29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaGündem HaberleriMuvafakatname Nedir?

Muvafakatname Nedir?

İzin belgesi olarak da bilinen muvafakatname nedir? Muvafakatname nereden alınır, nasıl hazırlanır ve diğer tüm bilgiler haberimizde yer alıyor…

Muvafakatname nedir sorusuna bir kişinin kendi dışında bir başka özel ya da tüzel kişiliğe verdiği özel bir izin, kabul veya yetki belgesi yanıtı veriliyor. Daha basit anlatmak gerekirse, izin verildiğine dair üzerinde bilgi bulanan belge.

Emlak terimi olarak ise muvafakatname; Medeni Kanuna göre bir kimsenin oturduğu evi satmak istediğinde eşinden mutlaka alması gereken, aksi halde gayrimenkul satışını geçersiz kılan belgedir.

Muvafakatname Gerektiren Durumlar
– Evli bir kişi oturduğu evi satmak istediğinde eşinden muvafakatname alması gerekiyor.
– Veraset ve intikal yoluyla bir taşınmazın ya da aracın devrinde varislerden 18 yaşını doldurmayan varsa muvafakatname isteniyor.
– 18 yaş altındakilerin bir klüpte spor etkinliği yapabilmesi için muvafakatname gerekiyor.
– Boşanmış ebeveynler çocukları için pasaport almak istediğinde çocuğun velayetinin kimde olduğuna bakılmaksızın muvafakatname şartı koşuluyor.

Muvafakatname Nereden Alınır?
Muvafakatname noterlerden alınabiliyor. Ayrıca hazır bulunan bir muvafakatname var ise yine noterlerde düzenlenebiliyor.

Muvafakatname Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
1) Noter aracılığıyla temin edilen muvafakatnamelerin özel durumlar haricinde tek tip olmasına dikkat edilmelidir.
2) Muvafakatname alınırken çocuğun velisinin tespitine dikkat edilmelidir. Şöyle ki;
– Sporcu çocuğun anne babası evli ise müşterek veli olduklarından notere her ikisi de birlikte gitmeli, nüfus cüzdanları ve çocuğun öğrenci belgesini yanlarında götürmelidir.
– Sporcu çocuğun ebeveynleri boşanmış ise, boşanmaya ve çocuğun velayetinin hangi tarafta bulunduğuna dair mahkeme ilamı ile birlikte velisi olan kişi notere gitmelidir. (Nüfus cüzdanları ve öğrenci belgesi ile birlikte)
– Sporcu çocuğun anne babasından birisi vefat etmiş ise hayatta olan velisi nüfus cüzdanı ve öğrenci belgesi ile birlikte notere gitmelidir.
– Sporcu çocuk vesayet altında ise vasisi olan kişi, vesayetin kendisinde olduğunu belirten mahkeme kararı ile birlikte notere gitmelidir. Mahkemenin vesayet kararı içeriğinde, vasinin muvafakatname verme yetkisinin olmasına dikkat edilmelidir.

Muvafakatname Nasıl Hazırlanır?
Muvafakatname Örneği

MİMARLAR ODASI ………………………… ŞUBESİ BAŞKANLIĞI’NA

………/………../……….

Yapının / Projenin:

İli : ……………………………..………
İlçesi : ………………………………..……
Mahallesi : ………………………………..……
Sokak : ……………………………..………
Pafta : …………………………..…………
Ada : ……………………..………………
Parsel : ……………………..………………

Yukarıda tapu kayıtları ve yeri belirtilen yapının / projenin, Proje Müellifi olarak yasal haklarım saklı kalmak kaydıyla, kapsamı aşağıda belirtilen mimarlık hizmetinin TMMOB Mimarlar Odası …………………..………… Şubesi’ne kayıtlı; ……………………… Oda Sicil Numaralı Mimar ……………………………………..…………. tarafından onayım alınarak hazırlanmasına muvafakat ediyorum.

Muvafakat Kapsamı :

Proje Müellifi Mimar:

Adı Soyadı :…………………………..…
T.C. Kimlik No :…………………………..…
Oda Sicil Numarası :…………………………..…
Büro Tescil No :…………………………..…
Adresi : ………………………..……
Tel ve Faks : …………………………..…

İmza :………………………..……
Maide KARADAĞ/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz