6 Mayıs 2024 Pazartesi
Ana SayfaGündem HaberleriBüyükada Tarihi Rum yetimhanesi restore edilmeyi bekliyor! Kampanya başlatıldı!

Büyükada Tarihi Rum yetimhanesi restore edilmeyi bekliyor! Kampanya başlatıldı!

Büyükada Tarihi Rum yetimhanesi restore edilmeyi bekliyor. Change Org’da konu ile ilgili bir kampanya başlatıldı.

 

Büyükada’da Avrupa’nın en büyük tahta binası olarak bilinen Büyükada Tarihi Rum yetimhanesi restore edilmeyi bekliyor. Dünyanın değişim platformu Change Org’da konu ile ilgili bir kampanya başlatıldı.

Avrupa’nın en büyük, Dünya’nın ise ikinci büyük ahşap binası olduğu söylenen yapı Büyükada’nın Manastır tepesinde 1898-1899 yıllarında bir Fransız şirketince otel yapılmak için inşa edilen Büyükada Tarihi Rum yetimhanesi dönemin ünlü mimarlarından Alexandre Vallaury’nin projesiyle tamamen ahşap malzemeler kullanılarak, birbirine bağlı beş blok olarak yapıldı.

Büyükada’nın en yüksek tepesinde bulunan yetimhanenin içi, yılların getirdiği bakımsızlıktan neredeyse harabeye dönmüş durumda. El emeği ahşap merdivenlerdeki oymalı trabzanlar, salonun bir köşesinde kendi kendine çürümeye terk edilmiş piyano, müdür odasındaki kırık dökük ve çürümüş zeminde o yıllardan kalma öğrenci kayıtları, karneler, öğrencilerin ders gördüğü sıraların üzerindeki Rumca yazılı isimler ve tarihler ister istemez yıkılmaya yüz tutmuş bu güzel bina restore edilmeyi bekliyor.

Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz