27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriKat Karşılığı Arsa Verirken Nelere Dikkat Edilmeli

Kat Karşılığı Arsa Verirken Nelere Dikkat Edilmeli

Kat karşılığı arsa verirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. İşte o hususlar…

Kat karşılığı arsa verirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Özellikle kentsel dönüşüm süreciyle birlikte kat karşılığı arsa verirken mağduriyetler ortaya çıkabiliyor.

Kat karşılığı arsa verirken merdivenaltı olarak tabir edilen müteahhitler yeni bir ev hayaliyle evini yıktıran vatandaşlara kabus dolu günler yaşatabiliyor. Bu yüzden kat karşılığı arsa verirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. İşte o hususlar;

1) Yapılacak kat karşılığı inşaat sözleşmesinde, temel ruhsatının ne zaman alınacağı belirtilmelidir. Sözleşmenin uygulanabilirliğini artırmak için sözleşmeye ceza-i şart konulması konusunda da hassas olmak gereklidir.

2) Sözleşmenin ekleri de sözleşme kadar önemlidir. Örneğin, kullanılacak malzemenin niteliğine dikkat edilmeli, gerekli durumda bir mühendisten yardım alınmalıdır.

3) Sözleşme yapıldıktan sonra imar durumu değişebilir. Örneğin 5 kat izni olan bir yerde iznin 6 kata çıkması halinde, eklenecek 1 kat kime verilecektir? Sözleşmede mutlaka bu husus da belirtilmelidir.

4) Dairelerin paylaşımının nasıl yapılacağı belirtmelidir. Aksi halde lüks daireleri müteahhit alırken, arsa sahibi alt katlardaki dairelerle yetinmek zorunda kalabilir. Sözleşmeye konulacak madde ile müteahhide düşecek daireler nasıl yapılacaksa, arsa sahibine düşen dairelerin de aynı şekilde, kalitede yapılması sağlanmalıdır.

5) İmar mevzuatına aykırılık halinde müteahhidin hak talebinde bulunup bulunamayacağının sözleşmeye yazılması, arsa sahibinin haklarını garanti altına alması için önemlidir.
İnşaat yapımı sürecinde üçüncü kişilere verilecek zararların kimin tarafından karşılanacağı sözleşmede belirtilmelidir.

6) Sözleşmenin şartlarına uymama halinde ortaya çıkacak ceza-i şartların neler olduğu açık şekilde yazılmalıdır.

7) Kat karşılığı inşaat sözleşmenizi hukukun aradığı şartlara uygun olarak yapmanız, ileride çıkacak sorunlarda haklarınızın korunması için önemlidir.

8) Gerekli gördüğünüzde mutlaka bir hukukçuya, mühendise danışınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz