19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriBakan Kurum: Arnavutluk'ta Deprem Konutları İnşasına Ocak Sonunda Başlanacak

Bakan Kurum: Arnavutluk’ta Deprem Konutları İnşasına Ocak Sonunda Başlanacak

Türkiye, Arnavutluk’ta 26 Kasım’da meydana gelen deprem sonrası hasarlı bölgelerde 500 konut yapacak. TOKİ tarafından depremden zarar gören bölgelerde yapılacak 500 konutun inşasına ocak ayı sonunda başlanacak.

Temaslarda bulunmak üzere 10 Ocak 2020 tarihinde Arnavutluk’un başkenti Tiran’a gelen Bakan Murat Kurum, Yeniden İnşa Devlet Bakanı Arben Ahmetaj ile görüştü.Bakan Kurum,konutları hayata geçirmek için ‘Afet Sonrası Konut Yapımı Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı’ metnini hazırladıklarını söyledi. Bakan Kurum, “Yapım sürecinde uygulamaları, bakanlığımıza bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yapacak. İnşaat ocak ayı sonunda başlayacak, 6 ayda tamamlanacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla başta AFAD ile Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin (UMKE) hemen Arnavutluk’a gelerek sahada çalışmaları başlattıklarını hatırlatan Kurum, “Yine AFAD ile birlikte ayni yardımları yaptı. Kızılay ile gönderdiğimiz afet malzemeleriyle birlikte de hem çadır ihtiyaçlarını hem acil yiyecek ihtiyaçlarını karşılamaya gayret gösterdik. Bugün sabah gönderdiğimiz çadırlarla da birlikte yaklaşık 1500’e yakın çadırımızı Arnavutluk kardeşimizin hizmetini sunmaya gayret gösterdik” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın acil ihtiyaçlar dışında depremde zarar görenlerin barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla acil bir şekilde 500 konut yapılması talimatını hatırlatan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü: “Resmi girişimlerimizi bu çerçevede biz de Bakanlıklarımız nezdinde başlatmış olduk. İki ayrı tarihte incelemelerde bulunduk. Bu çerçevede hem Kültür Bakanımız hem de sayın Bakanımız (Ahmetaj) gerekli çalışmaları yapıp Tiran ve Dıraç kentlerinde ayrı ayrı çalışmalar yaptık. Bu çerçevede bize verilecek yer teslimiyle birlikte de sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi 500 konutumuzu ocak sonuna kadar başlayıp yine Arnavutluk’un, Arnavut kardeşlerimizin özüne ve kültürüne uygun bir şekilde, mahalle yaşantısını sergileyecek zemin artı üç, zemin artı dördü geçmeyecek örnek bir proje uygulamak istiyoruz. Bu çerçevede ocak ayı sonu itibariyle başlayıp 6 ay içerisinde projelerimizi yapıp Arnavutluk vatandaşlarımıza inşallah en kısa zamanda vermiş olacağız.”

Bakan Ahmetaj Teşekkür Etti
Bakan Ahmetaj da Türk hükümeti, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkına ülkelerine deprem sonrası zor zamanlarda verdikleri hızlı dayanışma ve destekten dolayı teşekkür etti.Maddi ilk yardımın yanı sıra bugün de ihtiyacı olanlara desteklerini sürdürdüklerini aktaran Ahmetaj, “Türk hükümeti anlaştığımız gibi Laç bölgesinde yaklaşık 500 yeni konutun inşasını üstlendi” dedi.Bugün inşa projesine ilişkin detaylı görüşme yaptıklarını söyleyen Ahmetaj, projenin sadece konut inşasının ötesinde bir şey olduğunu, bunun ekonomik-şehircilik modeli niteliği taşıdığını anlattı.

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’a teşekkür eden Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta, şunları söyledi: “Yardım çok hızlı bir şekilde yapıldı. Türkiye’den gelen 1.600 çadır için teşekkür ederim. Biliyorsunuz kış.Yazlık çadırlarda kalıyorlardı. Fakat yine de bu tür afetlerin ilgili noktasında Türkiye ile daha güçlü bir işbirliği yapıldı. Sizin çok güçlü çok etkili çalışmalarınız var. Biz birbirimize çok yakınız. Hem afetleri hem mutlu anları paylaşmamız önemli. ”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz