28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem Haberleri“Sattığımız konutun geliri ile yeni bir konut yapamıyo-ruz”

“Sattığımız konutun geliri ile yeni bir konut yapamıyo-ruz”

Filoğlu Group kurucusu ve iş insanı Fatih Fil, konut maliyetlerinin konut fiyatlarındaki artıştan fazla olduğuna dikkat çekerek, “Şimdi bir inşaata kalkışırsanız maliyetleri hesaba katmak zorundasınız. Öyle maliyetler çıkıyor ki şaşıp kalıyoruz. Sattığımız konutun geliri ile aynı özelliklerde yeni bir konut yapamıyoruz. Bu durum konut fiyatlarına yansıyor” dedi.

Konut fiyatları, son aylarda dikkat çeken bir ivme ile yükseliyor. Ülke genelinde yaşanan bu durum, hem konut üreticilerini hem tüketicileri olumsuz etkiliyor. İnşaat maliyetleri de giderek artıyor. Türki-ye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, konut üreticilerinin maliyet enflasyonu yaklaşık %22 oldu. İnşaat demirindeki enflasyon %100’ü aştı. Hazır betonda %70, çimentoda ise %50’den fazla enflasyon açıklandı. Bu durum konut fiyatlarına yansıyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi’ne göre, konut fiyatları, İzmir’de yıllık bazda %31, İstanbul’da %28, Ankara’da %27 oranında arttı. Pandemi ile başlayan bu artışlar, döviz kurlarındaki yükselişin de etkisi ile rekor seviyelere ulaştı.

“Konut üreticisi de tüketici de haklı”
İnşaat ve gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren Filoğlu Group’un kurucusu ve iş insanı Fatih Fil, konut maliyetlerindeki ve fiyatlarındaki artışı değerlendirdi. Fil, sektörde yaşanan finansal gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, “Konut fiyatlarındaki artış doğrudan konut maliyetleri ile bağlantılı. Örneğin; 2020’de yaptığız bir evin maliyeti, bu yıl %100’den fazla artmış. Bu durumda evdeki hesap çarşıya uymuyor! Konut üreticisi, arsadan sattığı konutun inşaatı bitmeden zarara uğruyor. Konut fiyatları artmasa maliyetler karşılanamıyor; fiyatlar artınca tüketici ev alma planlarını erteliyor. Aslında konut üreticisi de tüketici de haklı” açıklamasında bulundu.

“Arsa maliyetlerinin, konut maliyetleri içindeki payı %40 ila %60 arasında değişiyor”
Sakarya ve Marmara Bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede inşaat ve gayrimenkul projelerine imza atan Filoğlu Group olarak, konut maliyetleri ve konut enflasyonundan olumsuz etkilendiklerini belirten Fatih Fil, şu ifadeleri kullandı:

“Gayrimenkul inşaatlarında ana maliyet kalemlerinde yıllık fiyat artışları, enflasyonun ve endeks artışının üzerinde seyrediyor. Bu maliyetler arasında; arsadan işçiliğe, çimentodan demire, boyadan ahşap doğramalara kadar birçok kalem bulunuyor. Arsa maliyetlerinin, konut maliyetleri içindeki payı %40 ila %60 arasında değişiyor. Genel inşaat malzemeleri, işçilik ve tesisat malzemeleri de, arsa maliyetlerinden sonra inşaatçıları en çok etkileyen kalemler arasında yer alıyor.”

“Maliyetler, konut fiyatlarından daha fazla”
Fatih Fil, sözlerine şöyle devam etti: “Genel bir kanı olarak gayrimenkul ya da konut fiyatları artışla-rından genelde konut üreticileri sorumlu tutulur; ancak durum hiç de öyle değil. Bahsettiğim bu ma-liyetler ile birlikte pazarlama gibi görünmeyen maliyetleri de üst üste koyduğumuzda konut fiyatla-rındaki artışlar çoğu zaman konut maliyetlerinin altında kalıyor. Maliyetler dolardan ve enflasyondan neredeyse iki kat daha fazla arttı. Yani inşaat maliyetleri ile konut fiyatlarını kıyaslarsak, maliyetler daha fazla.”

Sektörün içinden biri olarak sürekli maliyet ve satış hesabı yaptıklarını belirten Fil, “Son 1 yılda demir fiyatları yüzde 110’dan fazla artmış. Hazır betonda yaklaşık yüzde 70’lik artış var. PVC’lerde yüzde 250’yi aşan bir artış söz konusu… Şimdi bir inşaata kalkışırsanız bu maliyetleri hesaba katmak zorundasınız. Öyle maliyetler çıkıyor ki şaşıp kalıyoruz. Sattığımız konutun geliri ile aynı özelliklerde yeni bir konut yapamıyoruz. Bu durum konut fiyatlarına yansıyor” dedi.

“Konut kredisi kampanyaları düzenlenmeli”
Bu artışların konut satışlarında durgunluğa yol açtığının altını çizen Fil, bazı tedbirler alınması ge-rektiğini belirtti. Fil, geçen yılki gibi kamu bankaları öncülüğünde konut kredisi kampanyaları düzen-lenmesi gerektiğine işaret ederek, “Konut kredisi faizleri yüzde 1’in altına olmalı. Konut almak için bekleyen bir tüketici kitle var ve bu kitle konut kredilerinin düşmesini bekliyor. Gayrimenkul sektö-rünü canlandırmak için geçen yıl sektöre olumlu yansıyan konut kredisi kampanyaları bu yıl da düzenlenmeli. Bu pozitif etki sektörü ayakta tutacaktır” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz