19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaGündem Haberleriİnşaat Sektörü 3. Çeyrekte Yüzde 6 Büyüyecek

İnşaat Sektörü 3. Çeyrekte Yüzde 6 Büyüyecek

Hazır Beton Endeksi Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 oranında artış gösterdi. Endeksteki devamlı yükseliş inşaat sektöründeki büyümeyi de ortaya koydu…

Türkiye Hazır Beton Birliği “Hazır Beton Endeksi” 2017 yılı Eylül ayına ilişkin raporu açıklandı. Raporda bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi Eylül ayında 100 değerine ulaşarak önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 oranında artış gösterdi. Hazır Beton Endeksi Eylül ayında sektörün genel durumunun olumlu olduğunu ortaya koydu.

Faaliyet Endeksi Yüzde 1,4’lük Artış
Hazır Beton Faaliyet Endeksi Eylül ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4’lük artış ile en fazla artış gösteren endekslerden biri oldu. Ankete katılan firmaların yüzde 31’i Eylül ayında satışlarının arttığını belirtirken satışlarında önceki aya göre azalma olduğunu ifade edenlerin oranı yüzde 40 oldu. Alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu dile getirenlerin oranı yüzde 34 iken, azaldı diyenlerin oranı ise yüzde 29 oldu.

Güven Endeksi de Yüzde 0,3 Oranında Arttı
Hazır Beton Güven Endeksi’nin Eylül ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 arttı. Bu artış pozitif bir artış olmakla birlikte diğer endekslere kıyasla düşük kaldı. Endeksin değerinin eşiğin altında kalması, sektörün ekonomiye olan güvenin istenilen düzeyde olmadığını ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 23’ü yeni istihdamı düşünürken, yeni yatırım düşünenlerin oranı ise yüzde 17 oldu. Ankete katılan firmaların yüzde 31’i tedarikçilere verdiği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını düşündüğünü belirtti.

Beklenti Endeksi de Yükselişte
İnşaat sektörünün önümüzdeki dönemde gidişatını göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin Eylül ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,8 oranında artış gösterdi. Önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı yüzde 32 iken, satışların azalacağını düşünenlerin oranı da yüzde 32 oldu. Gelecek üç ayda girdi stoklarını artıracağını söyleyen firmaların oranı ise yüzde 37 olarak gerçekleşti.

Hazır Beton Endeksi Önceki Yılın Aynı Ayına Göre Arttı
Bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi de bu gelişmelerden etkilenerek Eylül ayında 100,00 değerine ulaştı. Böylece önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 oranında artış gösterdi.

“Hazır Beton Faaliyetinde Hareketlilik Kesintisiz Devam Ediyor”
Hazırlanan raporlara göre yedi aydır kesintisiz bir şekilde hazır beton faaliyetinde hareketliliğin devam ettiğine dikkat çeken Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Temmuz ve sonrasında ağustos ayında Faaliyet Endeksi yükseldikten sonra, eylül ayında düşüş göstermiş olmasına rağmen halen eşik değerin üzerinde olması, inşaat sektöründe ilerlemenin devam ettiğine işaret etmektedir. TÜİK tarafından açıklanan milli gelir hesabına göre, yılın ilk çeyreğinde yüzde 6’lık büyüme rakamını inşaat sektörü ikinci çeyrekte yüzde 6,8’e çıkarmayı başarmıştır. Yılın 3. çeyreğinde inşaat sektörünün yüzde 6’nın üzerinde bir büyüme ile Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans göstermesi beklenmektedir” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz