26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriMetrekareyle Ev Alma Dönemi Başlıyor

Metrekareyle Ev Alma Dönemi Başlıyor

Metrekare ile ev alma imkanı sunan Gayrimenkul Sertifikası bugün görücüye çıkıyor. Park Mavera 3 projesi ile start alacak uygulamanın detayları da bugün netleşecek…

Gayrimenkul sertifikası uygulaması bugün ilk olarak Toki’nin Kayabaşı’nda Makro İniaat ile ortaklaşa yaşama geçirdiği Park Mavera 3 projesi ile başlıyor. Artık Borsa İstanbul’da hisse alır gibi metrekareyle ev alınabilecek.

Uzun zamandır üzerinde çalışılan uygulama da yatırımcının ve müteahhidin dehakları güvenceye alındı. Sertifijka ihracından gelecek para müteahhide parça parça aktarılacak ve böylece projenin yarıda kalma ihtimalinin önüne geçilecek.

Sistem ile inşaat sektörüne banka dışında finansman seçeneği sunulurken, bütçesi az olan vatandaşın da ev sahibi olması kolaylaştırılacak. Gayrimenkul sertifikası sisteminde ilk etapta sertifikalardan elde edilen fonun yüzde 10’u müteahhide verilecek. Yüzde 80’lik kısım ise inşaat ilerleme raporlarında belirlenen oranlar ölçüsünde inşaat şirketine aktarılacak. Kalan yüzde 10’luk kısım da vade sonunda ödenecek.

Bu süre sonunda sertifikasını konut yerine nakite dönüştürme isteyenlere, vade tarihinden önceki üç aylık borsa fiyatlarının ortalaması üzerinden geri alabilecek. Borsa fiyatının bulunmaması ya da fiyatın sağlıklı olmadığı yönünde SPK veya Borsa tespit yaparsa, geri ödeme gayrimenkulün piyasa fiyatından yapılacak.

Kentsel dönüşüm projelerinin gayrimenkul sertifikasıyla finansmanında TOKİ ile İller Bankası dahil edildi. TOKİ ile İller Bankası’nın taraf olduğu ihraçlarda sertifikadan sağlanan fon TOKİ ve İller Bankası’na aktarılacak. Böylece kentsel dönüşüm projeleri de devlet kurumlarının denetimiyle hayata geçirilmiş olacak.

Türkiye’de bir ilk olarak başlayacak olan Gayrimenkul Sertifikası bugün tanıtımı yapılacak olan Park Mavera 3 projesiye hayatımıza giriyor. Detaylar TOKİ Başkanı Ergün Turan, Bakan Canikli ve Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan’ın katılımındaki toplantı da paylaşılacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz