29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaGündem HaberleriTürkiye’ nin İlk Yüzer GES’ i 260 hanenin enerji ihtiyacını karşılayabiliyor!

Türkiye’ nin İlk Yüzer GES’ i 260 hanenin enerji ihtiyacını karşılayabiliyor!

Büyükçekmece Gölü üzerinde kurulu olan ve Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santrali, günlük 260 hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak kapasiteye ulaştı. Projenin 1 yıllık hedefi gerçekleştirilerek santralden yılda 315 bin kW/saat enerji üretiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden İstanbul Enerji´nin İSKİ ile birlikte yürüttüğü ve Ağustos 207’de faaliyete geçen yüzer güneş enerjisi santralinin kapasitesi hızla büyümeye devam ediyor.

Projenin mühendislerinden Uğur Demirel, yaptığı açıklamada, “Burada 3 farklı sistemimiz var. 1. sistemimiz, 220 kW gücünde ve 487 panelden oluşmakta, 2. sistem 90 KW gücünde 360 adet panelden oluşmakta ve 3´üncü sistemimiz de bu yüzer sistemlerin karasal sisteme oranla ne kadar enerji ürettiğinin karşılaşmasının yapılması adına 30 kW gücünde 113 panelden oluşuyor.” dedi.

Şuan yaklaşık 15 aydır faaliyette olan sistemin enerji verilerinin analizi yapılarak bir raporun ortaya konulduğunu anlatan Demirel, “Bu raporda da sudaki sistemimizin karasal sisteme göre yaklaşık yüzde 10´ a kadar daha verimli çalıştığını gördük. Yüzer sistemin karaya göre daha verimli olmasını nedeni, bu sistemin su üzerine olmasından dolayı buradan soğutucu etkisinden yararlanmakta ve bu sayede de karasal sistemden daha fazla enerji üretmekte.” diye konuştu.

Buharlaşan suyun yüzde 22’si geri kazanılıyor

Bu proje ile üretilen elektrik ile aynı zamanda yıllık 164 ton karbondioksit salımını engellenmektedir. Diğer yandan, bilindiği gibi paneller göllerin üzerine gelen güneş ışınlarını üzerine aldıkları için göldeki buharlaşma miktarında da azalma sağlamaktadır. Büyükçekmece Gölü’ nde yüzde 22 oranında buharlaşarak kaybolan içme suyunun geri kazanılmaktadır.

İBB’ nin Büyükçekmece Gölü´nün ardından Terkos ve Ömerli barajlarına da kurmayı planladığı yüzer GES’ler ile geniş yüzey alanına sahip olan su havzalarının ve barajların, İstanbul´un artan elektrik üretimine katkıda bulunması ve yenilebilir kaynaklardan enerji üretiminin payının arttırılması hedeflerinin olduğu da edinilen bilgiler arasında.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz