4 Mayıs 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriBakan Murat Kurum: İmar barışı kentsel dönüşümü finanse edecek!

Bakan Murat Kurum: İmar barışı kentsel dönüşümü finanse edecek!

100 günlük eylem planıyla 40 bin konut tamamlanacak, dar gelirlilere dönük üretilen 15 bin 523 konut satışa çıkarılacak ve 17 bin konut ile iş yerinin dönüşümü sağlanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ilk 100 günün projelerini anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda 400 projeyi içeren 100 günlük eylem programını kamuoyuna açıklamasının ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakanlığın ilk 100 günde yapacağı projelerin detaylarını paylaştı. Kanalistanbul’dan millet bahçelerine, imar barışından kentsel dönüşüme Bakanlığın hayata geçireceği projelerinden bazıları:

100 GÜNDE 40 BİN KONUT

TOKİ bünyesinde 40 bin konut, iş yeri ve hizmet binasının tamamlanacağını belirten Kurum, bu konutlardan yaklaşık 150 bin kişinin faydalanacağını belirtti. Dar gelirlilere dönük üretilen 15 bin 523 konutun bu 100 günlük süreçte satışa çıkarılacağını da ifade eden Kurum, şehit ve gazi ailelerinin konut sahibi olabilmesi için faizsiz konut kredisi verileceğini kaydetti. “Böylece 526 aileye 60 milyon TL konut kredisi kullanıyor olacağız” diye konuşan Kurum, 15 bin 506 konut inşaatının ihalesinin tamamlanmasının planlandığını da aktardı.

Kurum, ayrıca ilk etapta 5 bin, toplamda 50 bin kamu konutunun satışa çıkartılacağını hatırlattı.

İMAR BARIŞI, KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ FİNANSE EDECEK

Dönüşüm uygulamaları kapsamında 17 bin konut ve iş yerinin tamamlanacağını, daha sonra ise 16 bin konut ve iş yerinin temelinin atılacağını söyleyen Bakan, imar barışıyla ilgili de konuştu.

İmar barışıyla Türkiye’nin geleceğinin kayıt altına alınacağını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, imar barışında bugüne kadar başvuru sayısının 3 milyon 800 bine ulaştığını söyledi. Toplanan bedelin 1 milyon 350 milyon TL’yi aştığını belirten Kurum, 255 bin Yapı Kayıt Belgesi verildiğini açıklayarak, projeden elde edilecek 40 milyarlık gelirin kentsel dönüşüm için kullanılacağını kaydetti.

İMAR AFFI 31 EKİM’E KADAR UZATILDI

İmar affı başvurularının 31 Ekim’e kadar devam edeceğini söyleyen Bakan Kurum, “İmar barışı, 2017 sonuna kadar yapılan binaları ilgilendiriyor. Şu an yapılanlar ve bunlara izin verenler hakkında yapılası gereken neyse en sert şekilde cevabımızı vereceğiz” açıklamasında bulundu.

KANALİSTANBUL

Yatay mimari anlayışın hakim olacağı Kanalistanbul projesinde, yapıların 4 kattan daha yüksek olmayacağını belirten Kurum, projenin her iki yanında yeşil alanların ağırlıklı olacağını açıkladı. Kurum, 43 kilometre uzunluğundaki proje kapsamında sosyal donatılar, fuar alanları, liman ve marinaların da bulunacağını ekledi.

“Kanalistanbul, asrın projesi diyebileceğimiz, İstanbul’a değer katacak bir proje” diye konuşan Kurum, İstanbul’da yıkılması gereken binaların bu bölgeye revize edileceğini kaydetti.

MİLLET BAHÇESİ

Millet bahçeleriyle ilgili de konuşan Bakan Kurum, “Kamu kaynağı kullanmadan atıl arazileri kullanarak TOKİ üzerinden bunları yapacağız” dedi. İlk etapta 22 projenin gündemde olduğunu aktaran Kurum, 100 günlük süreçte 5 millet bahçesinin açılacağını, 6 adet millet bahçesinin de yapımına başlanacağını anlattı.

AVM VE OFİS YAPIMINDA YENİ DÜZENLEME

AVM ve ofis yapımıyla ilgili düzenlemelerin olduğuna da dikkat çeken Murat Kurum, “Her önüne gelen AVM ya da ofis yapamayacak. İhtiyaç tespit edilecek. Firma, ruhsat almadan önce bunları bize ispat edecek” dedi. Şehir içindeki atıl sanayi arazilerinin şehrin dışına taşınması için çalışmalara başlanacağını kaydeden Kurum, 6 ilde yeni sanayi projelerinin yapılacağını açıkladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz