18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem Haberleriİnşaat Sektörü Şubat'ta Hareketlendi

İnşaat Sektörü Şubat’ta Hareketlendi

15 Temmuz’dan bu yana eşik değerin altında kalan Hazır Beton Endeksi ilk kez eşik değerin üzerine çıkarak Şubat ayında sektörün hareketli geçtiğini gösterdi…

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), Hazır Beton Endeksi Şubat 2017 Raporu’nu açıkladı. Hazır Beton Endeksi Ocak ayına göre yüzde 0,6 oranında artarak, 100,38 seviyesine yükseldi.

Aralık ayında dipleri gören Faaliyet Endeksi’nde Şubat ayında yükselişe geçti. Genel Hazır Beton Endeksi 15 Temmuz’dan bu yana ilk defa eşik değerinin üzerine çıktı. Bu durum hazır beton ve inşaat sektörlerindeki hareketlenmenin en net göstergesi oldu. Ancak Hazır Beton Faaliyet ve Güven Endekslerinin eşik değerin altında olması sektördeki ivmenin yeterli olmadığını ortaya koydu.

Güven Endeksi Şubat ayında yüzde 0,5 artış gösterdi. Ankete katılanların yüzde 76’sı yeni yatırım yapmayı düşünmediğini belirtirken, yeni bir istihdamı düşünenlerin oranı yüzde 20’de kaldı. Ayrıca, istihdamda azalma yaşanacağını düşünenlerin oranının Ocak ayında yüzde 29 iken Şubat’ta yüzde 9’a gerilemesi Güven Endeksi’ndeki kısmi iyileşmeyi yansıttı.

Faaliyet Endeksi Şubat ayında yüzde 1,5 oranındaki arttı. Satışlarının azaldığını söyleyenlerin oranının halen yüksek olması sektördeki üretimin istenilen düzeyde olmadığını ortaya koyarken kayıtlı siparişlerin de benzer bir oranda dağılması bu durumu teyit etti.

Önümüzdeki dönem gidişatını göstermesi açısından büyük önem taşıyan Beklenti Endeksi ise Şubat ayını yüzde 0,1 oranında geriledi. Anket katılımcılarının yüzde 56’sının satışların artacağını düşünmesi önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerin geçen aya kıyasla önemli ölçüde iyimser olduğunu gösterdi.

Hazır Beton Endeksi Şubat Ayını Artışla Kapattı
Bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi de bu gelişmelerden olumlu yönde etkilenerek Şubat ayını yüzde 0,6 oranında artışla kapattı. 15 Temmuz’dan bu yana ilk defa eşik değerinin üzerine çıkan Hazır Beton Endeksi 99,78 seviyesinden 100,38’e çıktı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz