19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaGüncel Emlak Haberleriİnşaatta En Kötü Dönem Geride Kaldı

İnşaatta En Kötü Dönem Geride Kaldı

Tahincioğlu Holding YKB Özcan Tahincioğlu, bugün düzenlenen basın toplantısında projeleri ve konut sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İnşaatta en kötü dönem geride kaldı

Özcan Tahincioğlu,konut sektörüyle ilgili ”İnşaatta en kötü dönemin geride kaldığını düşünüyorum.Merkez Bankası’nın faiz indiriminin arkasından kamu ve özel bankaların konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına düşürmesi sektör için oldukça önemliydi.Faiz indirim kararından sonra sektörde bir aydır satış hareketliliği yaşanıyor.Finans kesiminin son bir aydır satış ofislerinde yer almak istemeleri sektörde satışlar için oldukça önemli bir gelişmedir.Merkez Bankası’nın faiz indirimini olumlu buluyorum”dedi.

Gayrimenkul sektörünün kur ve faiz oynaklığından en çok etkilenen sektör olduğunu belirten Tahincioğlu, faiz oranlarının %15-22 arasında net getirisi olduğu dönemde potansiyel yatırımcının konut yerine faizi tercih etmesini haklı bulabilirim.Ama gayrimenkul yatırımının uzun vadeli olduğunu düşünürsek gayrimenkul yatırımının daha avantajlı olacağını belirtti.

Konut fiyatları %10-20 artacak

Konut fiyatlarında iki yıldır maliyetlerde yaşanan artışlar fiyatlara yansıtılamadı.Konut sektöründe arz azaldı.Satıştaki konutların azalması ve maliyet artışları nedeniyle önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında %10-20 arasında artışları yaşanacaktır.Önümüzdeki dönemde konut satışlarında uygulanan iskonto oranları bu kadar yüksek olmayacaktır.

İstiye projesinde %30 indirim,Küçükyalı projesinde 180 ay 0.99 faiz kampanyası

İstinye projelerinde peşin alımlarda %30 indirim kampanyası olduğunu belirten Tahincioğlu,Küçükyalı projelerinde ise %10 peşinat 60 ay sıfır faiz kampanyasına ek olarak yeni bir kampanya daha başlattıklarını açıkladı.Küçükyalı projesinde yeni kampanya 180 ay 0.99 faiz oranı 500 bin TL’ye kadar kredi tutarında geçerli olacak.1 milyon TL kullanılacak kredi tutarında ise faiz oranı %1.19 olacak.

Projelerimizde 1,5 milyon metrekare inşaat alanımız var

Tahincioğlu, geliştirdikleri projelerinde 1,5 milyon metrekare inşaat alanı olduğunu belirtti.Projeleriyle ilgili bilgi veren Tahincioğlu,”Nidapark Küçükyalı projemizin inşaatı planlanandan hızlı ilerlemekte,Nidapark Kayaşehir projemizde sektörümüzün içinde bulunduğu zorlu koşullara rağmen 843 konutun teslimini Ağustos sonu itibari ile yapmaya başladık.Teslimler şuan devam ediyor. 25 Eylül itibari ile tüm etapların teslimi bitmiş olacak.
Nidapark İstinye projemizi 3 faza ayırdık. Proje planına uygun olarak fazlarda çalışmalar devam etmektedir.
Nidapark Ayyıldız projelerimiz ise Kağıthane bölgesinde yer alan konut projemiz. Bölgedeki tek yatay mimari ile inşa edilen az katlı konut projesidir. Metro’ya yakınlığı, projede yer alan cadde dükkanları ve sosyal imkanlarının proje içerisinde farklı konumlanması ile diğer projelerimizden ayrışmaktadır.
Bağdat Caddesi aksı üzerinde yer alan 12 adet kentsel dönüşüm projemizi tamamladık ve bu projelerimizde yaşam başladı.
Tahincioğlu olarak bugüne kadar geliştirdiğimiz projelerle sektöre ve Türk ekonomisine önemli bir değer kattığımıza inanıyoruz. Yepyeni projelerimizle bu değeri büyütmek için çalışıyor, Türkiye’nin gücünü, yatırım potansiyelini ve vizyonunu göstermek adına pek çok fırsatı da değerlendirmeye devam ediyoruz” dedi.

2017 Yılında Yatırım Fonlarına Rekor Satış Yaptık

Özcan Tahincioğlu yatırım fonlarına rekor düzeyde gayrimenkul satışı yaptıklarını belirterek,”A+ ofis projemiz olan Nidakule Ataşehir Batı’nın tamamını tek seferde İş Portföy Birinci Gayrimenkul Yatırım Fonu’na sattık ve bu alanda da fark yarattık. Ayrıca ÜNLÜ & Co iştiraki ÜNLÜ Portföy Birinci Gayrimenkul Yatırım Fonuna ve Ak Portföy Yönetimi Anonim Şirketi Birinci Gayrimenkul Yatırım Fonuna da kurumsal satış gerçekleştirdik. Böylece yatırım fonlarına en yüksek satış yapan kurum olarak 2017 yılında bu alanda da bir rekora imza attık.
Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik dalgalanmalara rağmen 2018 yılını da başarılı bir şekilde tamamladık ve liderliğimizi sürdürdük. 2018 yılının ilk yarısında konut satışları ile satış rekoru elde ettik. İkinci yarıda yaşanan kur dalgalanmaları ve faiz arttırımıları sebebiyle tüm sektör olarak yavaşlama yaşamaya başladık.
Bu yavaşlamaya rağmen 2017’de başladığımız kurumsal satışları 2018 yılında da devam ettirebildik. Bugüne kadar projelerimizden yatırımcılarına cazip getiri sunan İş Portföy, Ak Portföy, Vakıf GYO, Ünlü Portföy ve Re-Pie Portföy Yönetimi gibi gayrimenkul fonlarına veya GYO’lara satışlar yaptık”dedi.

Emlak Konut Modeli Çok Önemli Ve Özel Sektörde Uygulanmalı

Emlak Konut GYO güvencesiyle yapımı devam eden Nidapark Kayaşehir ve Nidapark İstinye projelerinin Emlak Konut GYO projeleri arasında en çok satan ilk 5 proje arasında yer aldığını belirten Tahincioğlu,Emlak Konut modeli çok önemlidir. Projelerinizde Emlak Konut güvencesi olması alıcılar için önemli bir tercih sebebidir.Bu projelerden aldığınız konut proje tamamlanacak ve size teslim edilecektir.Emlak Konut modeli özel sektörde de uygulanmalıdır.Konut alıcıları Emlak Konut güvencesi altında daha iyi tercih yapabiliyorlar.Bu yöntem özel sektörde uygulanırsa projede satılan konutların parası aynı projeye harcanarak inşaatın bitirilmesi sağlanır.

Kentsel Dönüşümde Alınan Yeni Kararlar Önemli

Tahincioğlu, kentsel dönüşümün 1. derecede kar alanı olarak görmediğini belirterek ”Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, 81 ilin valiliğine genelge göndererek kentsel dönüşüm konusunda önemli bir adım attı. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte her yıl 300 bin konutu dönüştürmek suretiyle 1,5 milyon konutun da dönüşümünü gerçekleştirilmesi gündeme alındı. Bu şehircilik anlamında ülkemizde alınmış önemli bir karardır. Çünkü sektörümüzün önemli sorunlarından biri de ehil olmayan müteahhitler. Türkiye’deki müteahhit sayısının giderek artması, yeterliliği olmayan kişilerin inşaat sektörüne girmesi hem vatandaşı hem de inşaat sektörünü olumsuz etkilemekteydi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmeliğin Haziran ayında Resmi Gazete’de yayımlanması sektörümüz için çok değerli bir gelişmedir” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz