19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaGüncel Emlak Haberleriİmar barışından sonra milyonlarca konut satış hakkı kazanacak!

İmar barışından sonra milyonlarca konut satış hakkı kazanacak!

Hükümetin uzun bir aradan sonra Tükiye’deki problemli konutların ve mülklerin yasal hale getirilmesi ve sorunların giderilmesi için çıkarttığı imar barışı yasası Türkiye için büyük önem taşıyor.

Türkiye’de bulunan 26 milyon konuttan en az 13 milyon konut imar barışı yasasının imkanlarından yararlanarak sorunsuz problemleri çözülmüş yasalara uygun hale gelmiş olacak. Bu kadar büyük miktardaki yapının hem vatandaşlar lehine problemleri çözülmüş yapıya sahip olmaları hem bu barışmada devletin kaynak elde etmesi ve bu kaynağın kentsel dönüşümde kullanılması aynı zamanda bu kadar yapının yasal hale gelmesiyle konut sektörünün oldukça hareketlenmesini sağlayacak. İmar barışından elde edilecek gelirin kentsel dönüşümde kullanılma kararı oldukça olumlu olup bir şekilde tıkanan kentsel dönüşümün tekrar hareketlenerek ivme kazanacağı ve bu yasanın kentsel dönüşüm için de çok önemli olduğu görülüyor.

Hükümetin aldığı imar barışı yasası Yaklaşık Türkiye’deki 13 milyon adet konut sektöre oldukça hareket getirecek. Bugüne kadar finansal sisteme uygun tapu kayıt belgesi olmadığı için gerek bankalar nezdinde gerekse vatandaşlar nezdinde alım satım işlemleri yapılamayan bu konutlar imar barışından sonra aldıkları tapu ve iskanlarıyla resmiyete kavuşacaklar. Bugüne kadar herhangi bir resmi evrağa sahip olmadıkları için özellikle banka kredileri kullanılamayan bu yapılar finansal sisteme dahil edilmiş olacaklar. Artık bu konutlar ve yapılar kredilendirme işlemleri de yapılabildiği için kolayca alınıp satılabilecekler.

İmar yasasından satışa gelecek konutlar ikinci el fiyatlarını baskılayacak

İmar barışının gerçekleşmesinden sonra bu yapıların özellikle kentsel dönüşüm ve ikinci el konutları piyasasında oldukça etkili olacağı bekleniyor. Bugüne kadar herhangi bir resmi kayıt evrakları olmadığı için satılamayan bu konutların ikinci el piyasasına girmesi ile fiyatlar üzerinde bir baskı olacaktır. Yaklaşık olarak yılda 500 bin ikinci el konutun el değiştirdiği piyasada imar barışından gelecek konut sayısını bu rakamların oldukça üstünde olacağı bekleniyor. İmar barışından satışa gelecek olan resmiyet kazanmış konutları bir stok olarak da değerlendirmek lazım. Bu rakamların stok rakamlarının üzerine ilave gelecek olması ikinci el piyasasında arzın çoğalması bu da fiyatların baskı altında kalmasını gerektirecek. İmar barışından sonra konutların kredili satışlarda rahatlıkla kullanılabilmesi, bugüne kadar satmak isteyip de satılamayan bu konutların satılabilir olması konut sektörüne oldukça rekabet getirecek.

Sektöre gelecek yeni konut satışları 1. elleri nasıl etkiler?

İmar barışı yasasından sonra problemleri çözülmüş finansal sisteme uygun yapıların konut sektöründe satılabilir duruma gelmesi konut alacak vatandaşlar tarafından oldukça alternatif yaratacak. Bu kadar konutun ikinci el piyasasındaki konut fiyatlarını baskılamasına rağmen birinci el konutlarında fazla fiyat baskısı olacağı beklenmiyor. Birinci el konutlardaki yapı maliyet artışlarının şuanda oldukça etkili olması sebebiyle fiyatların üzerinde fazla bir değişiklik olacağı düşünülmüyor. Yalnız ikinci elde satış yapıp birinci elden konut almak isteyen vatandaşlar için sürecin biraz uzaması bekleniyor.

İmar barışı kentsel dönüşüme yarayacak

Yeni çıkarılan imar barışı yasasının tüm gelirlerinin kentsel dönüşümde kullanılması hükümetin aldığı önemli kararlardan biri olarak öne çıkıyor. Bu sağlanacak gelirin kentsel dönüşümde kullanılması tıkanan ve sorunlar yaşayan bu alanların hızlı bir şekilde harekete geçerek ivme kazanmasını sağlayacak. Kentsel dönüşümde imar barışından gelecek yapılar büyük bir rekabet içerisinde olacaklar. Özellikle kentsel dönüşüm alanında bulunan yapıların ortaya çıkması İstanbul’daki kentsel dönüşüm alanlarının çoğalması manasına geliyor. Bazı bölgelerde yaşanan kentsel dönüşümdeki sıkıntıların bu alternatifin çoğalması ile birlikte müteahhitlerin bu alanlara yönelmesi beklenilebilir. Kentsel dönüşüm sorunlarının kilitlenmesi durumuna gelmesi yaşanan örnekler dolayısı ile, bu yeni kentsel dönüşüm alanlarının daha hızlı bir şekilde anlaşmalar yapılarak şehre yeni yapıları kazandırması bekleniyor. İmar barışı yasasının en büyük önemlerinden birinin de kentsel dönüşüm alanında olacağı görünüyor.

 

Eyüp İYİGÜN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz