16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaGündem HaberleriMIPIM 2017'ye konut sektöründen katılım son 5 yılın en az seviyesinde!

MIPIM 2017’ye konut sektöründen katılım son 5 yılın en az seviyesinde!

Dünyanın emlak sektöründe en önemli fuarlarından olan MIPIM 2017 14- 17 Mart tarihleri arasında Fransa’nın Cannes şehrinde gerçekleştirilecek.

Bu yıl Mipim 2017 fuarına Türkiye’den fazla katılım olmayacak. Mart ayında Fransa’nın Cannes şehrinde yapılacak olan Mipim 2017 fuarına bu yıl konut sektöründen firmalar katılım için pek istekli değiller. Türkiye’nin gerek AB ile ilişkileri gerekse Avrupalının Türkiye’ye bakışları nedeni ile konut sektörünün Mipim 2017 fuarında satış gerçekleştirmesini beklemediği için katılımın çok sayıda olacağı görülüyor.

Türkiye’ye yabancıların ilgisinin Avrupa’dan değil körfez ülkelerinden gelmesi ile konut üreticilerinin yurtdışı tanıtımlarının körfez ülkelerine Avrupa’dan daha sıcak baktığı görülüyor.

Aynı zamanda döviz kurlarındaki artışların konut sektör üreticilerinin finansal yönden bütçe kısıtlamalrına gitmeleri MIPIM 2017 Fuarı’na katılım bedellerinin euro bazında yüksek olması sektörün MIPIM 2017 Fuarı’na katılmamaları için başka bir neden olarak belirtiliyor.

Son 5 yıldır MİPİM’de oldukça etkin bir katılım gösteren konut sektörünün Avrupa ile ikili anlaşmalarda ve konut satışlarında başarılı olamaması sebebi ile, üstelik katılım bedellerinin yüksek olması MIPIM 2017 Fuarı’nda bu yıl konut sektöründeki projelerin çok az sayıda katılması ile gerçekleşecek.

Konut sektörünün MIPIM Fuarı’na son 5 yıldır göstermiş olduğu katılım yoğunluğunun yerine devlet kurumları, belediyeler, Beyoğlu İş Adamları Grubu ve İTO yerlerini alacaklar.

Ayrıca bu yıl fuara inşaat yapı sektörünün katılımının yanı sıra son yıllarda uluslararası arenada oldukça başarılı proje ödülleri alan mimarlık ofisleri de MIPIM 2017’ye katılacaklar. MIPIM 2017 Fuarı’nın Türkiye temsilcisi Avi Alkaş Mipim fuarlarının üst düzey bir network çalışması olduğunu ve bu fuarların konut satışı değil, güçlü işbirlikleri ve ortaklıklar adına önemli olduğunu belirtti. Alkaş, fuara katılan kuruluşların bu amaçlar doğrultusunda fuar öncesi iş yapma imkanı olan firmalarla fuar öncesi randevular alarak kendi projelerini ve işbirliği konusunda görüşme ayarlamalarını gerektiğini bildirdi. Alkaş ayrıca fuara katılan firmaların lisan bilen tam yetkili çalışanları tarafından temsil edilmesi gerekliliğini de söyledi.

Katılımın düşük düzeyde olmasının sebebinin aynı zamanda döviz kurlarındaki artış sebebi ile firmalarının bütçelerini kıstıklarını belirten Alkaş, aynı zamanda katılan firmaların da 5 eleman yerine 2 elemanla katılcaklarını söyledi.

MİPİM İstanbul süresiz iptal edildi

MIPIM Fuarı’nı İstanbul’da da düzenlemek istediklerini ve bu konuda da çok çalıştıklarını ve 2017 Eylül ayında MIPIM İstanbul fuarını düzenlemek için kararın alındığını ancak Türkiye’de son aylarda gelişen olumsuz olaylar nedeni ile bu projenin süresiz olarak iptal edildiğini belirtti.

‘Türkiye’nin tanıtımı için katılım yapılmalı’

Toplantıya katılan GYODER Başkanı Aziz Torun MİPİM fuarlarının Türkiye’nin tanıtımı açısından çok önemli olduğunu ve devlet ve özel sektör kurumlarının bu fuarlara katılım göstermesi gerektiğini belirterek ‘Bu fuarlar yüksek düzeyde tanıtım ve işbirliği imkanları sağlayan fuarlardır. Bıkmadan usanmadan bu fuarlardaki yerlerimizi alarak, Türkiye’nin tanıtımına destek vermemiz gerekmektedir’ dedi.

Eyüp İYİGÜN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz