8 Mayıs 2024 Çarşamba
Ana SayfaGündem HaberleriHafriyat ve Yıkım İşleri İçin Yeni Düzenleme Yolda

Hafriyat ve Yıkım İşleri İçin Yeni Düzenleme Yolda

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hafriyat ve yıkım çalışmalarını içeren yönetmelik taslağı oluşturdu. Bakanlık yönetmelik taslağını kurumların görüşlerine açtı…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hafriyat ve yıkımı içeren bir yönetmelik taslağı oluşturdu. Taslağa göre yıkım faaliyetleri dere, ırmak, nehir ve benzeri akarsu yataklarını doldurmasına veya bunların yönünü değiştirmesine yol açacak şekilde yapılamayacak.

Hafriyat takibi için büyükşehir belediyeleri 31 Aralık 2019 tarihine kadar, diğer belediyeler ise 31 Aralık 2020 tarihine kadar araç takip sistemlerini kurmak veya kurdurmakla yükümlü olacak.

Hafriyat toprağı ile inşaat ve yıkıntı atıkları hakkındaki her türlü raporlama ve belgeleme işlemleri ile diğer bütün çalışmalarda, Atık Yönetimi Yönetmeliği’nde atığın tanımına karşılık olarak belirtilen 6 haneli atık kodunun kullanılması zorunlu hale gelecek.

Kompleks yapıların yıkımında, yapı ile ilgili bilgi ve belgeleri, inşaat projesini, tadilat projesini, projeye aykırı inşa edilmiş kısımları ve yapının görmüş olduğu hasarı kasten gizleyen atık üreticilerine para cezası da uygulanıyor. Tüm bu sebeplerle meydana gelecek maddi ve manevi zararlardan ve uygulanacak para cezalarından sorumlu olacak.

Taslağın yürürlüğe girmesiyle birlikte yıkımda görevi olan müteahhit tarafından yıkılacak yapılar için yıkım planı hazırlanacak. Yönetmelikte yıkım planı aranacak ve aranmayacak yapıların detayları da belirtilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz