23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaGüncel Emlak Haberleri"Ruhsatsız ve Ruhsata Aykırı Yapılar Satılamayacak ve Kiralanamayacak"

“Ruhsatsız ve Ruhsata Aykırı Yapılar Satılamayacak ve Kiralanamayacak”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un,bugün Antalya’da 1100 imar denetçisinin göreve başlaması nedeniyle düzenlenen toplantıya katıldı.


Bakan Murat Kurum, imara aykırı ve kaçak yapılarla mücadele kapsamında Bakanlık bünyesinde görev alacak yeni 1100 imar denetçisinin göreve başlaması dolayısıyla Antalya’da düzenlenen programda Türkiye’deki kaçak yapılarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu

Bakan Murat Kurum: “Kaçak yapılara asla müsaade etmeyeceğiz “

Bugün Antalya’da düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Murat Kurum , “1100 olan imar denetçi sayımızı 2100’e çıkartacağız ve bu sayede denetçilerimizle birlikte şehirlerimizin yapı yoğunluğuna ve deprem riskine göre 81 ilimizde görevlendireceğiz. İstanbul’umuzda 100′ ün üzerinde imar denetçimiz olacak. Ankara, Bursa, İzmir, Antalya, Muğla gibi gerçekten metropol ve kaçak yapılaşmayla ciddi anlamda mücadele eden şehirlerimize de şehrin ihtiyaçlarına göre denetçilerimiz olacak. Kaçak yapılara asla müsaade etmeyeceğiz. Çünkü bizim tabiat varlıklarımızı korumak ve artırmak noktasında hedeflerimiz var. Şu an korunan alanlarımız yüzde 9, bu alanları 2023 yılına geldiğinde yüzde 17’ye çıkarma hedefimiz var. 35 ilimizde bulunan ve korunan alanlarımızı kaçak yapı tespit çalışmalarını tamamladık. Bir taraftan da denetimlerimiz devam ediyor. Bu denetimler neticesinde imar barışına aykırı 4 bin kaçak yapı tespiti yaptık, bu yapıların 423’ünün yıkımını gerçekleştirdik. Yine imar barışı kapsamında Tüm Türkiye’de 3 milyon 122 bin yapı kayıt belgesini düzenledik, bu belgelerden 9 bin 300’ü imar barışına aykırı olması sebebiyle iptal edildi. Türkiye genelinde 3300 yapının yıkımını gerçekleştirmiş olduk. Her iki alanda da kaçak yapılaşmayla mücadelemiz aralıksız devam ediyor.” dedi.

Birçok sorunun kaynağı olan parsel bazlı plan değişikliklerine de değinen Murat Kurum, ”Artık parsel bazlı değişikliklerinin önüne geçiyoruz. Ada bazlı dönüşümler yapılabilinecek. Ada bazlı dönüşümlerde de oluşan değer artışıyla ilgili hem yerel yönetime hem hazineye hem de Bakanlığın kentsel dönüşümüne katkı sağlayacak o değer artış payını alacağımız bir düzenleme Meclisimizde hazırlanıyor.” ifadelerini kullandı.

Bakan Murat Kurum: “Ruhsatsız ve Ruhsata Aykırı Yapıların, Tapu Kayıtlarına Bu Yapıların Satılamayacağı ve Kiralanamayacağına İlişkin Şerh Koyacağız “

Bakan Kurum, “Kanun yürürlüğe girdikten sonra kaçak yapılaşmayla ilgili devrim diyebileceğimiz bir düzenleme diye düşünüyorum. Kanun yürürlüğe girdikten sonra ruhsatsız başlayan yapılar, ruhsata aykırı yapıların, tapu kayıtlarına bu yapıların satılamayacağı ve kiralanamayacağına ilişkin şerh koyacağız. Bu ne demek; kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılan yapılarda eğer ruhsat projesine aykırı, imar mevzuatına aykırı bir durum varsa bu durumun imar denetçilerimizce tespiti, belediyece tespiti, bakanlıkça tespiti halinde bu tespitler mevzuata aykırı ise bu yapı kaçak yapı diye tapusuna şerh koyacağız, bu yapılar hiç bir şekilde satılamayacak, kiralanamayacak. O kaçaklar giderilene kadar da tapuda şerhi duracak. Bu anlamda bizim işimizi çok rahatlatacak bu düzenleme kaçak yapılaşmayla alakalı bize çok büyük katkılar sağlayacaktır.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz