25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem HaberleriEmlak Konut GYO'dan 7,7 milyar TL'lik satış!

Emlak Konut GYO’dan 7,7 milyar TL’lik satış!

Emlak Konut 2017 yılı değerlendirmeleri ve 2018 yılı hedeflerini açıklamak için Ataşehir’deki genel merkez binasında bir basın toplantısı düzenledi. Emlak Konut GYO 2017 yılında 7,7 milyar TL’lik satış gerçekleştirdiğini açıkladı…

Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı Emlak Konut 2017 yılı değerlendirmeleri ve 2018 yılı hedeflerini açıklamak için Ataşehir’deki genel merkez binasında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum katıldı. Emlak Konut GYO, 1 Ocak 2017 – 31 Aralık 2017 tarihleri arasında 1,1 milyon metrekare büyüklüğünde ve KDV hariç 7,7 milyar TL değerinde satış gerçekleştirdi.

2017 rakamlarını değerlendiren Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum: “Emlak Konut olarak, 2016 yılı Temmuz ayında ülkece yaşadığımız zorlu süreç ve sınır ötemizde yaşanan karışıklıklar ile girdiğimiz 2017’yi toparlanma ve yolumuza devam etme yılı olarak gördük. Bu kapsamda 2017 yılının hemen başında “Güçlü Türkiye İçin Birlik Vakti” dedik ve finans kuruluşlarıyla el ele vererek çok kısa sürede rekor satış rakamlarına ulaştık. Yılın kalan döneminde de sektörün pozitif ivmesini desteklemek amacıyla projelerimizde farklı ödeme seçenekleri ya da borç kapama gibi kolaylıklar sağladık. Bugün baktığımız zaman 2017 yılı başında belirlediğimiz hedeflerimizi yüksek oranda yakaladığımızı görüyoruz. 2017 yılı içerisinde 1,1 milyon metrekare büyüklüğünde ve 7,7 milyar TL’lik satış gerçekleştirdik. Ayrıca 2017 yılında 1,8 milyar TL net kar hedeflemekteyiz” dedi.

Başarılarını 2018 yılında da aynen devam ettirmeyi planladığını açıklayan Kurum, “Baktığınız zaman 2011-2016 yılları arasında Türkiye’ye yapılan 85 milyar dolarlık doğrudan yatırımın yaklaşık %23 ünün gayrimenkul yatırımlarından kaynaklandığını görebiliriz. Bu konuda bizlerde yurt dışındaki organizasyonlara ve fuarlara her yıl olduğu gibi 2018 yılında da katılarak tanıtım ve satış faaliyetlerine devam edeceğiz. Mevcut 5,3 milyar TL değerindeki arsa portföyümüz içerisinden, İstanbul’da bulunan Küçükçekmece, Şişli, Bakırköy, Florya, Çekmeköy, Bahçekent gibi merkezi konumlarıyla dikkat çeken arsalarımızı ihale etmeyi planlıyoruz. Ayrıca Anadolu’da Ankara Saraçoğlu’nda ve Samsun gibi illerimizde de ihaleler gerçekleştireceğiz. Arsa değerleri yaklaşık 2,1 milyar TL olan söz konusu arsalarımızla 10 milyar TL’lik iş hacmi oluşturmayı planlıyoruz. Yaklaşık 2017 yılında ihalesini yaptığımız ve ruhsat alım işlemlerini sonlandıracağımız projelerimizin lansmanlarını da 2018 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu çerçevede 2018 için 7,2 milyar TL seviyesinde satış hedefimiz bulunuyor. Ayrıca 2018 yılı içerisinde 830 bin metrekare bağımsız bölüm satışı ve toplamda 1,8 milyar TL net kar gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

2017 yılında koydukları hedefi aştıklarını belirten Kurum 9 bin 900 bağımsız bölüm hedeflediklerini söylediklerini belirtti. Tarihin en yüksek cirosunu gerçekleştirdiklerini belirterek, yabancı satış hedeflerine de ulaştıklarını söyledi. Emlak Konut’un 2018 hedefinin ise 7.25 milyar lira olduğunu belirtti. Kurum, 2018 yılında 8 bin 830 metrekare satılabilir alan hedeflediklerini dile getirdi.

‘Artık lüks maliyetlerden kaçınmak gerekiyor’

Bundan sonra lüks maliyetlerden kaçınmanın sektör için en olumlu davranış olacağının altını çizen Kurum, ‘Bizim daha mütevazi projeler yapmamız gerekiyor. Projelerde aidatların düşmesi gerekiyor. Yurtdışından biraz örnek almak gerekir. İstanbul’daki lüks otellerin hiçbiri Fransa Nice’te yok. Bu saatten sonra da projelerimize bunu yansıtacağız. Yaptığımız en düzgün, muhafazakar işi yapacağız. Doğru yerde doğru proje yapmalıyız’ dedi.

‘Yaşam stilimizi değiştirmemiz gerekir’

Türkiye’de konutların gereksiz büyük ve kullanışsız olduğunu dile getiren Kurum, ‘Konutları daha küçük ama kullanışlı hale getirmemiz gerekiyor. Eşyaları da koyunca evde hareket edecek yer kalmıyor. Bir evde hem salonda, hem mutfakta hem balkonda masa var. Biz hepimiz divanlarda büyüdük. Bizim kültürümüz bu. Yaşam stilimzi biraz düşünüp ona göre hareket etmemiz gerekecek. Tarzımızı özümüze döndürmemiz gerekecek. Bu zor bir süreç ama herkesin mutlu olacağı bir planlama yapmamız gerekiyor’ dedi.

‘Sosyal donatı alanları da mütevazi olmalı’

Sosyal donatı alanlarının da dah mütevazi olması gerektiğini savun Murat Kurum, aidatların düşürülmesi gerektiğini de belirtti. Kurum, ‘Bugün 5+1 sattığımı bir dairenin içinde Türk Hamamı var. Tamam bu bugüne kadar tercih sebebiydi ama buna gerek yok. Duvarların plastik boya olunca da mutluluk açısından birşey değişmeyeceğini vurgulayan Kurum, dairelerde ille de duvar kağıdının olması gerekmiyor. En lüks otellerde bile duvarlara plastik boya yapılıyor’ dedi.

‘Kentsel dönüşümde bir karmaşa var’

Kentsel dönüşümle ilgili sıkıntıları da dile getiren Kurum, ‘Hak sahipleri oturdukları büyüklükte bir ev istiyor. Bu da müteahhitlerin işine gelmiyor. Çözülmesi gereke sıkıntılar var. Fikirtepe buna en güzel örnek oldu. Kentsel dönüşümü 10-15 seneye yaymak lazım. Planlama ile gdilrse hem yatırımcı hem hak sahibi rahat edecek. İşin tamamlanmama riski de var. Bu sebeple planlı gitmek lazım. Biz emlak konut olarak kentsel dönüşüm konusunda elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz’ dedi.

‘Her proje kendi çerçevesinde kampanya yapacak’

Bu seferki Emlak Konut öncülüğünde gerçekleştirilecek olan kampanyanın insiyatife bağlı olarak işlediğini belirten Kurum, her projenin kendi dahilinde kampanya yapacağını belirtti. Kampanyanın sadece 0,84 ay kampanyası olmadığını savunan Kurum, 84 aya kadar faizsiz kampanya yapılabileceğini söyledi. Kampanyaları çok avantajlı bulduğunu belirten Kurum, ‘Bu bir fırsat ihtiyacı olan hemen konut alabilir’ dedi.

‘GS Riva projesi ruhsat aşamasında’

Gazetecilerden birinin Galatasaray Riva projesinin ne durumda olduğunu sorması üzerine Murat Kurum, çok ferah yeşillikler içinde bir proje yapılacağını beleirtti. Az yapılaşmanın olacağı çok özel bir proje olacağının müjdesini veren Kurum, projenin şu an ruhsat sürecinde olduğunu söyledi. Kurum, ‘Eğer 2018 yılının ilk 6 ayında ruhsatı almış olursak Temmuz- Ağustos gibi projede satışlar başlar’ dedi.

Kurum ayrıca Kuzey Yakası projesinin de bu yıl sonu tamamlanacağının sinyalini verdi.

Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz