18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem HaberleriEvi, Arsayı Online İhalede Açık Artırma ile Satma Dönemi Başlıyor

Evi, Arsayı Online İhalede Açık Artırma ile Satma Dönemi Başlıyor

GABORAS, 3 aydır Gayrimenkul Ticaret Platformu’nda sunduğu ve kurumsal şirketlerin gayrimenkullerini ilk kez açık artırma usulüyle satışa çıkarmasına imkan veren ‘online ihale sistemini’ bireysel kullanıcılara da açtı. Böylece gayrimenkulünü elden çıkarmak isteyen tüm bireysel kullanıcılar, mülklerini ihale ile satışa çıkararak en yüksek teklifi veren yatırımcıya satabilecek.

Gayrimenkul satış sürecinin tüm aşamalarını mülk sahipleri adına üstlendiklerini belirten GABORAS İcra Kurulu Üyesi Ruhi Konak, “Mülkün satış değeri, nerede ve nasıl satılabileceği ve resmi satış süreçleri gibi birçok işlemi online sistem sayesinde mülk sahipleri adına biz yürütüyoruz. Evini, ofisini, arsasını online ihale piyasasında satanlar mülkünün değerini %50’ye varan oranda artırabiliyor” dedi

Gayrimenkul ticaret platformu www.gaboras.com.tr üzerinden dijital ortamda alım-satım, kiralama ve kiraya verme işlemleri sunan GABORAS, bunun yanı sıra kurumsal firmalara sunduğu online ihale sistemini bireysel kullanıcıların hizmetine sunarak hizmet çıtasını bir adım daha yükseltti. Bu kapsamda GABORAS, kurum ve şirketlerin mülklerinin açık artırma usulüyle satışının yapıldığı ‘online ihale piyasasını’ artık bireysel kullanıcıların mülklerine de açtı.

Yaklaşık 3 aydır kurumsal şirketlerin taşınmaz varlık satışlarını online ihale piyasası üzerinden yürüten GABORAS Gayrimenkul Ticaret Platformu’nun yatırımcılar tarafından oldukça ilgi gördüğünü kaydeden GABORAS İcra Kurulu Üyesi Ruhi Konak, “Yatırımcılara hızlı, kolay ve güvenli bir dijital ticaret deneyimi sunan online ihale piyasasında kısa sürede elde ettiğimiz ivmelenme, bizi hizmet sunduğumuz hedef kitle kapsamını genişletmeye yöneltti. Bu piyasada İstanbul’dan Ardahan’a farklı illerde 100’ün üzerinde mülkten oluşan portföyümüzdeki gayrimenkullerin yarısından fazlası ilk 10 günde satılmış, satışı tamamlanan mülklerin 3’te ikisine 15 katın üzerinde gelen teklifle 1.000’in üzerinde yatırımcı başvurmuştu. Açık artırma sisteminin de gücüyle mülkler %51 daha yüksek değerden satılmıştı. Bundan aldığımız güçle bireysel kullanıcıların da konutlarda aynı avantajdan yararlanmasını sağlamak için yola çıktık” diye konuştu.

Tüm satış sürecini mülk sahibi adına GABORAS yürütüyor
Gayrimenkul yatırımcıları için dünya üzerinde kolay ve kullanışlı başka bir platform olmadığını vurgulayan Konak, online ihale piyasasının bireysel kullanıcılara sağlayacağı avantajlara değinerek “Birçok mülk sahibi mülklerini satışa çıkarırken piyasa değeri ve hangi fiyattan satabileceği konusunda yeterince bilgi sahibi değil. Bunların yanı sıra gayrimenkul satış sürecinin resmi birçok aşaması, satışın yanı sıra pazarlama ayağı, mülk sahipleri için yorucu ve uğraştırıcı olabiliyor. Online ihale piyasasında tüm bu adımları mülk sahipleri adına biz yürütüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Yerinden doğrulama ile gerçek mülk değeri elde ediliyor
GABORAS olarak mülk sahiplerinin güvenliğini temin etmek için mülk ekleme aşamasından satış kapamaya kadar tüm organizasyona eşlik ettiklerini kaydeden Konak, “Mülk ekleme aşamasında mülk sahibinden istenen web tapu doğrulamasıyla mülkün gerçekliğini ortaya koyuyoruz. Bunun yanı sıra yerelde işbirliği yaptığımız GABORAS Aracıları vasıtasıyla ilgili mülkün yerinden inceleme, doğrulama ve değerleme işlemlerinin yanı sıra ihaleye çıkışıyla birlikte pazarlama ve ilan desteği vererek tanıtım faaliyetlerini yürütüyoruz. Gelen tekliflerin güvenilirliği için de teminat bedeli talebimiz bulunuyor. Ayrıca satış sırasında tapu dairesine kadar eşlik ediyor ve Takas Bank üzerinden gerçekleştirdiğimiz güvenli hesap sistemiyle ödemelerin garantisini sağlıyoruz” diye konuştu.

Konutlara 7/24 teklif verilebilecek
GABORAS’ın yürüttüğü ihaleler, online teklif alımı ile gerçekleştiriliyor ve tüm usulleri sağlayarak en yüksek teklifi veren yatırımcı, ihaleyi kazanmış oluyor. Yatırımcılar, açık artırma usulüyle yapılan online ihaleleri www.gaboras.com.tr adresi üzerinden takip ederek 7/24 ihaleye katılma fırsatı ile hızlı işlem yürütme imkânı elde ediyor. Gayrimenkullerin online ihale usulü ile satışa çıkarılması hem yatırımcılar hem de organizasyonların hızlılığı bakımından kolaylık sağlıyor. Böylece GABORAS’ın online ihale piyasasında gayrimenkullere daha fazla yatırımcı, dolayısıyla daha fazla katılımla mümkün olabilen en yüksek değerle talep toplayabilme imkânı kazanılıyor. Online İhale Piyasası ile bireysel kullanıcıların mülklerinin değerini neredeyse yarı yarıya artırmasının sağlanması amaçlanıyor.

Rakamlarla GABORAS piyasası
GABORAS’ta toplam piyasa hacmi, 2.204.771.000 TL’si bireysel kullanıcı piyasası, 133.253.500 TL’si ihale piyasası olmak üzere toplamda 2.338.024.500 TL’ye yükseldi.

İhale piyasasının ilk 3 aylık dönemi olan Mart-Nisan ve Mayıs aylarında ihale piyasası 196 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

İhale piyasasını ziyaret eden kullanıcılar tarafından 1 milyon 300 bin kez sayfa görüntüleme işlemi gerçekleştirildi.

Mart-Nisan ve Mayıs döneminde ihale piyasası için GABORAS Çağrı Merkezi’ne 1.255 kişi tarafından 6.456 arama işlemi gerçekleştirildi.

İhale piyasası adına 7 farklı konseptte 10 bin kişiye 70 bin adet mail; 65 bin kişiye ise 17 farklı konseptte 194 bin adet SMS gönderildi.

İşte adım adım online ihaleye katılma süreci
Bireysel kullanıcıların satışa çıkardığı gayrimenkullerin ihalesine teklif vermek için yatırımcılar, öncelikle www.gaboras.com.tr adresi üzerinden kullanıcı hesabı oluşturacak.

Yatırımcılar ana sayfa veya piyasa sayfasından ilgilendikleri herhangi bir ihaledeki ilana tıklayıp ilgili sayfayı açacak, ardından ‘teklif ver’ butonuna tıklayarak teklifini verecek.

Bu süreçte kimlik doğrulamasıyla güvenliği sağlamak için yatırımcıdan TC ve IBAN numaralarını girmesi istenecek. Yatırımcı SMS ile gelen onay kodunu siteye girerek bilgilerini doğrulayacak. Ödeme yaparken kullanıcı hesabı dışında bir başkası adına girilen TC, IBAN ve Banka bilgileri gibi bilgiler otomatik olarak geçersiz sayılacak.

Doğrulanan bilgiler çerçevesinde yatırımcı, ister kredi kartı ister EFT ödeme sistemiyle ihaleye katılma bedelini (ciddiyet bedelini) ödeyecek. Ödeme onayı için ise önce piyasa uzmanlarının onaylamasını bekleyecek olan yatırımcı, ilgili onay geldiğinde mail ve SMS ile bildirim alacak ve linke tıklayıp teklifini verebilecek.

Teklif verildikten sonra daha yüksek bir teklif verildiğinde diğer katılımcılara da yine mail ve SMS ile bilgilendirme sağlanacak. Aynı zamanda ihale kapandıktan sonra da tüm katılımcılara bilgilendirme yapılacak.

GABORAS Gayrimenkul Ticaret Platformu üzerinden düzenlenen ihalelerde toplam askı süresi 45 gün. Teklif verme işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştiren yatırımcıların ihale sürecinin bitmesini beklemesi gerekiyor. Sistemde ihaleye teklif gelirse, ilk teklif geldiği andan itibaren 3 gün sonra ihale sonlandırılıyor. 3 gün sonunda en yüksek teklifi veren ve ihaleyi kazanan kişinin bilgilerinin doğruluğu piyasa uzmanları tarafından kontrol edilecek. Tüm bilgiler teyit edilince kazanan kişi mail-SMS yoluyla bilgilendirilecek.

İhaleye teklif gelmezse 45 gün boyunca teklif gelmesi bekleniyor ve 45 günün sonunda ihale sonlandırılıyor. Taraflar bu sürenin sonunda şartları belirlenecek şekilde açık artırmaya devam edebiliyor veya doğrudan satışa yönelme söz konusu olabiliyor. İhale bitiş tarihi hafta sonuna veya resmî tatile denk geliyorsa takip eden ilk mesai günü mesai saati sonunda sona eriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz