25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem HaberleriKira Sözleşmesi (Kontratı) Örneği ve Gereken Tüm Bilgiler

Kira Sözleşmesi (Kontratı) Örneği ve Gereken Tüm Bilgiler

Kiracı ile ev sahibi arasındaki anlaşmayı resmiyete döken kira sözleşmesi, her iki tarafında haklarını güvence altına alması açısından büyük önem taşıyor. Kira sözleşmesi örneği ve kira sözleşmesine dair bilgiler haberimizde yer alıyor…

Kira sözleşmesi örneğine geçmeden önce kira sözleşmesi (kontratı) hakkında bilgi verelim. Kira sözleşmesinin mevzuat kısmına bakacak olursak, 2011 yılına kadar “6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun” kapsamında olan kira sözleşmeleri 2011 yılından sonra “6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu” kapsamına alındı. Peki kira kontratı (sözleşmesi) nedir?

Kira sözleşmesi, kiraya verilen gayrimenkulün kullanımının kiracıya bırakılması ve buna karşılık alınan bedelin ödenmesinin kabul edildiği sözleşmedir. Yani ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişkiyi netleştiren sözleşmelerdir.

Kira sözleşmesindeki en önemli hususların başında kira artış oranı geliyor. Kiracı ile ev sahibinin kira kontratı yenileme tarihinde yapılacak zam oranı konusunda anlaşıp sözleşmede belirtmesi gerekiyor.

 

Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Kira kontratını ev sahibi ve kiracının iletişim bilgilerinin olduğu ve şartların belirtildiği bir evrak olarak düşünebiliriz. Kira sözleşmesinde;

– Mülkü kiralayanın adı soyadı, TC kimlik numarası, adresi,
– Kiracının adı soyadı, TC kimlik numarası, adresi,
– Kira sözleşmesinin başlangıç tarihi
– Kira sözleşmesinin süresi
– Kira bedelinin yıllık toplamı
– Kira bedelinin aylık toplamı
– Kira bedelinin ödeme şekli
– Kiralanan gayrimenkuldeki envanterler gibi bilgiler yazılır.

Kira kontratında genel koşullar ve özel koşulların yer aldığı bölümlerde bulunuyor. Haberimizin alt kısmında verdiğimiz kira sözleşmesi örneğinden bu kısımları daha detaylı görebilirsiniz.

Kira Sözleşmesi İmzalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

– Kira kontratını imzaladığınız kişinin mal sahibi olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Eğer mal sahibi değilse, yasal vekillik durumu araştırın.
– Kira kontratında belirtilen adresin, kiraladığınız yer olup olmadığını kontrol edin. Burada bina ve daire numarası gibi detaylar önemli!
– Kira artış bedelinin hangi dönemlerde ve hangi tutarlarda yapılacağını sözleşmede açıkça belirtin.
– Sözleşmede kiracı ve ev sahibinin adı soyadı ve TC kimlik numarası gibi ana unsurların yazılmış olmasına dikkat edin.
– Taraflar kontratı birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalamalı. Ayrıca kira sözleşmesinin her sayfasının imzalanmasına da dikkat edilmeli.
– Kira bedellerinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında ödeneceği net bir şekilde sözleşmede belirterek, mümkün olduğunca banka hesabına “kira bedeli” olarak gönderin. (Havale ve EFT ücreti kiracıya aittir).
– Depozito veriyorsanız niçin verdiğinizi ve hangi şartlarda geri alınacağı yazın.
– Kiralanan gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiğini ve demirbaşların mevcut durumunu anlatan bir madde ekleyin. Burayı ne kadar detaylı yazarsanız o kadar iyi, çünkü verdiğiniz depozitonun geri alınma ihtimalini bu madde belirliyor.

 

Maide Karadağ/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz