6 Mayıs 2024 Pazartesi
Ana SayfaGündem Haberleriİnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Yükselişe Geçti

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Yükselişe Geçti

Uzun süredir düşüş yaşanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi ilk kez Şubat ayında artışa geçti. Sektöre verilen destekler ile faaliyetlerde toparlanmaya yaşanmaya başlandı…

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin şubat ayı anketi sonuçları açıklandı. Endeks, 2016’nın Ağustos ayından bu yana ilk kez artışa geçti.

Bir önceki aya göre 1,25 puan artış gösteren endeks, bu artışa rağmen geçen yılın Şubat ayına göre 6,91 puan geriledi. İnşaat malzemesi sanayinde faaliyetler de Şubat ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Faaliyetlerinde, güven ve beklentilerle birlikte artış yaşanırken, ekonomiye ve sektöre verilen desteklerin iyileşmeyi desteklediği görüldü. Güven endeksinde uzun süre sonra yaşanan artış, güvende iyileşmeye işaret ederken, beklenti endeksinde önümüzdeki üç aya ilişkin, özellikle faaliyetlerde kuvvetli toparlanma beklentisi görüldü.

Raporda referandum öncesi oluşan bekle-gör dönemine rağmen sektöre verilen destekler ile birlikte faaliyetlerde toparlanma yaşandığı belirtildi. Faaliyet endeksi Şubat ayında 1,6 puan artarken, geçen yıl Şubat ayının 5,2 puan altında kaldı. Şubat ayında faaliyetlerin tamamında artışlar yaşanırken, yurtiçi satışlarda ve ihracatta bir önceki aya göre önemli bir artış kaydedildi. Üretim de iç satışlar ve ihracattaki artışa bağlı arttı. İç satışlar ve ihracattaki artış ile cirolarda da önemli bir artış gerçekleşti.

Şubat ayında Güven Endeksi’nde ise gerileme durdu ve sınırlı bir artış yaşandı. Temmuz ayından itibaren başlayan güven kaybında şimdilik sona gelindiği kaydedildi. Güven seviyesi bir önceki aya göre 0,4 puan artarken, geçen yılın aynı ayının 9,5 puan altında kaldı.

Beklenti Endeksi’nin 7 ay sonra ilk kez artmasıyla faaliyetlerde yaşanan toparlanma ve alınan önlemler ile birlikte yaşanan güven artışı beklentilere olumlu yansıdı. Beklenti Endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre 1,7 puan artarken, geçen yılın aynı dönemine göre 3,7 puan düşüş gösterdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz