6 Mayıs 2024 Pazartesi
Ana SayfaGündem HaberleriNizameddin Aşa: Konut Fiyatları Gerçek Seviyesine Düştü

Nizameddin Aşa: Konut Fiyatları Gerçek Seviyesine Düştü

Maliyetlerin artmasına rağmen konut fiyatlarının düşüşü hakkında konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Başkanı Nizameddin Aşa, konut fiyatlarında bir balon olduğunu bu yüzden şu anda fiyatların gerçek seviyesine düştüğünü söyledi…

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, Bloomberg HT’de canlı yayınlanan İş Dünyası programında önemli açıklamalarda bulundu.

Fiyatlar Gerçek Seviyesine Düştü
Konut fiyatlarının düşüşü hakkında konuşan Aşa, 2010 yılından beri fiyatlarda balon oluştuğunu söylediklerini, fiyatların şu anda gerçek seviyesine düştüğünü ifade etti.

Alıcı Bütçesine Uygun Ev Bulamıyor
Fiyatların alıcının seviyesine geldiğinde piyasanın canlandığını vurgulayan Aşa, “Şu anda çok sayıda hem kiralık hem de satılık konutlar var. Kiralık konut sayısı son yılların 5 katı seviyesinde. Kiralık konut fiyatları son 2 yılın en düşük seviyesinde. Satılık konut fiyatları da çok düştü. Beşiktaş’taki bir evi 750 bin-800 TL’den verirken, şu günlerde 500-600 bin TL seviyesine düştü. Hala alıcı yok. Piyasada alıcı kitlesi mevcut. Fakat kendi bütçesine göre ödemesine göre proje bulmuyor. Bulursa da ulaşımı olmayan, uzak bölgelerde buluyor. Bu da tüketicinin işine gelmiyor” dedi.

“Müteahhitlerin yüzde 75’i gidecek” konusuna da değinen Aşa, inşaat ve gayrimenkul sektörünün en disiplinsiz sektör olduğunu söyledi. Cebinde parası olanın çok kolay müteahhit olduğuna dikkat çeken Aşa, inşaat sektörüne girenler için belli kriterlerin gelmesi gerektiğini ifade etti. Aşa, “Bencede şu anda mevcut inşaat piyasasının yüzde 50’sinin elenmesi gerekiyor. İşe köklü firmaların devam etmesi lazım” diye konuştu.

Emlakçılık Yönetmeliği Piyasaya Çok Hitap Etmiyor
Gündemde olan Emlakçılık Yönetmeliği ile ilgili konuşan Aşa, yıllardır emlakçılık kanununun çıkması için mücadele verdiklerini söyledi. Aşa, “Önüne gelen herkes emlakçılık yapıyor. Vatandaş mağduriyeti hat safhada. Yönetmelik taslağı oluşturuldu. Biz konuyla ilgili çok tatmin olmadık. Görüşlerimizi Bakanlığa ilettik. Biz kayıtdışı emlakçılar için düzenleme istiyoruz. Çıkan yönetmelik taslağı piyasaya çok hitap etmiyor. Öncelik kayıtdışı emlakçıların temizlenmesine yönelik bir düzenleme. Bu olmadığı sürece bu keşmekeş bitmez” dedi.

Maide KARADAĞ YAKOVİDİS/Emlakmetrekare

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz