29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaGündem Haberleriİnanç Kabadayı ve Ziya Yılmaz'dan konut satışı değerlendirmesi!

İnanç Kabadayı ve Ziya Yılmaz’dan konut satışı değerlendirmesi!

TUİK 2016 Aralık için konut satış istatistiklerini açıkladı. Verilere göre 2016 yılında 1 milyon 341 bin 453 konut el değiştirdi. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı ve DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz konu hakkında değerlendirme yaptı…

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 2016 Aralık için konut satış istatistiklerini açıkladı. Verilere göre 2016 yılında 1 milyon 341 bin 453 konut el değiştirdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Konut Satış İstatistiklerini sektör temsilcileri değerlendiriyor. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı ve DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da bu konudaki görüşlerini değerlendirdiler. İşte o görüşler…


Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı;

2016 yılında konut satışlarının, 1.341.453 adetlik satışa ulaşması geçtiğimiz yılki olumsuz gelişmeleri de göz önüne aldığımızda büyük bir başarı. Bir önceki yıla göre yaklaşık %4’lük bir büyüme sağlandı. Rakamlara baktığımızda toplam konut satışları içinde ilk satışın payı %50,3 seviyelerinde gerçekleşti.

Bu başarıda Sayın Cumhurbaşkanımızın bankalara yaptığı çağrı sonrası gevşeyen konut kredisi faiz oranlarının, EGYO ve GYODER öncülüğünde gerçekleştirilen kampanyanın ve geliştiricilerin ekonomiye destek olmak için gerçekleştirdiği yoğun çalışmaların payı büyük.

Aralık verilerine baktığımızda da ipotekli satışların bir önceki yılın aynı ayına göre %21,8 oranında artış gösterdiğini görüyoruz. Bu da aslında her zaman dile getirdiğimiz; konut kredisi faiz oranları ile satış adetleri arasındaki olan doğrudan ilişkiyi bir kez daha ortaya koyuyor. Uzun vadeli ödeme planlarına bankacılık sistemi içerisinde çözümlerle ihtiyaç var.

Bankacılık sistemi bunun üzerinde çalışabilirse, talep her zaman canlı olacaktır. Talebin oluşması için sadece ihtiyaç yetmiyor. Ancak ihtiyaç ve satın alma gücü birleştiğinde talep oluşabiliyor. Bu yüzden “ulaşılabilir” ödeme planları için, banka kredisi faiz oranlarının düşük olması ve vadelerin uzatılması 2017 yılında genel strateji olarak ele alınmalı.


DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz

TUİK verilerine baktığımızda, Türkiye genelinde konut satışlarında yüzde 4 oranda artış yaşandığını görüyoruz. 2016 yılı zor bir yıl olmasına rağmen yine rekor satış gerçekleştirildi. Bu veriler, gayrimenkul sektörünün potansiyelini net bir biçimde ortaya koyuyor. Türkiye, her anlamda gelişen ve büyüyen bir ülke. Yaşanan olumsuzluklara rağmen yatırımların durmadığını görüyoruz.
Son 20 yıla baktığınızda Türkiye’de gayrimenkulün kazandırdığını hiçbir yatırım kazandıramadı. Son 5 yılda konut yüzde 140, dolar ise yüzde 60 kazandırdı. Son 10 yılda dolar yüzde 100 arttıysa, konutta yüzde 500 artış yaşandı. 2017 yılında da son yıllarda olduğu gibi gayrimenkule olan talebin artarak devam edeceğini düşünüyorum. Bu vesileyle vatandaşlarımızın hem daha modern bir yaşam hem de akıllı yatırım için doğru projeleri tercih etmelerini öneriyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz