10 Ekim 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem HaberleriTürkiye'nin çılgın projeleri ders kitaplarına giriyor!

Türkiye’nin çılgın projeleri ders kitaplarına giriyor!

Türkiye’yi sıçratan çılgın projeler ders kitaplarına giriyor. Öğrenciler, uluslararası gücü simgeleyen 3. Havalimanı, Marmaray ve Kanal İstanbul’u coğrafya dersinde öğrenecek.

 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), uzun süredir üzerinde çalıştığı ilk ve ortaöğretim müfredatını tamamlayarak askıya çıkardı. Yeni öğretim programlarına Türkiye’de çığır açan Marmaray, 3. Havalimanı, Yavuz Sultan Köprüsü gibi projeler eklendi. Müfredat değişikliği kapsamında 9. sınıf coğrafya derslerinde ‘İnsanların doğayı kullanma biçimleri’ konusu işlenecek.

153 yıllık hayal Marmaray
Konu örneklendirilirken, İstanbul Boğazı’nı yerin 27 metre altından geçerek 153 yıllık hayalleri gerçekleştiren Marmaray ve Karadeniz’in üstüne denizin doldurulmasıyla kurulan Ordu-Giresun (OR-Gİ) Havalimanı anlatılacak. 10.sınıfta ise ‘ulaşım hatlarının bölgesel ve küresel etkileri’ işlenecek. Bu kapsamda, dış mihrakların kıskandığı İstanbul’daki 3. Havalimanı projesi anlatılacak. Bu derste öğrencilere Kanal İstanbul Projesi örneği de verilecek.

Minik mucitler okulda yetişecek!
İlk ve ortaokul fen bilimleri müfredatı taslağında da, reform niteliğinde uygulamalar yer alıyor. Öğrenciler, derslere 4. sınıftan itibaren eklenen ‘fen ve mühendislik uygulamaları’ ünitesiyle bilimsel ve yenilikçi ürün tasarlayacak.

Bilim şenliği geliyor
Öğrenciler, uygulamalı derste günlük hayattan bir problemi tanımlayacak, onu malzeme, zaman ve maliyet kriterleri kapsamında ele alacak, çözümler üretecek. Öğrenciler tasarladıkları ürünü yıl sonunda düzenlenecek ‘bilim şenliğinde’ tanıtacak. Bununla birlikte fen bilimlerinin matematik, teknoloji ve mühendislikle bütünleştirilmesi sağlanarak, öğrencileri buluş yapma seviyesine ulaştırarak, edindikleri bilgi ve becerileri kullanarak ürün oluşturmaları amaçlanıyor.

‘Hormonlu not’ veren özel okulun kapısına kilit!
Uzun yıllardır tartışılan ‘hormonlu notlara’ Milli Eğitim Bakanlığı el attı. Verdikleri şişirilmiş notlarla hem lise hem de üniversite yerleştirmelerinde öğrencilerinin binlerce sıra yükselmesine neden olan özel okullar için kapatma cezası geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde, “Okullarda yapılan öğrencilerin başarı durumlarının ölçülmesine ilişkin sınavlarda gerçek dışı not verildiğinin tespiti halinde idari para cezası verilir” denildi.

Akşam

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz