4 Mayıs 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriMega projelerde yeni dönem

Mega projelerde yeni dönem

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yeniden yapılandırılmasının ardından gözler, dünyaya örnek gösterilen mega projelere odaklandı.

Dünyanın en büyüğü olacak İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk fazı planlandığı gibi 29 Ekim’de hizmete girecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna “çılgın proje” olarak tanıtılan Kanal İstanbul’un ihale tarihi belli olacak, Üç Katlı Büyük İstanbul Projesi’nde süreç hızlanacak .

İstanbul Yeni Havalimanı’ndan Kanal İstanbul’a, Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli’nden Kuzey Marmara Otoyolu’na kadar projelerde süreçler yeni dönemde hızlanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mazbatasını alarak yemin etmesinin ardından açıklanan yeni kabinede Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı görevine Cahit Turhan getirilmişti.

Bakan Turhan’ın odaklanacağı konuların başında mega projeler yer alıyor.Bu projelerden biri, ilk fazı 29 Ekim’de hizmete girecek İstanbul Yeni Havalimanı olacak.

Havalimanında günlük 3 bin 500 uçağın iniş-kalkış yapması, 100 bin metrekarelik yaşam alanı, 25 bin araçlık otopark, 42 kilometrelik bagaj sistemi, 143 yolcu köprüsü, 73 milyar liralık ekonomik katkı, 225 bin kişiye istihdam, 5,5 milyon tonluk kargo kapasitesi ve 62 kilometrelik güvenlik çemberi planlandı.

Türkiye’yi, Batı Avrupa-Uzakdoğu bölgesinde önemli bir transfer merkezi haline getirecek dev proje, yaklaşık 10,2 milyar avroluk yatırım ve KDV dahil 22,2 milyar avro kira bedeliyle yapılıyor.

Yeni havalimanının tüm etapları tamamlandığında yolcu kapasitesi 150 milyona kadar çıkabilecek.

Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi

Dünyadaki ilk 3 katlı tünel niteliğindeki proje kapsamında, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü aksının ihtiyacı olan metro tüneliyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü aksının ihtiyaç duyduğu karayolu tüneli birleştirilerek, tek tünelle geçiş sağlanacak.

9 farklı raylı sistem hattını entegre edecek proje tamamlandığında günde 6,5 milyon kişinin yolculuk gerçekleştirmesi öngörülüyor.

Etüt proje çalışmaları devam eden projenin, yapım aşamasındaki finansmanı için kamu-özel iş birliği modelinin kullanılması planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2011’de açıkladığı ve kamuoyuna “çılgın proje” olarak yansıyan Kanal İstanbul Projesi, kentin Avrupa yakasında Karadeniz’i ve Marmara Denizi’ni birbirine bağlayacak.

Yaklaşık 45 kilometrelik Kanal İstanbul Projesi, bölgesinin ekonomik, sosyal, kentsel yapısını etkileyecek büyüklükte olacak. Etüt proje ve danışmanlık hizmeti kapsamında kanalın güzergahı, Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru olarak belirlendi.

Jeolojik, jeoteknik, hidrojeolojik, ekolojik gibi çalışmaların yanı sıra navigasyon ve kanal içi trafik simülasyon uygulamaları, projenin ÇED süreçleri, yapım ve işletimine yönelik finansal model hazırlıkları sürüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz