7 Mayıs 2024 Salı
Ana SayfaGündem HaberleriGayrimenkulün DNA'sı incelendi!

Gayrimenkulün DNA’sı incelendi!

Gayrimenkul sektörünün DNA’sı incelendi. GYODER tarafından bugün gerçekleştirilen 16. Gayrimenkul zirvesinde Türk gayrimenkul sektörü ele alındı. İşte geçmişten günümüze gayrimenkul sektörü…

GYODER tarafından bugün gerçekleştirilen 16. Gayrimenkul zirvesinde Türk gayrimenkul sektörü ele alındı. Gayrimenkul sektörünün DNA’sı incelendi.

Tıpkı DNA’mız gibi gayrimenkul sektörü de eşsiz bir yapıya sahip. Sektörün genetik kodunu kırmaya çalışacağı diyen GYODER Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici bir araştırma yaptıklarını ve gelişmeleri 4 başlık altında topladıklarını belirtti.

GYODER Başkan Yardımcısı Gürsel Öngören planlama ve dönemin eski dönemlerin anahtar kelimeleri olduğunu belirtti. Devlet destekli kalkinma gördüklerini belirten Öngören gayrimenkulde de benzer adımlar atıldığını dile getirdi.

Kira sınırlamaları geldi

Sonrasında İkinci Dünya savaşı döneminde sessix bir kuşak meydana çıktı ve 1975 dönemi sonrası televizyon kuşağı oldu.Özellikle savaş yıllarında kira sınırlamalarının yine bir araç olarak kullanılmaya devam ettiğini bildiren Öngören konut edindirme ile ilgili bir çok yasal düzenlemeler yapıldığını ve yerel yönetimlerin kurulduğunu dile getirdi. Bu dönemin mimari yapısında çok katlı yerleşime geçildi.

İşportacılık meydana çıktı

GYODER Başkan Yardımcısı Ersun Bayraktar ise daha sonraki yıllarda köyden kente çok ciddi bir hareketin olduğunu ve kentlerde ciddi gecejkondulaşma olduğunu belirtti. Ekonominin de yeterince hızlı gitmemsi sebebi ile işportacılığın doğduğunu söyledi.

Kooperatifler ortaya çıktı

Bayraktar, sektörde koooparatiflerin etkili olduğunu belirtti. Politik nedenlerle imar aflarının bu dönemlerde meydana gelmeye başladığını dile getiren Bayraktar yap sat dönemlerinin böyle başladıpını belirtti. Konutlar senetle satılıyordu.

Yap sat devri başladı

Kooperatifleşme ortaya çıkıyor. Hali vakti yerinde olmayanlar kooperatiflerle kendi hayatlarını belirlemeye başlıyor. Dönemin ikinci yarısında biraz daha sosyal krılma meydana geliyor. Sağ sol hareketleri ülke için sıkıntılı dönemleri başlatıyor ve hemen arkasından 80 ihtilali çıkıyor.

Emlak kredi bankası kuruldu

Emlak Kredi Bankasının da kurulduğu bu dönemlerde sofalı evler inşaat edilmeye başlanıyor ve sonrasında yaşam tarzımız değişiyor. Müstakil hayattan apartman hayatına geçiyor.

Yazlık evler hayatımıza girdi

1980 yıllarından sonra ise yazlık evler ortaya çıktı. Silivri, Yalova, Çınarcık gibi yerlerde ailelerimize 2. evleri aldık ve sonrasında toplu konutlar devreye girdi.

AVM hayatımıza girdi

Doğalgaz her evde olmaya başladı. Bir çok ülkede inşaat yaptık ve dünyaya mühendis gönderdik. İlk kez Ataköy Galeria ile AVM ile tanıştık. Hayatımıza AVM girdi ve hiç çıkmadı. Sonrasında aflar meydan geldi.

Kentsel dönüşüm kavramı ortaya çıktı

1999 depremi ülkemizin başına gelebilecek büyük frlaketlerden biriydi ve kentsel dönüşüm kavramı ortaya çıktı. Kentsel dönüşüm çalışmaları 2005 yılında start verdi. Tarihi ve sit alanları için de bir yasa çıakrıldı. İmar yönetmelikleri yenilendi. Gökdelenler, rezidanslar ve karma yapılar ortaya çıktı.

Sat yap dönemi başladı

Şimdi de markalı konut ortaya çıktı. Sat Yap devri bitti şimdi Sat Yap devri başladı.

Kentsel dönüşümün sürdüğü dünyada göçlerin uluslar arası olduğunu belirten Ersun Bayraktar kentlerden insanların yavaş yavaş sıkıldığını dile getirdi. Haftasonları piknik yapmak için şehir dışında organik yaşamın tercih edildiğini belirti. Artık kentlerin daha dijital hale geldiğini belirten Bayraktar insanların pratik yaşam istediğini belirtti.

Herkez kendi merkezinden hayatını sürdürüyor. Toplumda zenginlik kavramının da değiştiğini dile getiren Bayraktar sınıflar arası geçişler olduğunu dilke getirdi. Dijitalleşmenin de etkisi ile değişimin yaşandığını dile getiren Bayraktar yapay zekanın çok önemli bir konu olduğunu söyledi. İnsanların da dijitalleştiği dünyada gelecekte hem değişimi yaşayacak hem de değişimi inşa edecek bir kuşak geliyor.

Gayrimenkul sektörü 2016 yılında çok fazla reklam vererk harcama şampiyonu oldu. Peki işler çok mu iyi gidiyor?

Nasıl bir gelecekle karşılacağımızı iyi bilmek gerekiyor. Dünya nüfusu 2030 yılına kadar çok fazla artacak. Nüfus artışına kaynak veren yer ise Afrika ve Asya.

Gelecekle ilgili planlarımızı yaparken yaşlı nüfusun ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağımızı bilmek gerekiyor. Dünyadaki ekonomik gücün de değiştiği bu dönemde kentleşmeyi unutup çok hızlı kentleşmeye odaklanmamız gerekiyor.

Teknolojide ilerleme yerine teknolojide sıçrama dönemine başlayacağız. Her doğan çocuğa çip takıp müdehale edebiliriz.

Gayrimenkul 4-0 nedir? 4-0 ile neler yapılabilir?

Teknoloji ve gayrimenkul sektörünün birlikte kullanılması ile ortaya çıkan Gayrimenkul 4-0 akıllı planlama ve inşaat ile birlikte hayatımıza giriyor. Talebe dayalı serbest ulaşım sistemleri kullanılabilir. Gelişmiş enerji depolama sistemleri kullanabiliriz. Kentlerde atık miktarını azaltabiliriz. Adapte olabilen kent sistemleri kurabiliriz. internet ve yapay zeka ile yapılabilecek bu endüstri 4’ü artık yaşantımızda kullanabiliriz. Bütün bunlarla yaşayan kentleri kurabiliriz.

Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz