17 Mayıs 2024 Cuma
Ana SayfaGüncel Emlak HaberleriMurat Kurum: İBB'nin Tek Taraflı Protokolden Çekilme Yetkisi Yok

Murat Kurum: İBB’nin Tek Taraflı Protokolden Çekilme Yetkisi Yok

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı”nı açıkladı.Kanal İstanbul Projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, “İBB Başkanı ortak protokolden çekildiğini ifade etmektedir. Kendisinin tek taraflı protokolden çekilme yetkisi bulunmamaktadır”dedi.

Akıllı şehirler eylem planı toplantısında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, “Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nda 26 ana, 14 alt olmak üzere toplam 40 eylemi belirledik. Ülkemizin şehircilik tarihi açısından son derece önemli bir kilometre taşı olacaktır.” dedi.Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “100 bin sosyal konuta başvuru rakamı 440 bin rakamına ulaşmıştır.” açıklamasında bulundu.Bakan Kurum “TOKİ projelerimizi,akıllı şehir konseptine göre inşa edeceğiz”dedi.

26 ana 14 alt başlık olmak üzere Akıllı Şehirler Eylem Planı’nı belirledik.

Bakan Kurum “Bakanlık olarak 81 valiliğimize; akıllı şehirler strateji belgelerini gönderecek, öncelikleri belirleyeceğiz. Ülkemizdeki tüm akıllı şehir uygulamalarının; öncelik sırasına göre yapılmasını sağlayacağız.Şehirlerimizin acil ihtiyaçlarını önceleyecek, Şehre Özgü Akıllı Şehir Stratejileri ve Yol Haritalarıyla Ulusal Akıllı Şehirler Ağını oluşturuyoruz”dedi.Bakan Kurum,”Eylem planımıza; tüm bakanlıklarımız, yerel yönetimlerimiz, özel sektörümüz, sivil toplum kuruluşlarımız ve üniversitelerimiz paydaşlar olarak katılım sağlıyorlar. Bu nedenle çalışmamız, Ulusal bir Strateji ve Eylem Planı’dır.”
Bakan Kurum,”Açıklayacağımız eylem planı, ulusal düzeyde hazırlanan Türkiye’nin ilk; dünyanın dördüncü Ulusal Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planıdır. Yaptığımız bu çalışma ülkemizin şehircilik tarihi açısından son derece önemli bir kilometre taşı olacaktır.Kuracağımız ileri biyolojik atık su artıma tesislerinde uygulayacağımız akıllı sistemlerle suda geri dönüşüm miktarını arttıracağız. Binalarımıza kuracağımız akıllı sistemlerle gri suların geri kazanımını sağlayacağız”dedi.

Su geri dönüşüm oranlarımızı yüzde 1’den 5’e çıkarma hedefimiz var.
Bakan Kurum,”Su şebekelerinde kayıp kaçak oranları yüzde 50’ye kadar çıkabiliyor. Akıllı sistemlerle; bu oranı yüzde 5’lere düşürebiliriz. Bu faaliyet; özellikle su stresi çeken ülkemizin de öncelikli ihtiyacıdır”dedi.

Kanal İstanbul Projesinde 500 Bin Nüfuslu Akıllı Şehir
Bakan Murat Kurum,”Yeni yapacağımız Kanal İstanbul Proje çerçevesinde 500 bin kişilik nüfusu aşmayacak,zemin 3+4 geçmeyecek,içerisinde AR-GE merkezleri,teknoloji merkezleri,akıllı şehirler konsepti ile önemli bir proje gerçekleştireceğiz.Bu anlamda Kanal İstanbul projesiyle İstanbul’a trafik, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla nefes aldıracak örnek iki akıllı şehri milletimize armağan edeceğiz.Bir taraftan 1/1000,1/5000,1/100.000 uygulama imar planlarını hazırlıyoruz”dedi.Bakan Kurum sözlerine “Kanal İstanbul güzergahı üzerinde ve bundan önce yaptığımız diğer projelerimizde arsa rantına müsaade etmedik,toplu olarak bir vatandaşın,şirket arsa toplaması söz konusu değildir.Arsa sahipleri kimse, yapılacak olan plan çerçevesinde hakkını alacaktır.Bu plan İBB Meclisi’nden geçecektir ve plan uygulanacaktır” dedi.

“Kanal İstanbul’dan İBB’nin tek taraflı protokolden çekilme yetkisi bulunmamaktadır.”
Bakan Murat Kurum, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ” Kanal İstanbul ortak protokolünden vazgeçtik” açıklaması üzerine yaptığı değerlendirmede ” İBB Meclisi’nin karar almadığı bir protokolden tek taraflı olarak vazgeçemezsiniz,vazgeçerseniz tüm hukuki sorumluluğu almış olursunuz. İBB Başkanı ortak protokolden çekildiğini ifade etmektedir. Kendisinin tek taraflı protokolden çekilme yetkisi bulunmamaktadır. Meclis kararlarıyla protokollerden vazgeçebilirsiniz. Dolayısıyla Meclis’in karar almadığı bir protokolden vazgeçemezsiniz. Vazgeçerseniz tüm maddi ve hukuki sorumlulukları almış olursunuz. Vatandaşımızın istemediği hiçbir projeyi yapmadık, yapmayacağız.Belediye Başkanlığı vatandaşa hizmet etmekle oluyor. 6 aylık süreçte başkan hangi projeleri üretmiş ona bakmak gerekiyor. 82 milyon vatandaş için proje geliştirdik, geliştirmeye devam edeceğiz”dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz