24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaGündem HaberleriYeni Teknolojiler Konut Alma Sürecini Etkiliyor

Yeni Teknolojiler Konut Alma Sürecini Etkiliyor

HSBC Grubu, yeni teknolojilerin konut alma süreçlerine etkilerini mercek altına aldığı raporunu yayınladı…

HSBC Grubu’nun “Konut Sahibi Olma Eğilimleri: Konut Satın Almanın Geleceği” raporu açıklandı. Raporda yeni teknolojilerin bireylerin konut satın almada kullandıkları yolları temelden değiştirdiği belirtildi.

Gayrimenkul sektörü, web sitelerinin yapay zekâ ve sanal gerçeklik gibi konut alımının her bir aşamasını dönüştürecek yeni teknolojileri kullanmaları ve emlak acentelerinin sunduğu pek çok geleneksel hizmet de dâhil olmak üzere uçtan uca hizmet sağlamaları ile birlikte büyük bir değişim geçirmeye hazırlanıyor.

Rapora göre uygun bir gayrimenkul bulmak hali hazırda büyük ölçüde online olarak yapılıyor. Yakın zamanda konut satın alan bireylerin yaklaşık onda dokuzu (yüzde 89) araştırmayı online olarak yaptıklarını belirtirken, yüzde 86’sı ise konut fiyatlarını online olarak araştırdıklarını söylüyor.

Yakın zamanda konut satın alan bireylerin yüzde 37’si emlak acenteleri, hukuk danışmanları, ev sahipleri dâhil olmak üzere pek çok insanla iletişim içerisinde olmayı satın alma sürecinin en stresli bölümü olarak tanımlıyor. Katılımcıların yüzde 27’si fiyat, yüzde 28’i ise hizmet ücretleri konusunda pazarlık yapmayı en stres bölüm olarak belirtirken, yüzde 24’ü yasal süreçleri stresli buluyor.

Öte yandan HSBC Grubu’nun “Teknolojiye Güven” adlı araştırmasına göre; yakın zamanda konut satın alan bireylerin yaklaşık yüzde 74’ü finansman için online seçenekleri araştırdığını belirtiyor. Konut kredisi danışmanlığı konusunda aracı şirketler (yüzde 41) ve bankalar (yüzde 35) halen en güvenilir kaynaklar olarak görülürken, araştırmaya katılanların sadece yüzde 11’i konut kredisine ilişkin olarak rehber robotlara (Chatbot gibi) danışma fikrini benimsediğini söylüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz