11 Ekim 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriFikirtepe'de kentsel dönüşüm için özel çözüm!

Fikirtepe’de kentsel dönüşüm için özel çözüm!

Dönüşümün pilot bölgesi Fikirtepe’de bakanlıktan sonra direksiyona özel sektör geçmeye hazırlanıyor. Teknik Yapı Başkanı Durbakayım, “Sorunlu projeleri bakanlık devraldı. Bölgedeki sorunlu adalara biz de talibiz” dedi.

 

Kentsel dönüşümün pilot bölgesi Fikirtepe’de sorunlu adalara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın müdahalesinden sonra özel sektör de atağa geçti. Bölgede 5 adayı dönüştürmek için kolları sıvayan Teknik Yapı, kamunun müdahalesinin yanında özel sektör olarak sorunlu adalardaki projeleri bitirmeye aday olduğu açıkladı. Kiptaş ve İller Bankası vasıtasıyla bakanlığın Fikirtepe’de iflas eden firmaların adalarındaki dönüşüme müdahalesini değerlendiren Nazmi Durbakayım, Teknik Yapı’nın aralarında anlaşıp gelenlerin projelerini bitirebileceğini söyledi. Durbakayım, “Fikirtepe’de sorun yaşayan şirketlerin projelerini bakanlık devraldı. Kiptaş ve İller Bankası ile bölgede 3 proje yapacak. Biz ve birkaç güçlü firma Fikirtepe için elini taşın altına koymaya hazır. Bir yapı adasında hak sahiplerinin yüzde 80’i anlaşıp bizi isterse dönüştürmeye talibiz. Fikirtepe’de ne kadar alan varsa hepsine bile talip olabiliriz” dedi.

Yamalı bohça gibi başladı
Toplam 18 milyar dolar yatırım değerine sahip Fikirtepe’de 35 bin konut ve 2 bin 500 ticari alan için inşaat çalışması yürütülüyor. Projeler tamamlandığında bölgede 160 bin kişinin yaşaması hedefleniyor. 57 ada bulunan Fikirtepe’de 35 adada dönüşümün sürdüğünü, 15 civarında adada ise sorun yaşandığını kaydeden Durbakayım, “Fikirtepe biraz yamalı bohça gibi başladı fakat sonu iyi olacak” diye konuştu. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım da, Fikirtepe’de 2-2.5 senenin kaybedildiğini, bunun sebebinin de kendi hacmini düşünmeden Fikirtepe’ye giren firmalar olduğunu söyledi.

Çantacılar ayıklandı
Durbakayım, “Bir nevi ‘çantacı’ diye tabir ettiğimiz birçok firma birçok adaya girdi. 3 kişiyle 5 kişiyle belirli sözleşmeler yaptılar. Bu adalar benim dediler. Diğer prensipli firmalar buraya girmedi sonuçta uzamasının sebebi de bu oldu. Şimdi ayıklanma yapılıyor orada” değerlendirmesini yaptı. Bölgede fiyatların Ataşehir’i geçeceğini söyleyen Durbakayım, “Ataşehir metrekare satış fiyatı 9-12 bin lira. Fikirtepe’de ise 8 bin 500 lira” dedi.

Kâr değil ‘ar’ yılı
Nazmi Durbakayım, 2016’nın kâr yılı değil ‘ar’ yılı olduğunu söyledi. Durbakayım, inşaat şirketleri için hedefin, ne kadar kâr edileceği değil, projenin sağlıklı bitmesi olduğunu söyledi. Durbakayım, özellikle markalı konut üreten müteahhitlerin Anadolu’ya açılmasının isabetli olabileceğini belirterek, “Orada yüzde 15-20 düşük arsa maliyeti sayesinde metrekaresi 4-5 bin liraya konut satabiliyoruz. Anadolu’da bu anlamda ciddi potansiyel taşıyan şehirlerimiz var” diye konuştu.

2017 satış hedefi 1.5 milyon
Durbakayım, peşinatın yüzde 25’ten yüzde 20’ye düşürülmesi ve KDV gibi düzenlemelerin 2016’da sektörü canlı tutan diğer noktalar olduğunu belirterek, “Kasım itibarıyla ülke genelindeki konut satışları 2015’in aynı dönemine göre yüzde 4.5 artarak 1 milyon 200 bine yaklaştı. Aralık da açıklanınca yeni rekorun geleceğini düşünüyorum” dedi. Durbakayım, “Faizlerin daha alt seviyelere düşmesi ile 2017’de konut satış rakamı 1.5 milyon olur. Özellikle alt ve orta gelir grubuna yönelik satışların 2017’de artacağını düşünüyorum. Çünkü evi olmayan ciddi bir kesim var” diye konuştu.

Sabah

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz