29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaGündem HaberleriSezonluk yazlıkta 100 gün etkisi!

Sezonluk yazlıkta 100 gün etkisi!

Yazlık kiralama trendi bu yıl da yükselişte. Ancak bu yıl geçen yıllara göre bir fark var: ‘Airbnb’ yasası olarak bilinen turizm konutlarına ilişkin düzenleme. Bu yaz tek seferde 100 günden az süreli kiralama yapacaklar ilk kez izne tabi olacak. Belge almayanlar, 100 gün üzeri ve yıllık kiralamalara yoğunlaştı. Bu da fiyatları etkiliyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte yazlık sezonu açıldı. Yaz ayları için ev arayışları başladı. Yazlıklarda hem kiralık hem satılık fiyatlarda geçen yıla göre artış var. Balıkesir’den Antalya’ya uzanan sahil hattında haftalık 15 bin liraya da yazlık ev bulmak mümkün, milyonluk rakamlara da… Ancak bu yıl mülk sahipleri, kamuoyunda ‘Airbnb’ yasası olarak bilinen turizm konutlarına ilişkin düzenleme nedeniyle biraz temkinli. Bu yıl yazlıklarda kiralama süreleri ve fiyatları önemli ölçüde etkilenecek.

İZİN BELGESİ GEREKLİ

Turizm konutlarına ilişkin düzenleme, geçen yılın sonunda devreye girdi. Yani bu yaz kiralama yapacaklar ilk kez izne tabi olacak. Tek seferde 100 günden az süreli kiralama yapmak isteyenler izin belgesi alacak. İzin belgesi alınabilmesi için binadaki kat maliklerinin oybirliği ile onay vermesi de şart. Başvurular e-Devlet üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yapılıyor. Belgesiz kiralama yapanlar her bir konut için 100 bin lira idari para cezasına çarptırılacak ve belge alması için 15 gün süre verilecek.

SİTELERDEN ONAY YOK

Yasanın piyasaya etkisini uzmanlara sorduk. EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Efe Can Altıntaş, günlük veya haftalık gibi kısa dönemli kiralamalara uygun konutların büyük bölümünde, site veya apartman yönetimlerinde bu konunun görüşüldüğünü belirterek, “Görüşmelerin büyük bölümü de olumsuz sonuçlandı. Yazlık konutlarını kiralamak istemeyip kullanan veya sürekli oturan maliklerin muvafakat vermeye yanaşmayarak; büyük ölçüde engel olduklarını duyuyoruz. Birçok site sakini de bu nedenle 100 gün ve üzeri olan sezonluk veya yıllık kiralamaya yönelmiş durumda” dedi.

HEM KİRAYA VERİP HEM DE KULLANANLAR VAZGEÇİYOR

Yazlığını hem kiralamak hem de kullanmak isteyenlerin bir tercih yapmak durumunda kaldığını anlatan Efe Can Altıntaş, şöyle konuştu: “Taşınmazı kısa dönemli kiraya verenler, hem birkaç dönem kullanıyorlar hem de kullanmadıklarında gelir elde edebiliyorlardı. Ancak şimdi izin belgesi alamıyorlarsa evi sezon boyunca kiralamak dışında tercihleri kalmadı. Bu nedenle geçen yıl kısa dönemli kiraya verilen dairelerin bir bölümü bu dönem sezonluk kiralamaya dönüşürken, bir bölümü de tamamen vazgeçerek konutu kendileri kullanmaya karar veriyor. Bu durumun yazlık bölgelerdeki konaklama ünitesi sayısını kısmi de olsa aşağıya çekmesi bekleniyor.”

KALABALIK AİLELER ZORLANABİLİR

Kısa dönemli kiralama ihtiyacının turizm tesislerinden karşılanacağını ifade eden Efe Can Altıntaş, bu açığın fiyatları etkilemeyeceğini ifade etti. Altıntaş, “Oluşan açık, turizm tesisleriyle rahat bir şekilde karşılanabilir durumda. Ancak kısa dönemli kiralamalarda birkaç ailenin birlikte kalabileceği ya da geniş ailelerin tercih edebileceği konutlar vardı. Bu konutların kısa dönemli kiralama piyasasından çekilmesiyle sadece bu segmentte konaklama talebi olanları biraz zora sokabilir” diye konuştu.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz