25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem HaberleriMurat Kader: Şehir merkezine yakın karma projeler daha çok tercih ediliyor!

Murat Kader: Şehir merkezine yakın karma projeler daha çok tercih ediliyor!

İki Design Kurucu Ortağı Mimar Murat Kader konut sektörünü değerlendirerek, şehir merkezine yakın konumlandırılan karma kullanımlı projelerin daha çok tercih edildiğini belirtti…

İki Design Kurucu Ortağı Mimar Murat Kader katıldığı bir televizyon programında konut sektörünü değerlendirdi. Kader, 2017 yılı konut sektörünü değerlendirerek 2018 yılı için öngörülerini açıkladı.

‘2018’de konut satışlarında rekor bekliyoruz’

2016 zor bir yıl olduğu için 2017 yılının biraz temkinli başladığını belirten Kader, 1 milyon 400 binin üzerinde ruhsatlandırma yapıldığını hatırlattı. Kader, ‘Bu 2018 için bize umut veriyor. 2018 için konut satış adetlerinin rekorla gerçekleşmesini bekliyoruz. Dövizlerdeki hareketlilik de bir miktar sektöre hareket sağladı ama sonradan toparlandı’ dedi.

‘Döviz belirsizliği kredilere yansıyor’

Katıldığı televizyon programında konut kredileri faiz oranları ile ilgili de değerlendirmede bulunan Murat Kaderi ‘Döviz belirsizliği olduğu zaman kredilere çok kolay yansıyor. Kredi veren bankaların konut kredi kotalarını doldurmaya başlamış olmaları da çok önemli. Talep çok güçlü olması kredileri etkilediğini düşünüyorum’ dedi.

‘Şehir merkezine yakın karma kullanım alanları daha çok tercih ediliyor’

Artan nüfusa göre Türkiye’nin yılda 650 bin konut üretmesi gerektiğini vurgulayan Kader, hane halk sayısının da azaldığını sözlerine ekliyor. Kader, ‘İnsanlar kendi özel yaşam alanını kurarak daha küçük birimlerde daha özel yaşamaya istekliler. Ben konuta arzın her zaman devam ettiğine inanıyorum. Bu yıl 1.7 milyon metrekare proje siparişi alıp bitirdik. İnsanlar artık kendi hayatlarındaki zamanı daha verimli kullanmaya çalışıyor. Şehir merkezine yakın karma kullanım projeleri her zaman daha çok tercih ediliyor. 3+1 dairede yaşayacağıma 2+1 dairede yaşıyım ama şehir merkezine yakın olayım görüşünde artık insanlar’ dedi.

‘İstanbul’da arsa maliyetlerinin fazlalığı konut fiyatlarına da yansıyor’

Finans sektöründe bir birim değiştiği zaman ilk tepkiyi İstanbul’un verdiğini belirten Kader, konut fiyatlarının en yüksek olduğu şehir İstanbul olduğunu hatırlatarak bunun diğer şehirlerde böyle olmadığını belirtti. Kader ‘Diğer şehirlerde müşteri ile hemen sıcak temas kuruluyor. İstanbul’da arsa maliyetleri çok pahalı. E böyle olunca konut maliyetleri de artıyor’ dedi.

‘Şubat 2018’den itibaren konut fiyatlarında artış olur’

‘Şubat ayı itibari ile fiyat artışlarını göreceğimizi düşünüyorum’ diyen Murat Kader, o tarihten sonra ödemelerde çok fazla seçenekler de olabileceğini düşünmediğini belirtti. Kader, ‘Bence şuan konut almanın tam zaman’ dedi.

‘Şehirlerin doğru planlanması gerekiyor’

2018 yılında en önemli motivasyon kentsel dönüşümün olacağını söyleyen Kader, ‘Kentsel dönüşüm için hükümetimiz yeni yasayı çıkardı. Şuan beklemede. Şehirlerin doğru planlanması gerekiyor. İyi dönüşen şehirler yaşanabilir hale geliyor. Kentsel dönüşüm çok önemli bir fırsat’ ifadesini kullandı.

Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz