5 Mayıs 2024 Pazar
Ana SayfaGündem HaberleriEmlakçılık Yasasının Detayları Belli Oldu

Emlakçılık Yasasının Detayları Belli Oldu

Emlakçılığa yeni standartlar getiriliyor. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından görüşe açıldı…

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, emlak alım satım işlerini bir yönetmeliğe bağlamak için düğmeye bastı. Bakanlık, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’nı görüşe açtı.

Yönetmelik taşınmaz alım satımı ve kiralanmasına aracılık eden gerçek veya tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların mesleki faaliyetlerini, yetki belgesinin verilmesi, yenilenmesi ve iptaline ilişkin usul ve esasları, taşınmaz ticaretiyle iştigal eden işletmelerde aranan şartları, bu işletmelerin faaliyetlerine ilişkin yükümlülüklerini ve Bakanlık, yetkili idareler ile ilgili diğer kurum ve kuruluşların taşınmaz ticaretine ilişkin görev, yetki ve sorumluluklarını kapsıyor.

Yönetmeliğe göre herkes emlakçılık yapamayacak. Artık emlakçılık yapmak isteyenlerin Bakanlığın il müdürlüklerinden yetki belgesi alması gerekiyor. Vatandaşlar, yetki belgesine sahip emlakçıların güncel listesini Bakanlığın internet sitesinden kontrol edebilecek. Süresi 5 yıl olacak belge, işletmenin herkes tarafından kolaylıkla görülebilecek bir yerine asılacak. Emlakçıların, esnaf ya da ticaret odalarına kayıt yaptırması ve vergi mükellefi olması zorunlu tutulacak. Emlakçılar eğitimle mesleki yeterlilik belgesi alacak ancak emlak yönetimine ilişkin ön lisans diploması bulunanlar bundan muaf tutulacak.

Bunların yanı sıra emlakçılık yapacakların en az lise mezunu olması ve 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Yine emlakçıların devletin güvenliğine, anayasal düzene karşı suçlarla hırsızlık, sahtecilik, hileli iflas, terörün finansmanı ve kaçakçılık gibi suçlardan hüküm giymemiş olması gerekecek.

Emlak işletmeleri, bağımsız bölüm niteliğini taşıyacak ve en az 30 metrekare büyüklüğe sahip olacak. Bu işletmelere; masa, dolap, koltuk, bilgisayar, internet gibi teknik donanım konulacak ve buralarda yeterli sayıda taşıt bulundurulacak.

Yönetmeliğin tüm detayları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın web sitesi üzerinden incelenebiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz