24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaGündem HaberleriMersin'de sel felaketi havadan böyle görüntülendi

Mersin’de sel felaketi havadan böyle görüntülendi

MERSİN’de geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketi tüm şehirde yaşamı olumsuz yönde etkilerken, bu afet en çok tarım arazilerini vurdu.
Özellikle örtü altı tarımın yapıldığı Akdeniz ve Tarsus ilçelerinde neredeyse tüm tarım alanları selden etkilendi. Türkiye’nin yaş meyve sebze üretimininSel felaketi havadan böyle görüntülendi
yaklaşık yüzde 10’lık kısmının üretildiği iki ilçede toplam 60 bin dekara yayılı örtü altı tarımın yapıldığı alanın tamamına yakının sular altından kaldığını ifade eden Mersin (Akdeniz) Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, söz konusu arazilerde domates, biber, salatalık, kabak ve patlıcan ekili olduğunu söyledi. Bu arazilerde 5-6 bin ailenin çalıştığına dikkat çeken Gökçel, “Bazı dönemlerde çalışanlarla beraber 50-60 bini buluyor. Özellikle kış aylarında Türkiye’nin domates ve biber ihtiyacının yarısına yakını bu bölgelerden karşılanıyor. Ancak ardı ardına ilimizde yaşanan felaketler çiftçiyi çok zor durumda bıraktı. 2016’da Rusya ile yaşanan kriz sonrası yaş meyve sebze ihraç edilemediği için Mersinli çiftçiler borcunu ödeyemez hale gelmişti. Bu afet ile durum daha da kötüleşti. Devletin Mersinli çiftçiye yardımcı olmasını bekliyoruz” dedi.

ZARAR 5 MİLYON TL

Mersin’in Akdeniz ilçesinden sonra sel felaketinden en çok etkilenen ilçeler arasında bulunan Tarsus’ta da durum pek iyi değil. Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer’in verdiği bilgilere göre sadece Tarsus’ta tarım arazilerindeki zarar 5 milyon lirayı buldu. 20 bin dekar arazinin sular altında kaldığına dikkat çeken Ergezer, “Ürünleri kurtarmaya çalışıyoruz ancak başarılı olamadık. Sadece sebze üretimi ile geçinen bir kesim var. Arazilerimizde kabak ve patlıcan ekiliydi” dedi. 2001’de de benzer bir felaketin yaşandığını belirten Ergezer, “Bölgemiz deniz seviyesinin altında. Bu yüzden suyun akmasını sağlayan kanalların çok iyi olması gerekli. 2001’deki felaketten sonra bu kanallarla ilgili sıkıntıları anlatmıştık. 2017’ye gelinmesine rağmen bir çalışma yapılmadı. Bu da felaketin büyümesine neden oldu. Bölgenin ıslah edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

BUĞDAY DA ETKİLENDİ

MERSİN’in üretimi açısından en önemli iller arasında yer aldığını söyleyen Cengiz Gökçel, “Örtü altı üretim dışında pırasa, ıspanak ve tere gibi ürünler ekiliydi. Hububat da zarar gördü. Buğday toprak üzerine çıkıyordu. Suların çok kalması halinde çürüme olabilir. Toroslar’da biriken bütün yağmur ve kar suları bölgemizden denize ulaşıyor. Bu da bizi etkiliyor. Çiftçiler geçen yıldan bu yana kredilerini ve borçlarını ödemekte zorlanıyor. Borcunu borç alarak kapatıyor. Eğer devlet destek olmazsa bölgemizdeki çiftçilerin toparlaması çok zor olur” ifadelerini kullandı.

HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

MERSİN Valisi Özdemir Çakacak, yaşanan sel felaketinden etkilenen bölgeleri ve kayıp arama çalışmalarını havadan takip etti. Vali Çakacak, Akdeniz ilçesine bağlı Kazanlı ve Adanalıoğlu mahallelerinde de su altında kalan tarım arazilerini havadan inceledi. İnceleme sırasında çok geniş arazilerin ve seraların sular altında kaldığı kameralar tarafından da görüntülendi. Tarım alanlarındaki suların tahliyesi için Devlet Su İşleri (DSİ) ekiplerinin yoğun şekilde çalışma yaptığı bildirildi. Suların tahliyesi için 7’si sabit, 7’si de daha sonra bölgeye sevk edilen 14 pompayla çalışma yapıldığı kaydedildi.

Hürriyet

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz