29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaGündem HaberleriErden Timur: Bazı bölgelerde konutlar zararına satılıyor!

Erden Timur: Bazı bölgelerde konutlar zararına satılıyor!

Bugüne kadar bir çok proje geliştiren ve globalleşme adına ismini Nefes kelimesinden türeterek koydukları Nef markası İcra Kurulu Başkanı Erden Timur konut sektörüne daire çok özel açıklamalar yaptı.

Bugüne kadar bir çok proje geliştiren ve globalleşme adına ismini Nefes kelimesinden türeterek koydukları Nef markası İcra Kurulu Başkanı Erden Timur katıldığı bir televizyon programında konut sektörüne dair çok özel açıklamalar yaptı.

Şuanda gerek malietlerin artışı gerekse finansal piyasalardaki faiz artışları konut sektöründeki satışlarda etkili olduğunu dile getiren Timur mevduat faizlerinin artmasının konut sektöründe de bir alternatif olarak gözükmeye başladığını dile getirdi. Timur ‘Ben konut kredi faizlerinde kısa sürede artış bekliyorum. Konut sektöründe her yıl 800-900 bin civarında yeni konuta ihtiyaç var. Buna rağmen alıcıların beklemede olması konut satış fiyatlarını üretim malzemelerinin zam görmesine rağmen zam yapılamıyor. Gerek üretici gerekse inşaat şirketleri en ufak olumlu bir pencere buldukları zaman fiyatlara bu zamları yansıtacaklardır. Türkiye’de her yıl 1 mlyonun üzerinde konut satışı gerçekleşmektedir. Tüm olumsuzluklara rağmen bu satış rakamını yakalamak bir başarıdır. 10 yıldır sürekli satış rakamlarının artması zaten sağlıklı değil. Arada bir durması normaldir. Bu dönemde de konut sektörünün bir düşüş yaşadığını görmekteyiz’ açıklamasını yaptı.

‘Bazı bölgelerde konut fiyatları düşüyor’

Timur ‘Bazı bölgelerde konut fiyatlarının düştüğü doru. Hatta bazı bölgelerde konutlar zararına bile satılıyor. Çünkü bu bölgelerde de arz fazlası var’ dedi.

‘Konut sektöründe arz azalıyor’

Yapı ruhsatları ile ilgili de konuşan Timur, ‘Yapı ruhsatlarına başvurunun yüzde 41 dolayında azalması önümüzdeki dönemlerde arza azalması demektir Bunun da fiyatlara yansıyacağı konusunda beklentilerim var’ açıklamasını yaptı. Konutta arzın azaldığını söyleyen Timur bunun ruhsat rakamlarından da belli olduğunu dile getirdi. Timur ‘Bizim sektördeki arz için çok net bir rakam var. Konut adeti yapı ruhsatı geçen yıl yüzde 42 azalmış. Bir önceki yıl da azalmıştı. Bunlar önümüzdeki birkaç yıl içinde yansıyacak piyasaya. Bunun bir de fiyat etkisi olacak tabi. Buna bağlı olarak kime yeni projelere başlamıyor. Elindeki projeleri bitirmeye çalışıyor’ dedi.

‘Yabanacının konut ilgisi artıyor’

Yabancıya satışı da değerlendiren Timur ‘Yabancıya satışın ben iyi olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde yabancıya konut ilgisi artıyor her ay’ dedi. İmar barışı ile ilili de konuşan Timur, bunun da sektöre etki edeceğini belirtti.

‘2 not birden kredi notumuzu arttırdık’

En yüksek kredi notuna sahip olduklarını belirten Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur kredi notunun yükselmesinin sektör adına da sevindirici bir durum olduğunu belirtti. Ülke ekonomisi böyleyken 2 not birden notlarını arttırdığını söyledi. Likidte doğru yönetilmenin çok önemli olduğunu belirtti.

‘Konut sektöründe bankalar çok önemli’

Timur konut sektöründe bankaların da çok önemli olduğunu belirtti. Timur halihazırda bir kapanya olduğunu ve bu kampanyanın talebi arttırdığını dile getirdi.

Nef Global’den de bahseden Timur yılda 800 bin konut üretilmek zorunda olduğunu belirtti. Barınma ihtiyacı üzerinde çalıştıklarını söyleyen Timur konut sektörünün geleceğinin çok fazla açık olduğunu söyledi. Timur ‘Biz 150 milyon dolar sermayeli bir şirket kurduk bir kaç yıl önce. Yap sat yapacağız. Bunu kurmamızın sebebi Türkiye piyasası’ dedi.

‘2018 hedefi 1,9 milyar TL’

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur 2018 hedeflerinin 2.1 milyat TL olduğunu belirtti. Seçim dolayısı ile hedeflerini 1,9 milyar TL’ye düşürdüklerinin bunun da 800 milyon TL’sini gerçekleştirdiklerini belirtti. Timur son iki yıldır 5 binin üzerinde konut teslim ettiklerini söyledi. Şuanda da 5 adet projenin inşaatının devam edeceğini belirtti.

‘Gaziosmanpaşa’ya yeni proje geliyor’

Erden Timur yeni projeler gelirtireceklerini ve yıl sonuna kadar Gaziosmanpaşa sınırları içinde Haliç’te yeni projeye başlayacaklarını düşündüklerini belirtti. Timur dünyada da yeni projeler üreteceklerini söyledi.

‘Sponsorluklar bilinirliği arttırıyor’

Sponsorlukları nedeni ile bu yıın çok iyi geçtiğini belirten Timur Barcelona ve Galatasaraya sponsor olduklarını ve her ikisinin de bu yıl şampiyon olduklarını belirtti. Galatasaray’ın şampiyon olması bu anlamda bizim de bilinirliliğimizi arttırdı.

Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz