25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaGüncel Emlak HaberleriKonut hesabı açanlara devlet desteği artıyor! Tüm merak edilenler!

Konut hesabı açanlara devlet desteği artıyor! Tüm merak edilenler!

İlk kez ev sahibi olacaklara 20 bin lira devlet desteği veren konut hesabı yeniden düzenleniyor.

AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan 71 maddeden oluşan torba yasa teklifiyle konutta devlet katkısının artırılması öngörülüyor. Peki katkı ne kadar artacak? Devlet desteği ne kadar yükselecek?

 

Konut hesabının daha etkin hale getirilmesi için yapılan değişiklikle sistem Hazine Bakanlığı’nca yürütülecek. Konut yardımları için belirlenen devlet katkısı 20 bin TL’den 25 bin TL’ye çıkarılacak.

İlk kez ev alacaklara konut desteği artıyor. AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan 71 maddeden oluşan torba yasa teklifinde konut yardımları için belirlenen devlet katkısının 20 bin TL’den 25 bin TL’ye çıkarılması öngörüldü. Teklife göre konut hesabının daha etkin hale getirilmesi için yapılan değişiklikle sistem Hazine Bakanlığı’nca yürütülecek. Daha önce bu görev Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndaydı. Konut sahibi olmayan vatandaşların ev alabilmesini ve bunun için harcamaların önceden tasarruf edilerek karşılanmasını amaçlayan “konut hesabı” Ağustos 2016’da uygulamaya konulmuştu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, eylül ayı sonu itibarıyla 15 bin 85 kişinin bankalarda konut hesabı açtığını duyurdu. Eylül ayı sonu itibariyle konut hesabında 104 milyon 686 bin lira birikti. Konut hesabına ilgi mart ayında devlet katkısının artırılmasına ilişkin düzenlemenin ardından artış göstermişti.

Mart ayında yapılan yasa değişikliğiyle konut hesabında 15 bin lira olan devlet katkısı 20 bin liraya çıkarıldı. Devlet, hesapta biriken paranın yüzde 25’ine kadar katkıda bulunuyor. 20 bin liralık azami devlet katkısı tutarı, her yıl yeniden değerleme oranında artırılıyor. 2018 yılı yeniden değerleme oranı yüzde 23.73 olarak belirlendiği için 2019 yılı için azami devlet katkısı tutarı 24 bin 746 lira olarak uygulanacak.

Devlet Katkılı Konut Hesabı’ndan yararlanmak isteyenlerin konut satın aldıktan itibaren 6 (altı) ay içinde gerekli belgelerle anlaşmayı bankalara başvurması gerekiyor. Düzensiz ödeme durumunda devlet katkısı kazanma hakkı kayboluyor. Devlet katkısı almak için başvurulan konut dışında, 07.04.2015 tarihinden itibaren devlet katkısına konu olacak nitelikte başka bir konut edinilmemiş olunması gerekiyor.

DEVLET DESTEĞİNİN TAMAMINI ALMAK İÇİN 60 AY TASARRUF ŞART

Konut hesabı açanların en az 3 yıl birikim yapması gerekiyor. Devlet katkısının tamamının alınabilmesi için beş yıllık tasarruf yapılması gerekiyor. Hali hazırdaki düzenlemeye göre tasarruf süresi 36-47 ay olanlara devlet katkısının yüzde 15’i (16 bin 313 lira); 48-59 ay arasında olanlara yüzde 18’i (17 bin 568 lira); 60 ay ve üzeri olanlara ise devlet katkısının yüzde 25’i (20 bin lira) verilecek.

AYLIK EN AZ 314 TL TASARRUF GEREKİYOR

Konut hesabı açanların bankaya ayda en az 313.72 ile 3 bin 137.15 lira arasında yatırması gerekiyor. İsteyenler ödemeleri üç aylık dönemler halinde de yapabiliyor. Bu durumda konut hesabına üç ayda bir 941.16 lira ile 9 bin 411.45 lira arasında değişen tutarlarda para yatırılacak. Konut hesabına bir defaya mahsus olmak üzere, 2018 yılı için 37 bin 645 liraya kadar toplu para yatırılabilecek.

YILDA İKİ DEFA PARA ÇEKİLEBİLİYOR

Konut hesabına aylık para yatıranlar, bir yıl içinde en fazla üç defa; üç ayda bir para yatıranlar ise bir defa ödemeyi aksatabiliyor. Tasarruf sahipleri bir yıl içinde konut hesabından en fazla iki defa para çekebiliyor. Ancak, para çekildikten sonra hesapta kalan tutarın, ödenmesi gereken asgari tutarın altına düşmemesi gerekiyor.

Konut Hesabı nedir?
Konut hesabı, müşterilerin tasarruf eğilimlerini artırarak uzun vadeli birikim yapmalarını sağlayan ve şartların sağlanması koşulu ile Devlet katkısının da birikime eklenmesi ile toplumu tasarrufa teşvik eden bir üründür. Bankamızda birikimli mevduat olarak açılacak olan ürün asgari 3 yıl vadeli olarak açılabilecektir.

Yabancı para cinsinden Konut Hesabı açabilir miyim?
Konut Hesabı yalnızca TL cinsinden açılabilir.

Çocuğum adına Konut Hesabı açabilir miyim?
Konut Hesabı 18 yaşından büyükler adına açılabilmekte olup, 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından konut hesabı açılabilecektir.

Konut Hesabı ortak (müşterek) açılabilir mi?
Konut Hesabı ortak hesap olarak açılamaz.

Kimler Konut Hesabı açabilir?
07/04/2015 tarihi itibariyle tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifakı veya müstakil tapulu başka bir konut edinmemiş gerçek kişi Türk Vatandaşları Bankalarda konut hesabı açabilirler. Konut hesabının açıldığı tarihte tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifakı veya konut nitelikli müstakil tapu sahipleri adına konut hesabı açılamaz.

Devlet katkısı tutarı nasıl hesaplanır?
Devlet katkısının hesaplanmasında, konut edinim tarihindeki birikim esas alınır. Devlet Katkısı katılımcı tarafından konut hesabına yapılan düzenli ödeme sürelerine göre hesaplanır; Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi;

36 ila 47 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 15’idir. Ancak, ödenecek tutar 16.313,21 Türk Lirasını geçemez.
48 ila 59 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 18’idir. Ancak, ödenecek tutar 17.568,08 Türk Lirasını geçemez.
60 ay ve üzeri olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 25’idir. Ancak, ödenecek tutar 20.000 Türk Lirasını geçemez.

Konut Hesabını istediğim zaman kapatabilir miyim?
Konut Hesabı istenildiği zaman kapatılabilir. Ancak hesabın 3 yıldan önce kapanması durumunda, önceki dönemlerde tahakkuk etmiş olan brüt faiz tutarı anaparadan düşüldükten sonra kalan tutar müşteriye ödenecektir. Hesabın vadesi 3 yılı geçtiği takdirde Devlet katkısı hak edilmeden de olsa müşteri talebi ile kapatıldığında tahakkuk etmiş faizlerle beraber hesabın mevcut bakiyesi vadesiz hesaba aktarılacaktır.

Konut Hesabını faizsiz olarak açabilir miyim?
Konut Hesabı faizsiz olarak da açılabilmektedir. Hesaba herhangi bir faiz tahakkuku gerçekleşmeyecek yalnızca yapmış olduğunuz birikim tutarı üzerinden Devlet katkısı hesaplanacaktır.

 

Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz