27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaGüncel Emlak Haberleri'Konut sektöründe yeterli sermayesi olan proje üretsin'

‘Konut sektöründe yeterli sermayesi olan proje üretsin’

Bu yıl 16. sı düzenlenen Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Gayrimenkul Zirvesi’nde sektör temsilcileri gayrimenkulü değerlendirdi.

Bu yıl 16. sı düzenlenen Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Gayrimenkul Zirvesi’nde sektör temsilcileri gayrimenkulü değerlendirdi. Zirve’de oturuma Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ve Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur katıldı.

‘Konut sektörüne yeterli destek verilmiyor’

Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik sektörü değerlendirirken gayrimenkul yönetmeliğini değerlendirmek için şuanda çok erken olduğunu belirtti. Yönetmelik hakkında konuşmak için 3-4 yıl geçmesi lazım olduğunu belirten Çelik ‘Ortada bir sorun varsa teşhisi doğru koymak lazım. Bizim sektörümüzde sorun diye konuştumuz şeyi sebep diye bilmemiz lazım. Türkiye’de ucuz konut üretebilmek için girdilere bakmak lazım. Arsa en büyük girdi. Yabancı ülkelerde bu böyle değil. Dünyada bunun modelleri çok var. Değişik üretim metodları geliştirilmeli. Önce hedef kitlenin mimari ihtiyacına uygun bir üreti metodunu bir kenara koymamız lazım. Uzun yıllarsan beri bu sektör kamu için olumsuz sektör. Konut sektörüne yeterli destek verilmiyor.Bu sektör Ekonomi Bakanı tarafından desteklenirse ancka gelişir’ dedi.

‘Artık ne yapsak satılır dönemi yok’

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ‘Yönetmeliklerden hep medet umduk. Yeni bir yönetmelik çıktığında onsan sonraki yönetmelikler için hazırlık başlar. Hzırlıklar yapıldı ama biz hep hırsız polisi oynuyoruz. Biz sektör temsilcileri olarak temcit pilavı gibi bunu tekrar edeceğiz. Niye ucuz konuta ihtiyacımız var bunu düşünmek lazım. 2004 yılında Emlak Konut’un hasılat paylaşımı modeliyle yeni bir model geldi ve ne yapılırsa satılır gibi bir dönem yaşadık. Biz hala o dönemi yaşatmak istiyoruz ama artık öyle bir dönem yok. Doğru lokasyon, doğru proje,doğru firma, doğru fiyatlandırma ile ancak doğru projeler olur. Bir ailede 2 kişi çalışıyorsa ancak konut alabilir. Eğer durum böyle olursa bu insanlar metrekaresi 3 bin 500 lira olan konutu alabilir. İnsanların çoğu memleketine geri gitmeye başladı. Pilot şehirler olmalı. Avrupada baktığımızda bu hep böyle. Faiz oranlarında biz kendi dinamiğimizi yaratmadıktan sonra hiç birşey olmaz. Konut sertifikasının çıkması lazım. Biz bu şartlarda rekor kırıyorsak diğer şartlarda ne olur siz düşünün. Bizim anladığımız şeyleri yabancının anlamasını bekleyemeyiz. Bizim mal üretmemiz lazım. Devlet politikasıyla birlikte cazip olan ürünlerimizi çıkartmamız lazım’ açıklamasını yaptı.

‘Yabancıya konut satmak için eğitim çok önemli’

Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu şu açıklamaları yaptı. ‘Bazı yönetmeliklerde maduriyet söz konusu olabiliyor. Bir müddet istikarar lazım. 2017 konut satışında rekor kırdı. İnsanlar konutu yatırım amacı olarak kullanıyor. Bizler de banka gibi bireylerin tasarrufuna sahibiz. İçinde bullunduğumuz durumlardan dolayı insanlar yatırım yapmaktan çekiniyor. 2017 yılında konutta rekor kırmamız önemli bir konu ama oturum için konut alınması esas önemli olan. Satışlara bakıyoruz rekor kırıyoruz. Bütün yaşanan olumsuzluklara rağmen aslında bence satışlar devam ediyor. Problem bence nakit akışında. Şuan itibarı ile ucuz konut üretmek çok mümkün değil. Değişen sosyal yapı, gençlerin evden ayrılması, boşanmaların artması ve benzeri konulardan dolayı konut arzı artmaya devam edecek. Bizim ucuz konut üretme ihtimalimiz yok. Yabancıya konut satmak için eğitim çok önemli. Ancak eğitimle birlikte yabancıya konut satışını artırabiliriz’

‘Konut sektöründe kalıcı olmayanlar sektöre zarar veriyor’ dedi.

Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz yaptığı konuşmada yönetmelikleri değerlendirdi. Yılmaz: ‘Yönetmelikler hazırlanırken bizlerin de görüşü alındı. Örneğin kentsel dönüşüm için çalışıyorsunuz ama sonra bir yönetmelik çıktı. Buna hemen adapte olamıyorsunuz. Üretip satandan çok üretmeyenler balon var gibi konularda yorum yaptığı için sorun çıkıyor. İşi bilenle bilmeyenin aynı düzlemde hareket ettiği bir noktada yaşıyoruz şuanda. Bizim acil düzenlemelere ihtiyacımız var. Teknik yeterliliğimiz yok. Örneğin Dap Yapı’nın 2000 konut üretmesi gerekiyorsa 2001 konut üretmesin. Hiç konut yapmamış biri kalkıp 1000 konut üretmeye kalkıyor. Yani oyuncularda problem var. Sektöre girenlerin kalıcı olarak girmesi gerekiyor. Sektöre giriş çıkışlar bize zarar veriyor ve motivasyonumuz düşüyor. Bizim artık ucuz konut üretme şansımız yok. Devlet çok uygun konutlar üretiyor’ dedi.

‘İhtiyaç bazlı yeni konut yapılmalı’

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur konut sektörü ile ilgil ideğrlendirme yaparak ‘İmar planı ile kentleşme artık dünyada çok eskidi. İnsiyatif ve sorumluluk çok önemli. Demografik olarak ihtiyaç bazlı yeni konut yapılması gerekiyor. Tasarrufa talip olan bir sektörün hem de temel ihtiyacı karşılayan bir kurumun denetlenmesine ihtiyaç var. Sorunumuz yönetmeliğin düzenlenip kurallar koyulması ile ilgili. Yabancı için oturma izni ve vatandaşlık izni önemli. Aslında biz ülkemize ilk oturum için gelenleri gözardı ettik. Yabancıya konut satışı çok ciddi döviz kazandıran bir işlem. Çok desteklenmesi gereken bir olay. Biz ülke olarak dünyanın en pahalı arsalarına sahibiz’ dedi.

Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz