18 Mayıs 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem Haberleri"Yabancıya konutta KDV muafiyeti devamlı olmalı"

“Yabancıya konutta KDV muafiyeti devamlı olmalı”

Expo Turkey by Qatar fuarında röportaj yaptığımız Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya: “Yabancıya konutta KDV muafiyeti devamlı olmalı” dedi. İşte o röportaj…

Eyüp İyigün: Merhabalar. Bugün Katar’ın başkenti Doha’da açılan Expo Turkey by Qatar fuarındayız. Fuar katılımcı firmalarından olan Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ile birlikte fuarın değerlendirmesini yapacağız. Son yıllarda Türkiye ile Katar arasında çok önemli siyasal ve ekonomik birliktelik var. Bu konu bir değerlendirebilir misiniz?

Süleyman Çetinsaya: Katar’la hem gönül bağı hem ticari ilişkilerimiz var. Katar hükümeti ile olan yakınlığımız ile vatandaşlar İstanbul’da gayrimenkul almak, yatırım yapmak konusunda oldukça atak davrandılar. Katar’daki halkın Türkiye’deki gayrimenkullerden ev sahibi olmaları Türkiye ekonomisine de katkı sağlayacak. Biz bu düşünceyle fuara katıldık.

Eyüp İyigün: Avrupa Konutları’na baktığımız zaman ne kadar prensipli bir marka olduğunu görüyoruz. Gerek satış, gerek satış sonrası hizmetleriyle de biliniyor. Yabancı yatırımcılar ilk defa konut almak için Türkiye’ye geldikleri zaman hangi kriterlere dikkat ediyorlar?

Süleyman Çetinsaya: Yabancılar konut alırken yer ve lokasyona önem verdiklerini görüyoruz. Tabi fiyata da bakıyorlar. Rahat edip, güvenebileceği projeler ve daha çok inşaatı bitmiş ya da bitmeye yakın projeleri tercih ediyorlar. Elimizden geldiği kadar onların daha rahat etmeleri için gayret sarf ediyoruz. 2012’de çıkan Mütekabiliyet Yasası’ndan sonra yabancılara Türkiye’den gayrimenkul alabilme imkanı sağlandı. 3 yıl boyunca yabancılara rakamsal olarak daha fazla konut satılırken, 2016 yılında biraz düşüş yaşandı. Ama şimdi 2017’de, referandum da bittikten sonra daha sağlıklı ve daha hızlı bir alım olacağı kanaatindeyiz.

Eyüp İyigün: Peki sizce Türkiye yabancılara konut satışında yeni bir sistem üretmeli mi? Yoksa hazır olan bir sistem daha uygun mu?

Süleyman Çetinsaya: Türkiye’de konut satan firmaların yabancılara konut satışında bir kat daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Onların güvenini sarsmamak için firmaların verdiği sözleri tutması lazım. Tabiki bizler yerli-yabancı bütün müşterilerimizde aynı özeni gösteriyoruz. Bilhassa yabancı yatırımcılara karşı daha dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum. Fiyat farklılıkları olmamalı. Onu dikkat edilmesi gerekir. Yabancı yatırımcıları üzmememiz lazım ki devamı gelsin. Üzersek gelmeyebilir. Onlarla olan ilişkilerimizi daha da ileriye götürmek için çaba harcamamız gerekiyor.

Eyüp İyigün: Hükümetimizin son dönemlerde konut sektöründe ciddi destekleri oldu. Yabancıya konut satışının da ihracat olarak sayılması bir dönem gündeme gelmişti. Bu konuda bir değerlendirmenizi alabilir miyim?

Süleyman Çetinsaya: Bu konuyla ilgili henüz bir gelişme yok. Mesela yürürlükte olan yabancılara konutta KDV muafiyeti yalnızca bir sürelik değil, devamlı olmalı. Çünkü konut alan vatandaş nihai tüketici. Kendi ödediği yüzde 18’lik KDV’yi bir başka yerde kullanması mümkün değil. Küçük metrekareli konutlarda ve kentsel dönüşüm projelerinde zaten KDV yüzde 1 oranında. O yüzden KDV oranın bence sürekli olarak yüzde 8 oranında kalması gerekiyor. Yabancı yatırımcıya karşı tapu harçlarında bir takım kolaylıklar olabilir. Bir vatandaşlık ya da oturma izni hakkı olabilir. Bu tarz konularda daha çabuk kararlar alarak yabancıya konut satışlarını arttırmamız gerekiyor.

Eyüp İyigün: Avrupa Konutları olarak çalışmalarına tam gaz devam ediyorsunuz. Avrupa Konutları’nın şu anki şantiye durumu nedir?

Süleyman Çetinsaya: Şu anda devam eden yaklaşık 8 tane şantiyemiz var. Önümüzdeki günlerde başlayacağımız 2 tane daha şantiyemiz mevcut. Ama bir taraftan da yıl sonu itibarıyla biten şantiyelerimiz olacak.

Eyüp İyigün: Peki sizce bu referandum sonuçları konut satışlarını tetikler mi?

Süleyman Çetinsaya: Tabi ki. Çünkü referandum sonuçlarını bekleyen bir çok yatırımcı vardı. Kararsız olan o yatırımcılar için tüm kararsızlıklar dağılmış olacak.

Eyüp İyigün/Emlakmatrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz