3 Mayıs 2024 Cuma
Ana SayfaGüncel Emlak HaberleriBakan Murat Kurum: Riskli Binalarda Oturtmayız

Bakan Murat Kurum: Riskli Binalarda Oturtmayız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da riskli binalarda vatandaşların oturmasını engelleyeceklerini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm çalışmaları ve İstanbul’daki durumla ilgili bilgiler verdi.Milliyet gazetesinden Abdullah Karakuş’un haberine göre Bakan Murat Kurum’un açıklamaları ;

‘Riskli Binalarımızı Yıkın’ Diyorlar

2012 yılında kentsel dönüşüm seferberliğine başlayıp yaklaşık 1 milyon 350 bin binanın dönüşümünü sağladık. Yeni çıkarılan deprem yönetmelikleriyle yine 5 milyona yakın vatandaşımızın can ve mal güvenliğini teminat altına aldık. İstanbul’a da hemen hemen tüm ilçelerde çalışmalarımız var. Üsküdar’da çalışıyoruz, Esenlerde 65 bin konutluk çok örnek bir dönüşüm projesi yapıyoruz. Bu dönüşümün çerçevesinde yaptığımız rezerve alanlarda ürettiğimiz konutlarla birlikte çeper ilçelerde ki dönüştürülmesi gereken alanlara öncelik verecek ve o alanlarda ki dönüşümü sağlayacak konutların üretilmesini sağlıyoruz.
Başakşehir’de, Güngören’de, Kâğıthane’de, Beyoğlu’nda, Bağcılarda, Kartal’da belirlediğimiz alanlarda risk durumuna göre hızlı bir şekilde bu dönüşüm süreçlerine girdik. Gaziosmanpaşa’da yine 5 bine yakın bağımsız bölümün dönüşümünü yapıyoruz. İstanbul’da vatandaşlarımızın riskli binalarda oturmasını engelleyeceğiz. Elazığ’da vatandaşlarımız, ‘bu bina riskli, bu bina da oturmaman gerekiyor’ dediğimiz de ‘Allah razı olsun devletimizden, devletimizle beraberiz’ dışında hiçbir şey duymadım. ‘Bizim evimizi niye yıkıyorsun, yıkılması gerekiyorsa buyurun yıkın devletimiz var olsun dediler. Bu bizi çok mutlu etti. İnşallah güzel bir Elazığ olacak, güzel bir Türkiye olacak. Buradan hareketle inşallah ülkemizin bütün dönüştürülmesi gereken alanlarının belediye başkanlarımızla, vatandaşımızla birlikte yapacağız.

Temeller Atılmaya Başlanıyor

Tarım köy uygulaması yapıyoruz. Çelik yapılar yapıyoruz. Evlerin yanına ahır yapıyoruz. Yaklaşık 78 metrekare, terasını da kattığımızda da 86 metrekare brüt tarım köy uygulamaları. Bu dönüşümlerle birlikte Sivricemiz, Doğanyolumuz, Pütürgemiz, Kalemiz dönüşecek. İlçede kaymakamlığıyla, emniyet müdürlüğüyle, okullarıyla, sosyal alanlarıyla, binalarıyla insanların mutlu bir şekilde yaşayacağı tasarımları yapıyoruz. Cumhurbaşkanımızın ‘evleri daha büyük yapalım, vatandaşlarımız rahat etsinler’ şeklinde bir talimatı oldu. Konutların temellerini önümüzdeki hafta atacağız ve hızlı bir şekilde bitireceğiz.

Yılda 300 Bin Konut Dönüşecek

Geldiğimiz günden itibaren daha önceki çalışmalara yenilerini eklemek suretiyle hem kentsel dönüşüm hem depreme hazırlıkla ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kartal’daki binanın yıkıldığı gün 81 il valiliğine genelge göndermiştik Gelen verilerin riskli binaların olduğu, riskli alanların olduğu verileri coğrafi bilgi sistemleri bünyesinde bütün şehirlerin dijital ikizine işledik, gittiğimiz her şehirde öncelikli dönüştürülmesi gereken alanlarda çalışmalarımızı başlattık.

İstanbul’da da 25 bin bağımsız bölümü geçen yıl dönüşümünü başlattık. Her yıl bir hedef koyduk dedik ki 300 bin konut. Bu 5 yılda acil öncelikli dönüştürülmesi gereken alanların dönüştürelim ve bu çerçevede de çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Yaptığımız dönüşüm çalışmalarında da tamamen vatandaşımızla el ele yerinde hızlı gönüllü prensipleriyle ortaya koyduğumuz bir dönüşüm modeliyle gerçekleştiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2012 yılında ‘bedeli ne olursa olsun dönüştüreceğiz’ dediği süreçte biz de bakanlık olarak kararlı bir şekilde yolumuza gidiyoruz.

İnşallah el birliği içerisinde dönüştüreceğiz. İşin siyasetini yapmadan, herhangi bir algı operasyon yönetmeden tamamen vatandaşımızın can ve mal güvenliği adına, emniyeti adına kararlı bir şekilde gitmek durumundayız. Bu kararlılığımızı da her geçen gün arttırmak bu projelerin sayısını miktarını da arttıracak hamleleri de bütün belediyelerle birlikte 81 ilde 83 milyon vatandaşımızla birlikte yapmak durumundayız. Çünkü bu depremde yaşanan acılar telafisi olmayan acılar bir daha geri getiremiyorsunuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz