29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaGüncel Emlak HaberleriKonut kredisi faizleri yüzde 3,50'ye kadar yükseldi! İşte son rakamlar!

Konut kredisi faizleri yüzde 3,50’ye kadar yükseldi! İşte son rakamlar!

Ekonomide dalgalanmalar devam ederken konut kredisi faiz oranları bugün yine güncellendi. Açıklanan rapora göre Konut kredisi faizleri yüzde 3,50’ye kadar yükseldi…

Türkiye’de hatta dünyada yaşanan ekonomik sıkıntıların geri dönüşleri halka yansımaya devam ediyor. Bir yandan enflasyonla mücadele kapsamında çalışmalar sürerken bir yandan da bankalar gün geçmeden faiz oranlarında artışlara devam ediyor.

Artık yüzde 2’nin altında faiz kullandırtmayan bankalar oranları yüzde 3,50’lere kadar yükseltti. Kredi Pazarı’ndan aldığımız verilere göre 5 kredi kullanımında 5 yıl ile 10 yıl arasında çok fazla bir fark bulunmuyor.

Ziraat Bankası en düşük faizi kullandırarak en üst sırada yer alıyor. Ziraat Bankası 5 yıllık faiz oranını yüzde 1,98 10 yıllık faiz ornaını yüzde 1,98 olarak güncelledi.

Türkiye Finans 5 yıllık faiz oranını yüzde 2,23 10 yıllık faiz oranını yüzde 2,24 olarak belirledi.

Kuveyt Türk 5 yıllık faiz oranını yüzde 2,34 10 yıllık faiz oranını yüzde 2,34 olarak belirledi.

Yapı Kredi 5 yıllık faiz oranını yüzde 2,46 10 yıllık faiz oranını yüzde 2,46 olarak belirledi.

İş Bankası 5 yıllık faiz oranını yüzde 2,50 10 yıllık faiz oranını yüzde 2,50 olarak belirledi.

Vakıfbank 5 yıllık faiz oranını yüzde 2,50 10 yıllık faiz oranını yüzde 2,50 olarak belirledi.

ING Bank 5 yıllık faiz oranını yüzde 2,65 10 yıllık faiz oranını yüzde 2,52 olarak belirledi.

TEB 5 yıllık faiz oranını yüzde 2,58 10 yıllık faiz oranını yüzde 2,58 olarak belirledi.

Halkbank 5 yıllık faiz oranını yüzde 2,59 10 yıllık faiz oranını yüzde 2,59 olarak belirledi.

QNB Finansbank 5 yıllık faiz oranını yüzde 2,70 10 yıllık faiz oranını yüzde 2,70 olarak belirledi.

Garanti Bankası 5 yıllık faiz oranını yüzde 2,80 10 yıllık faiz oranını yüzde 2,80 olarak belirledi.

Denizbank 5 yıllık faiz oranını yüzde 2,90 10 yıllık faiz oranını yüzde 2,90 olarak belirledi.

Akbank 5 yıllık faiz oranını yüzde 2,95 10 yıllık faiz oranını yüzde 2,95 olarak belirledi.

Şekerbank 5 yıllık faiz oranını yüzde 2,95 10 yıllık faiz oranını yüzde 2,95 olarak belirledi.

Anadolubank 5 yıllık faiz oranını yüzde 2,99 10 yıllık faiz oranını yüzde 3,10 olarak belirledi.

HSBC 5 yıllık faiz oranını yüzde 3,15 10 yıllık faiz oranını yüzde 3,15 olarak belirledi.

ICBC 5 yıllık faiz oranını yüzde 3,50 10 yıllık faiz oranını yüzde 3,50 olarak belirledi.

Haziran 2013’te aylık bazda yüzde 0,69 ile tarihi düşük seviyelere gerileyen konut kredisi faiz oranları, yurt dışında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımını azaltacağını (tapering) açıklaması, yurt içinde Gezi olayları ve 17-25 Aralık operasyonlarıyla başlayan süreçle yükseliş trendine girdi.

Konut kredisi faiz oranları 2014’te Rus uçağının düşürülmesi başta olmak üzere jeopolitik gerilimlerin artması, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi ve Fed’in faiz artırımlarının etkisiyle aylık bazda yüzde 1,20’ye kadar yükseldi.

Darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla başta Ziraat Bankası olmak üzere diğer bankaların da iştiraki ile konut kredi faizlerinde indirim yapıldı. Geçen yıl mart ayında konut kredi faiz oranı aylık bazda yüzde 0,92’ye kadar geriledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla gerileyen konut kredi faizleri dört ayın ardından tekrar yüzde 1’in üzerine çıktı. Son bir yılda gelişmiş ülke merkez bankaları sıkı para politikası uygularken, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da enflasyonla mücadele çerçevesinde sıkı para politikası duruşunu sürdürdü. Hem merkez bankalarının sıkı duruşu hem de mevduat faizlerindeki artış, konut kredi faizleri başta olmak üzere diğer kredi faizleri de yükseliş eğilimi içine girdi.

En uygun ödeme planı nasıl oluşturulur?

Ev sahibi olmak isteyen ancak yeterli miktarda nakit parası bulunmayan kişiler, konut kredisi kullanarak uzun vadede düşük faiz oranları ile bu isteğini. gerçekleştirebiliyor. Konut kredisi başvurusunda bulunacak kişilerin bütçesi için esnek ödeme planları sunan bankaları tercih etmesi gibi bankanın sunduğu vade seçeneklerini de göz önünde bulundurmak oldukça önemli bir husustur. Konut kredisi vadeleri konusunda seçim yapacak olan kişilerin genellikle üzerinde en sık düşündüğü konu konut kredisi faiz oranlarıdır. Ancak burada bahsi geçen faiz oranları vadeye göre değişiklik gösterebilmektedir. 240 aya kadar çıkan vadelerde, 120 aya göre daha fazla faiz ödemesi gündeme gelebilmektedir.

Bu durum vade süresi arttıkça, ödeyeceğiniz faiz tutarının da artabileceği anlamına gelmektedir. Sunulan vade seçeneklerini bütçenize en uygun gelecek şekilde belirlemeniz ve konut kredisi faiz oranını da göz ardı etmemeniz halinde bütçenizi zorlama riskiniz azalacaktır. Karar verme sürecinde bankaların hem vade hem de faiz oranlarını hem de krediye ek uygulanan masraflarını dikkate alarak karşılaştırma yapmak ve esnek ödeme planlarını dikkate almak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.


Konut kredisine başvurmadan önce ne yapmalı?

Konut kullanmadan önce birçok vatandaş öncelikle o güne kadar yaptığı birikimleri tamamlayacak konut kredisi seçeneklerine bakıyor. Genellikle en çok araştırılan konular bankanın konut kredisi ürünlerinden hangisinin daha avantajlı olduğu ve konut kredisi faiz oranlarını ne durumda olduğu oluyor.

Bazı uygulamalar bankaların kredi masrafları dahil hesapanmış konut kredisi faiz oranlarını sizlere sunuyor. Ayrıca her bankanın konut kredisi faiz oranlarıyla beraber farklı tutarlarda konut kredisi hesaplama yapıyor. Konut kredisine başvururken bir diğer dikkat edilecek konu da kredi notu olmalıdır.

Kredi Notunuzu Nedir?
Konut kredisi başvurusu yapmadan önce ilk yapması gereken kredi notunu öğrenmek olmalıdır. Çünkü kredi notunun yüksek olması kredi alırken düşük faiz avantajları sağlarken, düşük olması kredi almasını zorlaştırabilir ya da engelleyebilir.

Uzun yıllardır bankaların kredi verirken referans olarak aldıkları Findeks kredi notu, tüketicinin tüm kredili ürünlerine ve kredi kartlarına dair ödeme alışkanlıkları ile oluşturulmuş bir karnedir. Kredi notu yüksekse daha düşük konut kredisi faiz oranlarından yararlanabilir.

Hangi durumlarda konut kredisi kullanılamaz?

KONUTLA İLGİLİ ENGELLEYİCİ DURUMLAR
Ev kredisi çekerek ev alabilmeniz için almak istediğiniz evin konut kredisine uygun olması gerekir. Bu ne demek? Almak istediğiniz evin:

– Yüzde 80 oranında tamamlanmış olması,

– Tapuda mesken olarak geçmesi,

– Kat irtifakı ya da kat mülkiyeti tapusunun olması,

– Tapuda haciz olmaması

konut kredisine uygun olduğunu gösterir. Ayrıca apartmana ait otopark, bodrum gibi ortak alanların da tapuya dahil olması durumu ve dubleks olarak görünen dairelerin ayrılmış olup iki ayrı kapıyla iki ayrı meskene dönüştürülmüş olması da konut kredisi çekmeye uygun olmayan özelliklerden. Almak istediğiniz konut, krediye uygunluk özelliklerini taşıyorsa konut kredisine başvuru yapabilirsiniz.

AKRABADAN EV ALMAK
Ev alacağınız kişi birinci dereceden akrabanızsa konut kredisi başvurunuz onaylanmaz.

KREDİYİ ÇEKECEK OLAN KİŞİYLE İLGİLİ ENGELLEYİCİ DURUMLAR
Krediyi çekecek kişinin de kredi çekebilmeye uygun olması gerekiyor. Aslında temel koşul kredi çekecek kişinin sigortalı çalışan olması gerekiyor.

Ayrıca bir diğer önemli konu da kredi çekecek kişini kredi notu. Kredi notunuzun yüksek olması, kredi alma ihtimalinizi de yükseltir.

 

Konut kredisi çekmeden ev alınır mı?

Konut kredisi alırken banka nelere dikkat ediyor?

Konut kredisi alırken bankaların da kendilerine göre bazı şartları bulunuyor. Bankalar kredi verirken krediyi kullanacak olan kişinin yaşına bakıyorlar. Yaşı 65’ten yüksek olanlara kredi kullandırmıyorlar. Bunun nedeni ise ani ölüm meydana gelmesi ihtimalinin yüksek olması ve krediyi karşılayacak kimsenin olmayışıdır.

Banka kredi kullanacak kişinin aylık gelirine ve daha önce çektiği kredileri düzenli yatırıp yatırmadığına da bakıyorlar. Kredi sicilinizde bir sorun olduğu zaman banka size kredi vermez. Ya da aldığınız maaş çekmek istediğiniz kredinin çok üstünde bir rakamsa da kredi kullandırmaz. Emekliler maaşlarının 4 ya da 5 katı kadar para çekebiliyorlar.

Konut kredisi çekerken hangi masraflar çıkar?

Dosya masrafı
Dosya masrafı,için tüketiciden alınan bir masraf kalemi. Bu masraf, alınan kredinin en fazla binde 5’i oranında olabilir. Bazı durumlarda tüketiciler verdikleri bu dosya masrafının iadesini alabiliyorlar.

Ekspertiz ücreti
Konut kredisi, evin tamamı için kullanılmıyor. En fazla evin değerinin yüzde 80’ine kadar kredi veriliyor. Bunun için almak istediğiniz eve bankanın belirlediği bağımsız bir eksper gelerek evin değerini belirler ve kredi bu değer üzerinden oranlanarak verilir.

Sigortalar
Konut kredisi kullananların konut sigortası ve deprem sigortası (DASK) yapılması zorunlu. Konut kredisi sigorta masrafları da borcunuzu etkiler.

Ev alırken ortaya çıkan diğer masraflar
Konut kredisi ile ev alırken sadece bu masraflar karşınıza çıkmıyor. Bunun dışında başka masraflar da var. Bunlardan biri emlakçı komisyonu. Emlakçı komisyonu, alıcı ve satıcıdan yüzde 1-2 arasında alınan pazarlığa tabi bir masraftır.

Bir diğer masraf ise tapu harcı. Tapu harcı, taşınmaz alım satımlarında vatandaştan tahsil edilen tutardır. Tapu harcı, konutun satın alma bedelinin binde yirmisi olarak hesaplanır. Tapu harcını hem alıcı öder hem de satıcı öder.

Konut kredisi almak için istenen şartlar

Kredi Notum Kaç Olmalı?

Kredi alabilmek için en önemli kriter kredi notu. Kredi notu, kişinin finansal geçmişini içeren bir puanlama sistemi olduğu için bankalar bu notun yüksek olmasına çok önem vermekte. 0 ile 1900 arasında seyreden bu puanlama sisteminde puanınız ne kadar yüksek olursa kredi alma ihtimaliniz de o kadar yüksek oluyor. 0 ve 1900 arasında ayrıca bankaların da dikkate aldığı şöyle bir sınıflandırma vardır:

0-699 Riskli

700-1099 Orta riskli

1100-1499 Az riskli

1500-1699 İyi

1700-1900 Çok İyi

Puanınızla birlikte gelir durumunuz ve sigortalılık süreniz de ortak bir değerlendirme sürecine girmektedir.

Sigortalılık Sürem Ne Kadar Olmalı?

Sigortalılık süresi, kredi veren bankaların başvuru değerlendirme sürecinde dikkat ettiği bir diğer nokta. SGK, sizin devamlı bir işte çalıştığınızın göstergesi olduğundan bankalar tarafından aranılan bir kriter. Talep edilen sigortalılık süresi bankadan bankaya değişebilse de çoğu banka için minimum 3 aydır.

Gelirim Ne Kadar Olmalı?

Geliriniz, çekmek istediğiniz tutarla doğru orantılı. Yüksek tutarda kredi çekebilmek için gelirinizin de yüksek olması gerekiyor. Bu bazı kişilere haksızlık olarak gelse de bunun yasalarla desteklenen bir mantığı var. Yasal olarak aylık toplam taksit ödeme tutarınız, belgelenebilir gelirinizin yüzde ellisini geçemez. Yani aslında burada tüketicinin yararına bir durum var. Şuursuz bir şekilde anlık nakit akışını sağlamak için farklı bankalardan kredi alırsanız aylık ödemelerde zorlanabilir dahası geçiminizi tehlikeye atabilirsiniz.

Kredi Çekebilmek İçin Gereken Diğer Şartlar

Tüm kredi ürünleri için yaş sınırı vardır. Bankalardan kredi çekebilmek için 18 yaşını doldurmuş olmanız, yani reşit olmanız gerekir. Bunun yanı sıra kredi türlerine göre de çeşitli şartları sağlıyor olmanız beklenir. Bu şartlar şöyle:

Konut kredisi: Almak istediğiniz konutun satış değerinin yüzde 25’i kadar peşinatınız olmalıdır. Ayrıca seçtiğiniz konut, krediye uygun olmalıdır.

Konut kredisi devredilir mi?

Bankalara konut kredisi başvurusu yapıldığında kredi notu dâhilinde bir karara varılmaktadır. Bu karar, her bir kişi için farklılık göstermektedir. Bu durum sadece konut kredisi özelinde değil, bireysel veya ihtiyaç kredilerinde de aynı şekilde uygulanmaktadır.

Konut kredisi, kişiye özel olarak belirlendiğinden ve kredi koşullarının yine kişiye özel olmasından dolayı aynı koşullarda başka birine devretme işlemi, bankaların reddettiği bir uygulamadır. Devir işlemleri için mevcut kredi borcunun önceden kapatılması gerekmektedir. Bu nedenle, kredi başvurusunda bulunmadan önce kişilerin o kredi borcunun kendine özel olduğunu bilmesi gerekmektedir.

 

Bankalardan konut kredisi almak zorlaşıyor mu?

Faizsiz kredi alınabilir mi?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Toplu Konut Fonu’ndan Şehit Ailelerine, Terör Malulleri ile Dul ve Yetimlerine açılan faizsiz konut kredisinin ilk uygulaması 1985 yılında, Polis Vazife ve Salahiyet Kanununa bir madde eklenerek, 1 Ocak 1971 tarihinden itibaren şehit olan polislerin ailelerine Toplu Konut Fonu’ndan 5 milyon TL faizsiz kredi verilerek başlatılmıştır.1991 yılında ise Toplu Konut Kanununa bir madde eklenerek bu kredinin kapsamı genişletilmiş ve Emekli Sandığından maaşa bağlanan ve Faizsiz Konut Kredisi için Hak Sahipliği Belgesi alan tüm şehit aileleri ile terör malulleri ve bunların dul ve yetimlerinin de yararlanması sağlanmıştır.

Faizsiz Kredi Şartları

Krediden yararlanabilmek için, T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (Emeklilik İşlemleri Genel Müdürlüğü) alınacak hak sahibi olduğuna dair belge ile Ziraat Bankası’na başvurulması gerekmektedir. Şehit Kredisinden yararlanılarak edinilecek konutlar için herhangi bir kısıtlama bulunmamakta, tapunun en fazla bir yıl önce alınmış olması yeterli olmaktadır. Kredi ile istenilen yörede ve istenilen büyüklükte konut edinmek mümkündür. Kredi miktarı her yıl Devlet İstatistik Enstitüsü’nce Türkiye geneli için ilan edilen yıllık fiyat artış oranı kadar artırılır. Kredinin miktarı 2018 yılı için 114.000,00 TL’dir.

Faizsiz Kredi Ödemeleri

Kredinin geri ödemesi, hak sahibinin her türlü tazminat dahil almakta olduğu maaşının dörtte biri tutarındaki miktarın T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu’nca kesilmesi suretiyle yapılır. Kredinin vadesi borcun tamamen ödendiği zamandır. Krediye faiz uygulanmaz. Ancak, kredinin açılışında bir defaya mahsus olmak üzere hak sahibinden kredinin yüzde 1’i oranında masraf alınır.

Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz