8 Mayıs 2024 Çarşamba
Ana SayfaGündem HaberleriDepreme Dayanıklılıkta Hazır Beton Kalitesinin Önemi

Depreme Dayanıklılıkta Hazır Beton Kalitesinin Önemi

Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, hazır beton kalitesinin depreme karşı dayanıklıkta büyük bir önem taşıdığına dikkat çekti…

Çanakkale’de son bir ayda aralıksız devam eden depremler Marmara Bölgesi’nde büyük bir deprem olacağı korkusu yarattı. Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar deprem haftası sebebiyle açıklamalarda bulundu.

Konut satın alırken kullanılan hazır beton kalitesinin sorgulanması gerektiğini belirten Varda, hazır betonun kalitesinin sorgulanması ile deprem ve doğal felaketlerde yaşanacak zararların en aza indirileceğini söyledi. Vardar, “Yaklaşık 100 yıllık bir maziye sahip olan ve şu anda işin ehli olmadığı halde maddi güce sahip herkes tarafından rahatlıkla üretilebilir olan hazır betonun, aslında ciddi bir mühendislik altyapısı gerektirdiği, depremle pek çok kez yüz yüze gelmiş olan ülkemizin yaşadığı acı tecrübelerden sonra daha iyi anlaşılmıştır” dedi.

Tüketicilerin bu konuda çok kritik bir rol üstlendiklerini belirten Vardar, “Mesela 100 metrekare bir daire için kullanılacak beton 60 metreküp. İyi bir beton firmasıyla çalışmanın maliyeti metreküp başına yaklaşık 10 lira fazla. Çünkü üretim maliyeti daha yüksek. Mühendislik hizmeti görmüş, kalite kontrol birimi iyi çalışan, kendi ekibini kurmuş, mühendis kadrosu güçlü, yıllardır bu işi yapan bir firmayla merdiven altı üretim yapan firma arasında bir dairedeki fark 500-600 liradır. Bu fark insan hayatıyla ölçülmez. Bu nedenle ev alırken inşaat firmasının hangi beton firmasıyla çalıştığını sorgulayın. Türkiye Hazır Beton Birliği üyesi firmaların beton döktüğü konutları tercih edin” diye konuştu.

Konut olarak inşa edilmiş binaların sonradan büyük ekipmanlı atölye veya depo, okul, spor salonu, hastane gibi bir çok kişinin bir araya geldiği mekanlar olarak kullanılmasının da büyük tehlike oluşturacağına söyleyen Vardar, “Her yapı grubu için ayrı reçete ile beton üretimi gerekiyor, depremlerdeki yıkımlara engel olmak, can kayıplarının önüne geçmek için bireyler olarak bilinçli hareket etmek, hassas davranmak, sorgulamak, doğru tercih yapmak zorundayız, aksi halde bu felaketin tüm acılarını tekrar yaşamaya mahkum oluruz” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz