28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem HaberleriYapı Tasarım Yarışması 2021’in Kayıtları Başladı!

Yapı Tasarım Yarışması 2021’in Kayıtları Başladı!

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nın (ÇEİS), çimentonun estetik ve yenilikçi kullanım alanlarını görünür kılmak amacıyla düzenlediği Yapı Tasarım Yarışması’nın ikincisi 15 Şubat’ta başladı. İlki 2019 yılında hayata geçirilen ve sektöre önemli bir soluk kazandıran yarışma, bu yıl “Kentsel Alanda Yenilikçi Yaklaşımlar” teması altında projeleri kabul edecek. Sektör profesyonelleri ve öğrencilerin katılabileceği yarışma, profesyonel kategoride 205 bin, öğrenci kategorisinde 90 bin olmak üzere toplamda 295 bin TL ödül dağıtacak.

Çimento sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin tamamına yakınının üyesi bulunduğu ÇEİS’in düzenlediği “Yapı Tasarım Yarışması”na kayıtlar 15 Şubat’ta başladı. Yarışmada soru sorma süresi 14 Mart, başvurular 17 Mayıs tarihine kadar devam edecek, kazananlar ise 21 Haziran tarihinde açıklanacak.

Projeler, Tanımsız ve Atıl Kalmış Alanlara Yeni Bir Form Kazandıracak
2021 yılında “Kentsel Alanda Yenilikçi Yaklaşımlar” teması ile düzenlenecek yarışma, bulunduğumuz coğrafyada “neredeyse tüm yapılı çevreyi kuran çimentonun sınırlarını, imkânlarını ne kadar tanıyıp kullandığımız” sorusunu merkezine alıyor. Alternatif tasarımlar üretme konusunda katılımcıları cesaretlendiren yarışmada, katılımcılardan; kentin geçiş noktalarındaki tanımsız, atıl veya kullanım karakteri tam oluşmamış yapıları (köprü altı, durak, üst geçit, alt geçit, metro girişi, trafo gibi) ve yakın çevrelerini yeniden düşünmeleri, iyileştirmeleri, işlevlendirmeleri isteniyor. Mevcut yapıların, müşterek alanlar yaratma konforunu yükseltecek, bekleme, buluşma, nefes alma gibi eylemlere imkan veren mekanlar olarak konumlanması; tasarımın yeni bir işlev öngörmesi, mevcut işlevleri iyileştirmesi veya bu işlevleri çeşitlendirmesi bekleniyor. Ortaya konulan fikrin, betonun/betonarmenin konvansiyonel kullanımlarına alternatif sunacak tasarımlarla desteklenmesi amaçlanıyor.

Mimarlık başta olmak üzere mühendislik ve tasarım alanlarında faaliyet gösteren profesyoneller ile üniversitelerin aynı bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin başvurularına açık olan Yapı Tasarım Yarışması, 14 farklı kategoride toplamda 295 bin TL ödül dağıtacak. Yarışmanın jüri koltuğunda, sektörün saygın isimlerinden Dr. Öğr. Üyesi Tomris AKIN, Prof. Dr. Oğuz Cem ÇELİK, Doç. Dr. Nurbin PAKER, Dr. Mimar Dürrin SÜER ve Prof. Dr. Ahmet TERCAN yer alıyor.

“Sektörün Yaratıcılığını Açığa Çıkartmanın Mutluluğunu Yaşıyoruz”
Yapı Tasarım Yarışması’nın, yaratıcılığı ortaya koyan bir alan olmasından büyük gurur duyduklarını ifade eden ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Suat ÇALBIYIK:

“ÇEİS olarak üstlendiğimiz en önemli misyonlardan biri sektörümüzü geleceğe hazırlamak. Yapı Tasarım Yarışması da bu misyon ve gayretin bir uzantısı olarak, uzun bir emek ve çalışmanın ardından, 2019 yılında hayata geçti. Daha ilk yılında büyük bir ilgi görerek hem sektörümüz hem de profesyonel isimler ve öğrenciler tarafından sahiplenildi. Biz de beklentilerin ve sorumluluğumuzun farkında olarak yarışmamızı ikinci dönemine taşıdık. Umuyorum ki, uzun yıllar bu yarışma ile sektörümüze hizmet etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

ÇALBIYIK, “Çimento ve beton 150 yılı aşkın süredir yapı üretiminde en çok kullanılan malzeme. Çimentonun ulaşılabilirliği, maliyet avantajı ve sağlamlığı bu yapı malzemesini büyük bir hızla hayatımızın merkezine yerleştirdi. Ancak, zaman zaman çimento ve betonun hatalı kullanımları, estetik anlamda olumsuz bir algının doğmasına da sebep oldu. Bu algıyla beraber; ortak yaşam alanlarımızda birbirinin aynısı, atıl duruma düşmüş ve kamuya hizmet etmeyen yapılar ile tasarımları görür olduk. Bu durum bizleri ‘Kentlerdeki Atıl Alanlarımızı Beraber İşlevlendirelim’ düşüncesine ulaştırdı ve bu yılın temasını ‘Kentsel Alanda Yenilikçi Yaklaşımlar’ olarak belirledik. Bu tema altında, alışılagelmiş kullanımların dışında, estetik ve yenilikçi kullanımlara da bir alan yaratıyoruz. Umuyorum ki, yarışmada dereceye giren projeleri uygulamaya geçirerek, yenilikçi tasarımların kent hayatının içinde son derece entegre biçimde var olabildiğini de ortaya koyacağız. Bu vesileyle, yarışmaya emeğini ve bilgi birikimini aktaran herkese şimdiden teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Yapı Tasarım Yarışması 2019’dan Akılda Kalanlar
İlki “Kamusal Alanda Yenilikçi Adımlar” temasıyla gerçekleştirilen Yapı Tasarım Yarışması’nda, 94’ü profesyonel, 38’i öğrenci kategorisinde olmak üzere toplamda 132 proje değerlendirildi. İki farklı kategoride toplam 14 projenin ödüllendirildiği yarışmanın kazanan projeleri, bir kitapta bir araya getirildi. Profesyonel kategoride kentin farklı kesimlerinin bir arada olabilirliğinin önünü açan, temasları, diyalogları ve karşılaşmaları kolaylaştıran “Kentsel Katalizör” projesi birinciliğe layık görüldü. Öğrenci kategorisinde ise sunduğu önerinin adaptif kabiliyeti ve kabiliyetin yer ile kurulan ilişkiyi destekleyici şekilde kullanılması ile göz dolduran “Ardışık Dolaşım” projesi birincilik ödülünün sahibi oldu.

Yapı Tasarım Yarışması 2019’da profesyonel kategoride 3.’lük ödülünü kazanan, betonu (poroz) geçirimli olarak üreterek kentsel ekosisteme destek veren ve canlı çeşitliliğini düşünen bir yapıda kurgulanan, aynı zamanda bir öğrenme ortamı ve yaşantı yaratma iddiası taşıyan “Yeşil Beton” projesi, ÇEİS’in Yeniköy’de bulunan merkez ofis bahçesine inşa edildi. Ödül kazanan diğer projelerin hayata geçirilebilmesi adına çeşitli kurum ve kuruluşlar ile görüşmeler sürdürülüyor.

Yapı Tasarım Yarışması ile ilgili ayrıntılı bilgiye https://www.yapitasarimyarismasi.com/ adresinden ulaşılabiliyor

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz