27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaGüncel Emlak Haberleriİnternet sitelerinde 1 milyon 829 bin 274 satılık konut ilanı var!

İnternet sitelerinde 1 milyon 829 bin 274 satılık konut ilanı var!

Türkiye’de internet sitelerinde satılık konut arama oranları son yıllarda büyük artış göstererek konut sektörü için önemli bir mecra haline geldi…

Dünyada dijital mecraların gelişmesinin ardından ülkemizde de konut sektöründe konut alım satım hizmeti veren internet siteleri de oldukça büyük gelişme gösterdi. Türkiye’nin en büyük emlak alım satım hizmeti veren 5 internet sitesi üzerinde yaptığımız araştırmalarda satılık konut ilanlarının oldukça önemli rakamlara ulaştığını görüyoruz. Sahibinden.com, Hürriyetemlak.com, Zingat.com, Milliyetemlak.com ve Emlakjet.com sitelerinde yaptığımız çalışmada Türkiye genelinde toplam yaklaşık olarak 1 milyon 829 bin 274 satılık konut ilanı bulunuyor.

İnternet sitelerinde satılık konut ilanlarında İstanbul’da 499 bin satılık konut ilanı bulunurken, Ankara’da 175 bin 854 konut ilanı ve İzmir’de ise 150 bin 600 konut ilanı bulunuyor. Diğer iller ise 5 site toplamında 1 milyon 11 bin 592 adet satılık konut ilanı mevcut.

En ucuz ilan 20 bin TL, en pahalı ilan 120 milyon euro!

Satılık konut ilanlarının yer aldığı internet sitelerinde Türkiye genelinde 20 bin TL ile 120 milyon euro arasında değişen fiyatlarda konutlar bulunuyor. En düşük fiyatlı 20 bin TL’lik konut Zonguldak Çaycuma’da 1+1 daire olurken, En yüksek fiyatlı konut ise 120 milyon euroluk İstanbul Sarıyer Yeniköy’de 66 odalı bir yalı. Bu oranlar İstanbul’da; Güngören’de 22 metrekarelik 1+0 konut 63 bin TL ile en düşük fiyata sahip konutken Yeniköy’deki 120 milyon euroluk yalı en yüksek fiyata sahip konut oldu. Ankara’da Polatlı’da yer alan 65 metrekarelik 2+1 daire 35 milyar TL ile en ucuz konut sıfatına sahip olurken Çankaya’da 18 odalı bir villa 5 milyon dolar ile en pahalı konut oldu. Ve İzmir’de ise Bergama Muratlar’da yer alan 2+1 köy evi 22 bin TL ile en ucuz konut olurken Çeşme Boyalık’ta yer alan 4+1 villa 4 milyon 900 bin TL ile en pahalı konut oldu. Ayrıca Türkiye genelinde satılık konut ilanlarının en fazla 2+1 ve 3+1 daire tipleri yer alıyor.

İnternet sektöründeki emlak ilan siteleri son yıllarda ciddi bir değişim içerisine girerek, ziyaretçilerine daha kolay doğru güncel konut tiplerini sunabilmek için ciddi yatırımlar yaptılar. Artık neredeyse aradığınız bir evin istediğiniz tüm özelliklerini ilan sitelerinde rahatlıkla bulabiliyorsunuz. İnternet sitelerinde ilanlar yaklaşık olarak 20 gün – 60 gün arasında yayında kalıyor. Bu süre içinde sürekli güncelleme yapılan ilanlar konut alıcılarına doğru bir şekilde ulaşabiliyor. Bu sebepten dolayı satılık ve kiralık emlak arayanların sayısı internet üzerinden oldukça önemli ziyaretçi sayısına ulaştı.

Konut ilanlarının birden fazla sitede bulunması da mümkün olabiliyor. Ama bu sayının bölgesel bakımından değişkenlik gösterdiği görülüyor. Bizim tahminimize göre yüzde 10 oranında farklı sitelerde de ilanlar yer alabiliyor. Bu konuyla ilgili kesin bir rakamsal çalışma internet siteleri tarafından da bilinmiyor. Ayrıca güncelleşmemiş ilan sayısı sitelerin kendi arasındaki rekabetten dolayı yazılımlar geliştirerek bu konudaki sayıyı da en alt düzeye indirildiği görülüyor.

Hakan Çelik: ‘İnternet üzerinden satılık kiralık konut ilanı takip eden kullanıcı sayısı artıyor’

İnternet üzerinden satılık kiralık ilan siteleri son yıllarda geliştirdikleri hizmetleri kullanıcılarına ulaştırarak büyük bir aşama gösterdiler. Bu konuda Hürriyetemlak.com Genel müdürü Hakan Çelik konuyla ilgili ‘Emlak arayışını dijitale çevirip satılık ve kiralık ilanlarını internet üzerinden takip eden kullanıcıların sayısı giderek artıyor. Buna bağlı olarak, emlak ofisleri ve mülk sahipleri de Hürriyet Emlak’taki ilanları sayesinde 2-3 kat daha fazla satış gerçekleştirebiliyor. Konut satın almak, iş yerini taşımak, emlak yatırımı yapmak gibi karar aşamalarında inovatif yaklaşımların tetikleyici bir rolü var. Böylece hem gayrimenkul arayanlar hem de gayrimenkul satışı yapan emlak ofisleri ve bireysel kullanıcılar Hürriyet Emlak aracılığıyla kazanç elde edebiliyor. Bu durum da sitemizdeki satılık ve kiralık ilan sayılarının artmasını sağlıyor. Hürriyet Emlak’ın Emlak Endeksi verilerine göre, 2018 yılında gayrimenkul fiyatlarında bir düşüş gözlemlemedik. Türkiye genelinde son 1 yılda satılık ilanlardaki fiyat artışı yüzde 9, kiralık ilanlardaki fiyat artışı ise yüzde 6,7. İstanbul’da da satılık gayrimenkul ilanlarında yüzde 11,7’lik, kiralıklarda ise yüzde 6,5’lik bir yükselişle karşılaşıyoruz. İlanlarımızdaki fiyat güncellemeleri de Emlak Endeksi verilerimiz ve gayrimenkul sektöründeki dalgalanmalar göz önüne alınarak yapılıyor. Dolayısıyla emlak piyasasına göre fiyatlarda artış ve azalış gözlemlenebiliyor. Web sitemizde ilanların yayında kalma süresi 2 ay, ancak satılamayan ya da kiralanamayan ilanlar yenilenerek yayınlanmaya devam edebiliyor. Gayrimenkullerin fiyat ve konum avantajları değişkenlik gösterdiği için ilanların ortalama yayın süresini söyleyebilmek oldukça güç. Kullanıcılarımızın, emlak ofislerimizin ve bireysel ilan verenlerimizin emlak alım-satım-kiralama süreçlerinde hayatlarını kolaylaştıracak her türlü yenilik üzerinde yoğun olarak çalışmalar yapıyoruz. Amacımız, gayrimenkul seçimlerinde akıllardaki soru işaretlerine yanıt bulmak. Bunun için de daima yeni ürünler geliştirmeye ve bu süreci kolaylaştırmaya çalışıyoruz.’ açıklamalarında bulundu.

Fırat Koç: ‘Satılık konut ilanlarında yüzde 59’luk artış var’

Konut sektöründe son dönemde yaşanan satışların emlak sitelerinin ilanlarına nasıl yansıdığını görmek için bilgisine başvurduğumuz Zingat.com Pazarlama Direktörü Fırat Koç yaptığı değerlendirmede, ‘Son bir yıllık süreyi göz önünde bulundurduğumuzda, platformumuzdaki satılık konut rakamlarının yüzde 59 oranında artış gösterdiğini ifade edebiliriz. Platformumuzda genelde ilan güncellemeleri yapıldığında fiyatların aşağıya doğru güncellendiğini görüyoruz ancak bunun piyasanın bir göstergesi olarak yorumlanmaması uygun olur. Zira fiyat güncellemeleri, genellikle ilan ve emlak sahibinin beklentisinden daha uzun süre kiralanamayan veya satılamayan gayrimenkullerde gerçekleşiyor. Büyük şehirlerdeki gayrimenkul ofisleri ve danışmanlarının genellikle birden fazla emlak portalıyla çalışmayı tercih ettiklerini görüyoruz. Diğer şehirlerde ise sadece bir emlak portalıyla çalışan gayrimenkul ofislerinin oranı daha yüksek. Platformumuzda ilanlar ortalama 17 gün süresince yayında kalıyor. Ayrıca güncellenmemiş ilanları en fazla bir ay boyunca web sitemizde tutuyoruz. Bu süre aşıldığında ilanı zaman aşımı nedeniyle yayından kaldırıyoruz. Bu sayede kiralık veya satılık gayrimenkul arayan son kullanıcıların güncelliğini yitirmiş ilanlarla karşılaşmasının önüne geçiyoruz. Yayınlanan ilanların doğruluğu ve güvenilirliği bizim için son derece önemli. Bu nedenle yapay zekâ temelli sistemimizle hatalı bilgiler içeren ilanları eleyebiliyor, bu uygulamanın yanı sıra ilanlarla ilgili herhangi bir şikâyetle karşı karşıya kaldığımızda da ivedilikle müdahalede bulunuyoruz. Öte yandan, platformumuzda son kullanıcılar yani konut sahipleri değil, sadece profesyonel gayrimenkul danışmanları ilan yayınlayabiliyor. Böylelikle son kullanıcıların, Zingat.com üzerinden gerçekleştirecekleri emlak alım, satım ve kiralama işlemlerinde profesyonel gayrimenkul danışmanlarının desteğinden yararlandığından emin oluyoruz.’ dedi.

Eyüp İYİGÜN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz