29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaGündem HaberleriTOKİ enflasyonu sabitledi! Ödemeler nasıl yapılacak?

TOKİ enflasyonu sabitledi! Ödemeler nasıl yapılacak?

Toplu Konut İdaresi Başkanı Ergün Turan, TOKİ’den konut, işyeri ve arsa alan vatandaşların geri ödemelerinde 6 ayda bir uygulanan dönemsel artış oranını 2019 yılı için sabitlediklerini açıkladı.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, TOKİ’den konut, işyeri ve arsa alan vatandaşların geri ödemelerinde 6 ayda bir uygulanan dönemsel artış oranını 2019 yılı için sabitlediklerini, artış oranının enflasyon, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) oranlarının altına çekildiğini bildirdi.

Turan, yazılı açıklamasında, alt gelir grubuna yönelik daha önce satılan konutlarda altı ayda bir yapılan dönemsel artış oranını 2019 yılı için yüzde 4’e sabitlediklerini belirtti.
Alt gelir grubuna yönelik satılan konutlarda 2018 yılının ocak ayında yüzde 5.69, temmuz ayında yüzde 5.69 olmak üzere yılda yüzde 11.70’lik artış yapıldığını anımsatan Turan, alt gelir grubu konutlarında 2019 yılında ocak ayında yüzde 4 ve temmuz ayında yüzde 4 olmak üzere yıllık yüzde 8’lik bir artış oranının uygulanacağını kaydetti. Turan, orta gelir grubuna yönelik satılan konutlarda altı ayda bir yapılan artış oranının yüzde 5’e, arsa satışlarında altı ayda bir yapılan artış oranın ise yüzde 6’ya sabitlendiğine işaret etti. Dönemsel Artış Tavan Oranları uygulamasına geçtiklerini aktaran Turan, “Artış oranlarımızı memur maaş artış oranı için yüzde 5, Yİ-ÜFE oranı için yüzde 6 ve en düşük oran için ise yüzde 4 olarak belirledik. 2019 yılından sonraki dönemlerdeki dönemsel artışı ise mevcut ekonomik şartlara göre yeniden belirleyeceğiz” ifadesini kullandı.

TOKİ’den nasıl ev alınır?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı bu sene özellikle dar gelirli grubuna odaklandı. 8 binin üzerinde ucuz konutu satışa çıkaran TOKİ, alt ve orta gelir grubunu ev sahibi yapmayı hedefliyor.

TOKİ’den konut alabilmek için evin olduğu il-ilçedeki Halkbank veya Ziraat Bankası şubelerine başvuru yapmak gerekli. Bu konuyla ilgili olarak ‘444 86 54’ numaralı ‘Alo TOKİ’ hattı aranıp bilgi alınabiliyor. Dar gelirli vatandaşlar için yapılan konutlardan almak isteyen kişilerde, ‘hiç evi olmamak’, ‘ev alınacak ilde bir yıl ikamet ediyor olmak’, ‘aylık hane geliri en fazla 4 bin 500 Türk Lirası olmak’ gibi şartlar aranıyor.

TOKİ TEMMUZ-ARALIK 2018 YENİDEN DEĞERLEME ORANLARI

2018 yılı ikinci altı aylık dönemde, geri ödemelere aşağıda belirtilen endeksler uygulanacaktır.

— Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan açılan konut kredilerinin kullanım ve geri ödemelerine uygulanacak artış oranı % 5,69’dur. (Kooperatifler, Kooperatif Birlikleri, Sosyal Yardımlaşma Kurumları, Belediyeler ve Yapımcılar)

— İdare’ce inşaa ettirilen ve bir önceki altı aylık memur maaş artış oranına bağlı olarak satışa sunulan yeni projelerin, geri ödemelerine esas borç bakiyeleri ve taksit bedelleri, bir önceki altı aylık dönemdeki (1 Ocak – 30 Haziran 2018 dönemi) memur maaş artış oranı ile güncellenecektir. Bu oran % 5,69’ dur.

— İdare’ce inşa ettirilen ve satışa sunulan eski projeler ile 03/04/2001 tarih ve 24362 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2001/2202 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereği, T. Emlak Bankası A.Ş.’den İdaremize intikal eden projelerin, geri ödemelerine esas borç bakiyeleri ve taksit bedelleri, bir önceki altı aylık dönemdeki (1 Ocak – 30 Haziran 2018 dönemi) Memur maaş artış oranı, TÜFE ve Yİ-ÜFE Oranları arasından en düşük olanı alınarak güncellenecektir. Bu oran % 5,69’ dur.

— İdare’ce satılan arsaların geri ödemelerine esas borç bakiyeleri ve taksit bedelleri, bir önceki altı aylık dönemdeki (1 Ocak – 30 Haziran 2018 dönemi) Yİ-ÜFE oranı ile güncellenecektir. Bu oran % 15,52’dir.

İstenilen her ilde konut alımı için başvuru yapılabilir mi?

Kuralı satışlarda ve/veya alt gelir projelerinde, ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartı aranmaktadır. Açık satışlarda ise, genel olarak ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartı aranmamakta olup, projelerin durumlarına göre bu şartlar bazen uygulanabilmektedir. İlgili projelerin satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak yer almaktadır.

Aynı evde ikamet eden herkes konut satışları için başvuru yapabilir mi?

Kuralı satışlarda ve/veya alt gelir projelerinde, hane halkı adına sadece bir başvuru yapılabilmektedir. Açık satışlarda ise, genel olarak bu şart aranmamakta olup, projelerin durumlarına göre bazen uygulanabilmektedir. İlgili projelerin satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak yer almaktadır.

Üzerinde taşınmaz kaydı olanlar TOKİ’den ev alabilirler mi?

Kuralı satışlarda ve/veya alt gelir projelerinde, başvuru sahibinin kendisine, eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı bağımsız herhangi bir gayrimenkulün olmaması gerekmektedir (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç). Açık satışlarda ise, genel olarak bu şart aranmamakta olup, projelerin durumlarına göre bazen uygulanabilmektedir. İlgili projelerin satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak yer almaktadır.

Alt gelir projelerinden satın alınan konutlar kiraya verilebilir mi?

Alt gelir grubu projelerinde sözleşme imzalanan konutlarda borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranmakta olup, alıcının kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz