29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaGündem HaberleriBakan Özhaseki'den imar barışı açıklaması!

Bakan Özhaseki’den imar barışı açıklaması!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar barışıyla ilgili müracaatların Cuma günü başlayacağını belirterek, “En son müracaat tarihi de 31 Ekim 2018. Müracaat yapıldığında 24 saat içinde bir SMS gelecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bakanlıkta imar barışı konulu bir basın toplantısı düzenledi. İmar barışı konusunda on tane çok yoğun olarak sorulan soru olduğunu belirten Özhaseki, bu soruları cevapladı. Böyle bir düzenlemeye niye ihtiyaç duyulduğu sorusuna Özhaseki, “Türkiye’de toplam 26 milyon 358 bin bağımsız birim var. İş yerleri, konutların, başka amaçlı kullanılan yapıların toplam sayısı bu. Hepsinin normalde ruhsata müracaat edip ilgili belediyesinde ve bir mevzuat neticesinde ortaya çıkan tabloyu gerçekleştirmesi beklenir. Ancak birçok insan ya eski alışkanlık veya geleneksel şekilde veya imarı çok ciddiye alınmadığı dönemlerden başlayarak 50’li, 60’lı, 70’li, 80’li yıllarda rastgele yapılar yapmış. Bu oranın imara aykırılığı oranı yüzde 60’lar civarında. Bizim elimizdeki verilen en az 13 milyon civarında olduğunu söylüyor. Bu yapıların çoğunluğu da 1950 ile 2000 arasında yapılmış yapılar” yanıtını verdi.

Böyle yapılar için kanunun ağır bir para cezası yazılacağını ve binaların yıkılması gerektiğini söylediğini aktaran Özhaseki, “Fakat 13-15 milyon arasında olduğunu tahmin ettiğimiz bu yapıları ne yıkacak bir güç var ne de bu doğru olur. Burada vatandaş genellikle yerel yönetimlerin yazmış olduğu cezalarla veya yıkım kararıyla baş başa ve mahkemelik. Para cezasıyla karşı karşıya tedirginlik yaşıyor. Böyle olunca su elektrik doğalgaz gibi hizmetlerden istifade edemiyor. İstifade ederse belediye başkanı ve ekibi hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyor. Vatandaş kendi elindeki bu mülkünü ekonomik bir değer olarak gösteremiyor. Bankalardan kredi çekeceği zaman bir sanayici teminat olarak kendi fabrikasını gösterip kredi alamıyor. Vatandaş kat mülkiyetine geçemediği için eviyle ilgili herhangi bir şekilde işlemde bulanamıyor” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz