29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriTürkiye Hazır Beton Birliği: "İnşaatta dalgalanma yüksek, yön belirsiz"

Türkiye Hazır Beton Birliği: “İnşaatta dalgalanma yüksek, yön belirsiz”

Türkiye Hazır Beton Birliği, inşaat sektörüne yönelik ağustos ayı ‘Hazır Beton Endeksi’ raporunu yayınladı. Raporda, sektörde dalgalanmanın yüksek olduğu ve ne yönde hareket edeceğinin belli olmadığı belirtildi.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2022 Ağustos Ayı Raporu’nu açıkladı.

Rapor, faaliyette ağustosta yukarı yönlü bir hareket olmasına rağmen yılın başından bu yana inşaatın hâlen yönünü tayin edemediğini ortaya koydu. 2 ay üst üste faaliyette yükselişin görülmemesinin sektörün ne yönde hareket edeceğinin belli olmadığının net bir göstergesi olduğu ifade edildi.

Ağustos ayında Beklenti ve Güven Endeksleri eşik değerin altında kaldı. Güven, temmuz ayına paralel hareket ederken Beklenti Endeksi yılın en düşük seviyesine geriledi. Birleşik Beton Endeksi, 2 endeksteki azalmaya rağmen faaliyetteki yükseliş nedeniyle yukarı yönlü hareket etmiş ancak eşik değerin altında kalmaya devam etti. Her 4 endeks de geçen yılın aynı dönemine kıyasla geriledi. Özellikle beklentideki gerileme daha yüksek durumda.

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Beklenti ve güvenin geçen yıla kıyasla düşük kalması, hem mevcut durumda hem de önümüzdeki dönemde inşaat sektöründe beklenen canlanmadan hâlen uzak olduğumuz anlamına gelmektedir.” dedi.

Faaliyet Endeksi’nin yükselmesine rağmen geçen yıla kıyasla gerilemiş olmasını da değerlendiren Yavuz Işık, “Bu durum hükûmetin inşaata yönelik almış olduğu tedbirlere rağmen sektörün daralmaya devam ettiğini bize göstermektedir. Yılın geride bıraktığımız ikinci çeyreğinde %7,6 büyüyen Türkiye ekonomisinde en çok küçülen sektör %10,9 ile inşaattır. Tarım sektörü ile birlikte negatif büyüyen 2 sektörden biri olan inşaat sektöründeki geriye gidiş devam etmektedir.” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz