lar ve diğer inşaat firmaları nezninde de ilgi göreceğine inanıyorum” dedi.

GÜÇLÜ HUKUKİ ALTYAPI
Uzun süredir gayrimenkul setifikalarının güçlü bir hukiki yapıyla ülkeye kazandırılması konusunda çalışmalar yaptıklarını söyleyen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, gayrimenkul sertifikalarının hem inşaat projesini gerçekleştirecek şirketler için finansman kaynağı hem de vatandaşlara konut projelerinin kazançlarından yararlanma fırsatını sunduğunu belirtti.

PROJELERE FAİZSİZ FİNANSMAN
Ertaş, “Getirilen yeni düzenlemelerle birlikte hem TOKİ projelerinin hem özel sektör tarafından gerçekleştirilecek gayrimenkul sektörü projelerini, hem de kentsel dönüşüm projelerini sertifika ihracı suretiyle faizsiz finansmanının önü açıldı” dedi.

HER ŞİRKET SERTİFİKA İHRAÇ EDEMEYECEK
Her firmanın gayrimenkul sertifikası ihracı yapamayacağını söyleyen Ertaş, “Proje için gerekli izinleri alan, SPK’nın da aradığı şartları sağlayan şirketlerimiz sertifika ihraç izni alabileceklerdir. Dolayısıyla her inşaat şirketi de gayrimenkul sertifika ihraç edecek diye birşey yok” diye konuştu.

BÖLGE GELECEK AÇISINDAN ÇOK KIYMETLİ
Bugün gayrimenkul sektörü için tarihi bir gün olduğunu ve bu işin ilk uygulamasında rol almaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyleyen Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, kısaca proje hakkında bilgi verdi.

Uyan, “Park Mavera projesinin İstanbul en hızlı gelişen ilçelerin başında olan Başakşehir’de Şubat ayında inşaatına başladık. Proje 721 konut ve 31 cadde mağazasından meydana gelen karma bir proje. Daireler 49 metrekare ile 231 metrekare arasında değişen büyüklüklere sahip. Projemiz Başakşehir’in yeni merkezi olarak adlandıran, son dönemlerde marka projelerin arda arda lanse edildiği bölgede yer alıyor. Projemiz 380 metrekarelik botanik parka parsel komşudur. Yakın çevresinde yine kent meydanı, resmi kurum alanları, Avrupa’nın en büyük şehir hastanesi gibi birçok devasa kamu projelerinin merkezinde yer alıyor. Bölge bu anlamda gelecek açısından çok kıymetli” diye konuştu.

Eyüp İyigün/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz