29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaGüncel Emlak HaberleriMüteahhitin itibarı satın aldığınız konutun fiyatından daha önemli!

Müteahhitin itibarı satın aldığınız konutun fiyatından daha önemli!

Son dönemde konut sektöründeki yeni gelişmeler neticesinde konutların fiyatı kadar hangi müteahhit tarafından yapıldığı da oldukça önem kazanmaya başladı.

2011-2015 yılları arasında konut sektöründe farklı dinamiklerde yaşanan olumlu hava son bir kaç yılda sektörde koşulların değişmesi sebebiyle önceliklerin de farklılık gösterdiği görülüyor. 2011-2015 yılları arasında zirve yapan konut sektöründe yapılan her projenin her konutun maket satışları ile yüzde 50’lerinin hatta yüzde 70’lerinin lansman günü satıldığı bir dönem yaşandı. Vatandaşların ne olursa olsun her fırsatta bu dönemde satın aldıkları konutların önümüzdeki yıllarda kendilerine çok büyük kazançlar elde edeceklerini düşünerek proje ayrımı yapmadan imkanları el verdiği her konutu satın aldılar. Günümüze gelince konut alıcıları, geçmiş dönemde yaşanan konut sektöründeki taleplerin yerini sektörde değişen satın alma koşullarının temkinli olduğunu görerek artık sadece konut almak değil, satın aldıkları konutun müteahhitler tarafından örnek daireye uygun ve tahhüt edilen zamanda teslim edilmesini önemsiyor.

Konut yapımındaki maliyetlerin çok artması konut alıcılarının temkinli davranarak satışların beklenenden az olması aynı zamanda geçmişte bazı projelerde yaşanan sıkıntıların piyasadaki müteahhitler arasındaki farklılığı da gündeme getiriyor. Bu dönemde müteahhitler arasındaki farkı sadece konut imalatı olarak değil güçlü finansal yapıları markalaşmış kurumlarının ve halkın güvenini kazanmış olmaları firmalar arasındaki farkı belirleyecek. Uzun yıllar bu sektörde olan, sattıkları konutu örnek dairelere uygun olarak yapan, projedeki net brüt oranlarına göre dairelerini yapan ve tahhüt ettiği zamanda projelerini teslim eden müteahhitler konut alıcıları tarafından tercih edilecek.

Müteahhitin itibarı konut fiyatından daha önemli

Konut satın almak isteyen vatandaşlar her ne kadar kendi bütçelerine göre uygun bir konut aramış olsalar dahi konut satın alacakları müteahhitlerin geçmişlerinde yaptıkları projeleri araştırarak doğru tercih yapmak durumunda olmalıdırlar. İşini düzgün yapan müteahhitlerin sattıkları konutlar piyasa fiyatları üzerinden yüze 10-15 pahalı olmasına rağmen konut alıcıları ilerdeki konutlarını teslim alma dönemlerinde üzülmemeleri için bu konuda dikkatlice karar vermek zorundadırlar. Her sektörde de olduğu gibi konut sektöründe de işini iyi yapan, sattıkları konutları teslim ettiklerinde bırakıp gitmeyen, bu projelerdeki yaşama sahip çıkan müteahhitler olduğu gibi inşaat sektörünü kısa vadede büyük karlar alıp çıkmak için eksik işler yapan bazı müteahhitler de olabilir. Bu ikisi arasındaki değerlendirmeleri konut alıcıları öncelikle kendilerinin araştırması gerekiyor. Okudukları bir veya iki haberle karar vermemeleri varsa bu müteahhitlerin daha önceden yapmış oldukları projeleri, o projelerin teslim sürelerini konutların yaptığı primleri ve ödenen aidatları iyice araştırıp karar vermek durumundadırlar.

Medyadaki firma bazlı tavsiyelere fazla rağbet göstermeyin

Bazen haber kaynaklarında şu veya bu şekilde bazı müteahhitler ve yaptıkları projeler kişiler tarafından tavsiye ediliyor. Bu tavsiyeleri dinlerken kesinlikle sonunda ne olacağı garanti olmuyor. Konut sektöründe hedef gösterilerek yapılan tavsiye değerlendirmeleri bazen samimiyetten uzak olarak yapılınca olan vatandaşın birikimlerini kaybetmelerine neden oluyor. Yakın bir zamanda yaşanan bazı projelerdeki sıkıntılar gerçekleşince bunları tavsiye edenler kenara çekilerek bu projelerde mağdur olan vatandaşlar haklarını aramak için hala adliye koridorlarında koşturuyorlar. Başkalarının tavsiye ettiği projeleri dikkate almadan önce kesinlikle kendi araştırmanızı kendiniz yapmanız gerekiyor. Bu tavsiyeler size konut alımında seçenekleri fazlalaştırabilir ama hiç bir zaman karar vermenizde yüzde yüz garanti olmamalıdır. Bu gibi tavsiyelerde bazen tarafların birinde yanlışlık ve hata olabilir. Bu hata siz konut alıcılarında sonlanırsa yıllardır sahip olduğunuz birimlerinizi kaybetme riski ile karşı karşıya kalırsınız.

Eyüp İYİGÜN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz