26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaGüncel Emlak HaberleriKonut kredisi faiz oranları düşüyor mu?

Konut kredisi faiz oranları düşüyor mu?

Konut sektöründe kredi faiz oranlarının artması ile yaşanan durgunluk devam ediyor. Kredi Pazarı yeni güncellenen kredi faiz oranlarını yayınladı. İşte o oranlar…

Konut kredisi faiz oranları düşüyor mu sorusunu herkes merak ediyor. Kredi Pazarı yeni güncellenen kredi faiz oranlarını yayınladı. İşte o oranlar;

Ziraat Bankası yüzde 1,98 ile ilk sırada yerini koruyor. Türkiye Finans yüzde 2,24, ING Bank yüzde 2,26 oranı ile faiz işleminden yararlandırıyor. Kuveyt Türk yüzde 2,34, Yapı Kredi yüzde 2,46 faiz oranı ile işlem yapıyor.

İş Bankası ve Vakıfbank yüzde 2,50, TEB yüzde 2,58, Halkbank yüzde 2,59 faiz oranı ile işlem yapıyor.

QNB Finansbank yüzde 2,70, Garanti Bankası yüzde 2,80, Akbank yüzde 2,89 faiz oranı ile işlem yapıyor. Deniz Bank konut kredisi faiz oranı yüzde 2,90, Şekerbank faiz oranı yüzde 2,95, Anadolubank yüzde 3,10, HSBC yüzde 3,15 ve ICBC Bank yüzde 3,20 faiz oranı ile işlem görüyor.

Oranlar geçtiğimiz haftalarda yüzde 3,50 oranlarına dayanmıştı. Bu güncellemede görüyoruz ki en yüksek kredi faizi yüzde 3,20. Oranlarda çok fazla olmasa da aşağı yönde bir düşüş var.

Haziran 2013’te aylık bazda yüzde 0,69 ile tarihi düşük seviyelere gerileyen konut kredisi faiz oranları, yurt dışında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımını azaltacağını (tapering) açıklaması, yurt içinde Gezi olayları ve 17-25 Aralık operasyonlarıyla başlayan süreçle yükseliş trendine girdi.

Konut kredisi faiz oranları 2014’te Rus uçağının düşürülmesi başta olmak üzere jeopolitik gerilimlerin artması, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi ve Fed’in faiz artırımlarının etkisiyle aylık bazda yüzde 1,20’ye kadar yükseldi.

Darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla başta Ziraat Bankası olmak üzere diğer bankaların da iştiraki ile konut kredi faizlerinde indirim yapıldı. Geçen yıl mart ayında konut kredi faiz oranı aylık bazda yüzde 0,92’ye kadar geriledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla gerileyen konut kredi faizleri dört ayın ardından tekrar yüzde 1’in üzerine çıktı. Son bir yılda gelişmiş ülke merkez bankaları sıkı para politikası uygularken, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da enflasyonla mücadele çerçevesinde sıkı para politikası duruşunu sürdürdü. Hem merkez bankalarının sıkı duruşu hem de mevduat faizlerindeki artış, konut kredi faizleri başta olmak üzere diğer kredi faizleri de yükseliş eğilimi içine girdi.

KONUT KREDİSİ ÇEKERKEN HANGİ MASRAFLAR ÇIKAR?

Dosya masrafı
Dosya masrafı,için tüketiciden alınan bir masraf kalemi. Bu masraf, alınan kredinin en fazla binde 5’i oranında olabilir. Bazı durumlarda tüketiciler verdikleri bu dosya masrafının iadesini alabiliyorlar.

Ekspertiz ücreti
Konut kredisi, evin tamamı için kullanılmıyor. En fazla evin değerinin yüzde 80’ine kadar kredi veriliyor. Bunun için almak istediğiniz eve bankanın belirlediği bağımsız bir eksper gelerek evin değerini belirler ve kredi bu değer üzerinden oranlanarak verilir.

Sigortalar
Konut kredisi kullananların konut sigortası ve deprem sigortası (DASK) yapılması zorunlu. Konut kredisi sigorta masrafları da borcunuzu etkiler.

Ev alırken ortaya çıkan diğer masraflar
Konut kredisi ile ev alırken sadece bu masraflar karşınıza çıkmıyor. Bunun dışında başka masraflar da var. Bunlardan biri emlakçı komisyonu. Emlakçı komisyonu, alıcı ve satıcıdan yüzde 1-2 arasında alınan pazarlığa tabi bir masraftır.

Bir diğer masraf ise tapu harcı. Tapu harcı, taşınmaz alım satımlarında vatandaştan tahsil edilen tutardır. Tapu harcı, konutun satın alma bedelinin binde yirmisi olarak hesaplanır. Tapu harcını hem alıcı öder hem de satıcı öder.

KONUT KREDİSİ ALMAK İÇİN İSTENEN ŞARTLAR

Kredi Notum Kaç Olmalı?

Kredi alabilmek için en önemli kriter kredi notu. Kredi notu, kişinin finansal geçmişini içeren bir puanlama sistemi olduğu için bankalar bu notun yüksek olmasına çok önem vermekte. 0 ile 1900 arasında seyreden bu puanlama sisteminde puanınız ne kadar yüksek olursa kredi alma ihtimaliniz de o kadar yüksek oluyor. 0 ve 1900 arasında ayrıca bankaların da dikkate aldığı şöyle bir sınıflandırma vardır:

0-699 Riskli

700-1099 Orta riskli

1100-1499 Az riskli

1500-1699 İyi

1700-1900 Çok İyi

Puanınızla birlikte gelir durumunuz ve sigortalılık süreniz de ortak bir değerlendirme sürecine girmektedir.

Sigortalılık Sürem Ne Kadar Olmalı?

Sigortalılık süresi, kredi veren bankaların başvuru değerlendirme sürecinde dikkat ettiği bir diğer nokta. SGK, sizin devamlı bir işte çalıştığınızın göstergesi olduğundan bankalar tarafından aranılan bir kriter. Talep edilen sigortalılık süresi bankadan bankaya değişebilse de çoğu banka için minimum 3 aydır.

Gelirim Ne Kadar Olmalı?

Geliriniz, çekmek istediğiniz tutarla doğru orantılı. Yüksek tutarda kredi çekebilmek için gelirinizin de yüksek olması gerekiyor. Bu bazı kişilere haksızlık olarak gelse de bunun yasalarla desteklenen bir mantığı var. Yasal olarak aylık toplam taksit ödeme tutarınız, belgelenebilir gelirinizin yüzde ellisini geçemez. Yani aslında burada tüketicinin yararına bir durum var. Şuursuz bir şekilde anlık nakit akışını sağlamak için farklı bankalardan kredi alırsanız aylık ödemelerde zorlanabilir dahası geçiminizi tehlikeye atabilirsiniz.

Kredi Çekebilmek İçin Gereken Diğer Şartlar

Tüm kredi ürünleri için yaş sınırı vardır. Bankalardan kredi çekebilmek için 18 yaşını doldurmuş olmanız, yani reşit olmanız gerekir. Bunun yanı sıra kredi türlerine göre de çeşitli şartları sağlıyor olmanız beklenir. Bu şartlar şöyle:

Konut kredisi: Almak istediğiniz konutun satış değerinin yüzde 25’i kadar peşinatınız olmalıdır. Ayrıca seçtiğiniz konut, krediye uygun olmalıdır.
Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz