7 Mayıs 2024 Salı
Ana SayfaGündem HaberleriBodrum Katlara Daire Yasağı

Bodrum Katlara Daire Yasağı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bodrum katların daire yapılmasına engel olacak yeni yönetmelikte sona yaklaştı…

Şehircilik Şûrası’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın binalardaki kot uygulamalarına ilişkin uyarıları sonrasıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti ve yönetmelik hazırladı. Yönetmelik taslağı ile kotun altındaki yerler yeniden tanımlanacak ve bodrum olması gereken yerlere daire yapılmayacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki “Şehirlerin Anayasa’sı olacak” dedi ve bu çalışmalarda sona gelindi. Yeni imar yönetmelik taslağına göre artık ülkenin tamamı için tek imar düzenlemesi olmayacak.

Bakanlık, imarın değişmez kurallarını hazırlayarak, illere gönderecek. Her bölgenin kendi imar düzenlemesi, yerelde hazırlanacak ve bakanlığa gönderilecek. Uygulamada denetim yetkisi bakanlıkta olacak.

Yeni yönetmelikte kotun altındaki yerin neresi olacağı da net çizgilerle ortaya konacak. Bundan sonra bodrum kata daire yapılamayacak. Yeni yapılacak binalarda uygulama imar planında veya planda olmaması halinde gösterilen kat adedi veya bina yüksekliği hiçbir şekilde aşılamayacak. Yola cephesi olmayan parsellere yapı ruhsatı düzenlenmeyecek.

Estetik şartlarının yerine getirilmesi için Mimari Estetik Komisyonu kurulacak. Onay işlemlerinde görev alacak olan komisyon mimar, peyzaj mimarı, mimarlık tarihçisi, sanat tarihçisi, inşaat mühendisi, çevre mühendisi, şehir plancısı ve harita mühendislerinden oluşacak. Komisyon, gerekirse projeler için durdurma kararı alabilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz