25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem HaberleriAYDER YAYLASI’NDA DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

AYDER YAYLASI’NDA DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

Ayder Yaylası’nda TOKİ öncülüğünde beş Bakanlığın ortaklaşa uygulayacağı kentsel dönüşüm projesi yaz sezonu sonunda başlayacak. Yatay yapıların inşa edileceği projeyle, altyapı ulaşım sıkıntıları da çözülecek.

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Ayder Yaylası’nın kültür ve doğasının korunmasının, Yayla’nın doğasıyla uyumlu bir yapı düzeninin hedeflendiği kentsel dönüşüm programı hazırlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Biz Ayder’i kirlettik, rezil ettik” ifadesiyle gündeme gelen Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Ayder’i özüne döndürmek amacıyla TOKİ öncülüğünde uygulanacak dönüşüm projesi, beş Bakanlığın ortak çalışmalarıyla yürütülecek.

YÖRESEL VE EKOLOJİK HASSASİYET

Bölgenin ihtiyaçlarına cevap veren ve insan-doğa ilişkisini ön planda tutan bir yaklaşımla geliştirilecek kentsel dönüşüm projesinde az katlı ve yöresel mimariye uygun yapılaşmanın esas alınacağını söyleyen TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, he türlü ekolojik hassasiyetin de göz önünde bulundurulacağını vurguladı.

Yöresel hassasiyetin gözetilerek ortak bir yaklaşımın benimseneceği dönüşüm projesinin ihalesi gerçekleştirildi. Yaz sezonundan sonunda çalışmaların süratle başlayacağı projede, TOKİ’nin 2014 yılından beri hemen her projesinde uyguladığı yatay mimari yaklaşım esas alınacak. Yapılar en fazla iki katlı olacak şekilde üretilecek, yaylanın altyapı ve ulaşım sıkıntıları çözüme kavuşturulacak. Ayrıca, tescilli ve korumaya değer yapıların rehabilitasyonu öncelik verilecek.

AYDERLİLER PROJEYİ ÖNEMSİYOR

Yayladaki otel, restoran, pansiyon ve ev sahipleri de projeye destek veriyor. Ayderliler, TOKİ öncülüğünde yürütülecek çalışmaları önemsediklerini ve bu çalışmalardan haberdar olmayı istediklerini söylüyor.

Bölge halkının Ayder Yaylası’ndaki dönüşüme sıcak baktıklarını ifade eden Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Ayder’in, sahip olduğu güzelliklerle yoğun ziyaret edilen önemli bir turizm merkezi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Güzel bir proje ortaya çıktı ve anlaşmaya varıldı. Yayla tipi turizm amaçlı bir kasaba oluşturulması kapsamında Ayder ilk olacak. Yıl sonunda Ayder’e ilk kazma vurulacak” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz