25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaGüncel Emlak HaberleriKonut kredisi faiz oranları düşüşe mi geçti?

Konut kredisi faiz oranları düşüşe mi geçti?

Bakan Berat Albayrak’ın faiz indirimi konuşmasından sonra bütün gözler konut kredisi faiz oranlarına kaydı.

Kredi faizlerindeki indirimin konut kredisi faiz oranlarına da yansıyacağı tahmin ediliyor. Kredi Pazarı verilerine göre 10 yıllık faiz oranlarınada oranlar yüzde 91’den başlıyor. Verilere göre ING Bank konut kredisi faiz oranı yüzde 1,91 ile ilk sırada yer alıyor.

Kuveyt Türk konut kredisi faiz oranı yüzde 1,94, Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranı yüzde 1,98 ile üçüncü sıraya geriledi.

Diğer faiz oranları ise yüzde 2’nin üzerinde.

Akbank yüzde 2,01, Türkiye Finans yüzde 2,20, Denizbank yüzde 2,29, Yapı Kredi yüzde 2,33, Garanti Bankası yüzde 2,34 faiz oranıile işlem yapıyor.

QNB Finansbank yüzde 2,42, Şekerbank yüzde 2,47, Halkbank yüzde 2,49 faiz oranı ile işlem yaparken İş Bankası ve Vakıfbank yüzde 2,50 ile kredi kullandırıyor.

TEB konut kredisi faiz oranı yüzde 2,58 iken, ICBC Bank yüzde 2,80, Anadolubank ve HSBC yüzde 2,99.

En Uygun Konut Kredisi Veren Banka Hangisi?

Bankaların konut kredisi faiz oranları karşılaştırması yapıldığında en uygun konut kredisi veren bankanın yüzde 1,89 faiz oranı uygulayan ING Bank konut kredisi paketi olduğu görülüyor. ING Bank kredi kullanmak isteyen müşterilerine 120 ay vadeli konut kredisi seçeneği sunuyor.

Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranları karşılaştırıldığında ise en düşük konut kredisi veren kamu bankası Ziraat Bankası konut kredisi paketi ile uygulanan yüzde 1,98 oranı olarak öne çıkıyor. Ziraat Bankası tarafından yakın bir zamanda konut kredisi faiz indirimi yapılması bekleniyor.

Konut Kredisi Çekmek Zorunda Kalarak Mağdur Olan Kişilere Konut Kredisi Yapılandırma Hakkı Verilecek Mi?

Bu konu hakkında kesin bir bilgi paylaşımı yapılmasa da bilindiği üzere konut kredisi çeken kişilerin kredi faiz oranlarında indirim yapılması durumunda konut kredisi yapılandırma başvurusunda bulunma hakları oluyor.

Son yapılan konut kredi kampanyası döneminde ne yazık ki bu kampanyanın sadece yeni konut alımlarını teşvik etmek amacı ile düzenlendiği belirtilerek kredi yapılandırma hakkı verilmemişti. Ancak şu anda düzenlenen bir konut kredisi kampanyası bulunmadığı gibi kredi faiz oranlarında indirim yapıldığı için yapılandırma hakkı bulunuyor.

Yani daha önce kredi kullanan kişiler isterlerse şu anki en düşük konut kredisi faiz oranı olan yüzde 1,89 oranı ile konut kredisi yapılandırma başvurusunda bulunma hakkına sahipler. En düşük oranı ING Bank verdiği için başka bankadan yüksek faiz oranları ile kredi kullanan kişiler ise konut kredisi transferi için başvuruda bulunarak kredilerini bu bankaya taşıyabiliyor.

GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE ORANLAR NASILDI?
Ekonomik daralma ile birlikte tüm seltörlere yansıyan gerginlik devam ediyor. İnşaat ektörü de bundan nasibi almış durumda. Son dönemlerde fazlasıyla yükselen konut kredisi faiz oranlarında şimdi durum ne?

Kredi Pazarı tarafından yayınlanan verilere göre ING Bank yüzde 1,89, Kuveyt Türk yüzde 2,16, Türkiye Finans yüzde 2,20, Yapı Kredi yüzde 2,33, Garanti Bankası yüzde 2,34 seviyesinde. Bunun dışındaki bankalar yüzde 2,50’nin üzerinde.

İş Bankası ve Vakıfbank yüzde 2,50, TEB yüzde 2,58, Halkbank, QNB Finansbank ve Akbank yüzde 2,59, Şekerbank yüzde 2,74, ICBC Bank yüzde 2,80, Denizbank ve HSBC yüzde 2,99 oranı ile faiz kullandırtıyor. Anadolubank’ın faiz oranı ise yüzde 3,10.

GEÇTİĞİMİZ HAFTALARDA ORANLAR NASILDI?
ZİRAAT BANKASI YÜZDE 1,98 İLE İLK SIRADA YERİNİ KORUYOR. TÜRKİYE FİNANS YÜZDE 2,24, ING BANK YÜZDE 2,26 ORANI İLE FAİZ İŞLEMİNDEN YARARLANDIRIYOR. KUVEYT TÜRK YÜZDE 2,34, YAPI KREDİ YÜZDE 2,46 FAİZ ORANI İLE İŞLEM YAPIYOR.
İş Bankası ve Vakıfbank yüzde 2,50, TEB yüzde 2,58, Halkbank yüzde 2,59 faiz oranı ile işlem yapıyor.

QNB Finansbank yüzde 2,70, Garanti Bankası yüzde 2,80, Akbank yüzde 2,89 faiz oranı ile işlem yapıyor. Deniz Bank konut kredisi faiz oranı yüzde 2,90, Şekerbank faiz oranı yüzde 2,95, Anadolubank yüzde 3,10, HSBC yüzde 3,15 ve ICBC Bank yüzde 3,20 faiz oranı ile işlem görüyor.

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI DÜŞÜYOR MU?
ORANLARDA ÇOK FAZLA OLMASA DA AŞAĞI YÖNDE BİR DÜŞÜŞ VAR.
Haziran 2013’te aylık bazda yüzde 0,69 ile tarihi düşük seviyelere gerileyen konut kredisi faiz oranları, yurt dışında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımını azaltacağını (tapering) açıklaması, yurt içinde Gezi olayları ve 17-25 Aralık operasyonlarıyla başlayan süreçle yükseliş trendine girdi.

Konut kredisi faiz oranları 2014’te Rus uçağının düşürülmesi başta olmak üzere jeopolitik gerilimlerin artması, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi ve Fed’in faiz artırımlarının etkisiyle aylık bazda yüzde 1,20’ye kadar yükseldi.

Darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla başta Ziraat Bankası olmak üzere diğer bankaların da iştiraki ile konut kredi faizlerinde indirim yapıldı. Geçen yıl mart ayında konut kredi faiz oranı aylık bazda yüzde 0,92’ye kadar geriledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla gerileyen konut kredi faizleri dört ayın ardından tekrar yüzde 1’in üzerine çıktı. Son bir yılda gelişmiş ülke merkez bankaları sıkı para politikası uygularken, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da enflasyonla mücadele çerçevesinde sıkı para politikası duruşunu sürdürdü. Hem merkez bankalarının sıkı duruşu hem de mevduat faizlerindeki artış, konut kredi faizleri başta olmak üzere diğer kredi faizleri de yükseliş eğilimi içine girdi.

KONUT KREDİSİ ALMAK İÇİN İSTENEN ŞARTLAR
KREDİ NOTUM KAÇ OLMALI?
Kredi alabilmek için en önemli kriter kredi notu. Kredi notu, kişinin finansal geçmişini içeren bir puanlama sistemi olduğu için bankalar bu notun yüksek olmasına çok önem vermekte. 0 ile 1900 arasında seyreden bu puanlama sisteminde puanınız ne kadar yüksek olursa kredi alma ihtimaliniz de o kadar yüksek oluyor. 0 ve 1900 arasında ayrıca bankaların da dikkate aldığı şöyle bir sınıflandırma vardır:

0-699 Riskli

700-1099 Orta riskli

1100-1499 Az riskli

1500-1699 İyi

1700-1900 Çok İyi

Puanınızla birlikte gelir durumunuz ve sigortalılık süreniz de ortak bir değerlendirme sürecine girmektedir.

SİGORTALILIK SÜREM NE KADAR OLMALI?
Sigortalılık süresi, kredi veren bankaların başvuru değerlendirme sürecinde dikkat ettiği bir diğer nokta. SGK, sizin devamlı bir işte çalıştığınızın göstergesi olduğundan bankalar tarafından aranılan bir kriter. Talep edilen sigortalılık süresi bankadan bankaya değişebilse de çoğu banka için minimum 3 aydır.

GELİRİM NE KADAR OLMALI?
Geliriniz, çekmek istediğiniz tutarla doğru orantılı. Yüksek tutarda kredi çekebilmek için gelirinizin de yüksek olması gerekiyor. Bu bazı kişilere haksızlık olarak gelse de bunun yasalarla desteklenen bir mantığı var. Yasal olarak aylık toplam taksit ödeme tutarınız, belgelenebilir gelirinizin yüzde ellisini geçemez. Yani aslında burada tüketicinin yararına bir durum var. Şuursuz bir şekilde anlık nakit akışını sağlamak için farklı bankalardan kredi alırsanız aylık ödemelerde zorlanabilir dahası geçiminizi tehlikeye atabilirsiniz.

KREDİ ÇEKEBİLMEK İÇİN GEREKEN DİĞER ŞARTLAR
Tüm kredi ürünleri için yaş sınırı vardır. Bankalardan kredi çekebilmek için 18 yaşını doldurmuş olmanız, yani reşit olmanız gerekir. Bunun yanı sıra kredi türlerine göre de çeşitli şartları sağlıyor olmanız beklenir. Bu şartlar şöyle:

Konut kredisi: Almak istediğiniz konutun satış değerinin yüzde 25’i kadar peşinatınız olmalıdır. Ayrıca seçtiğiniz konut, krediye uygun olmalıdır.

MELEK GÜNER AKMAN/EMLAKMETREKARE.COM

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz